Pepino
Čosi medzi melónom, hruškou a uhorkou. Zrelé plody sú sladké a šťavnaté. Jeho rodiskom je Južná Amerika.
Cupuacu
Voňavé ovocie, rastúce v povodí Amazonky, sa často používa v dezertoch a sladkostiach - pre svoju čokoládovo-ananásovú chuť. Navyše je plné živín, a niektorí ho vyhlasujú za ďalší veľký "superfruit ." Vzhľadom k svojej hrúbke a maslovej dužine býva využítaný aj ako hydratačný krém.
Monstera deliciosa
Tento prazvláštny plod, rastúci v dažďových pralesov Strednej Ameriky, pripomína skôr kukuricu ako ovocie. Aby ste sa dostali k jeho dužine s chuťou ananásu, musíte jemne olúpať vrchnú kožu. Je zaujímavé, že toto ovocie zreje až jeden rok. Pokiaľ neodoláte a pustíte sa doňho skôr, riskujete: môže byť toxické.
Chlebovník
Chlebovník alebo Artocarpus heterophyllus je najväčší strom na svete, ktorý rodí ovocie. Jeho plody sú národným ovocím Bangladéža a v Indii sa pestuje okolo 6-tisíc rokov. Jeho maslová dužina je plná vlákniny a chuťovo má blízko k škrobom. Populárny spôsob úpravy je vypražiť ho a vytvoriť si z neho chlebovníkové čipsy.
Aguajefruit
Neobvyklé ovocie, pokryté červenkastými šupinami, ktoré je potrebné olúpať. Populárne je v amazonskej džungli, kde sa pred konzumáciou obvykle olúpe spodnými zubami. Je výborným zdrojom vitamínov A, C a tiež vlákniny. Občas sa používa aj na liečbu popálenín. A dokonca sa z neho dá vyrobiť chutné exotické víno.
Cherimoya
Mark Twain raz označil Cherimoyu za najchutnejšie ovocie na svete. Jeho chuť je často prirovnávaná ku krížencovi medzi banánom a ananásom, občas býva pripodobňované k žuvačke. Jeho rodiskom sú Andy, no dobre prospieva aj v stredomorskom podnebí, v Španielsku, Taliansku či Kalifornii.
Langsat
Tieto malé priesvitné guľovité plody sú pestujú najmä v juhovýchodnej Ázii, Indii a Bhutáne a na Havaji. Ako nezrelé môžu byť veľmi kyslé, ako zrelé majú chuť podobnú horkosladkému grapefruitu.
Durian
Vyslúžil si prezývku najsmradľavejšie ovocie sveta: pre svoj zápach, ktorý je prirovnávaný k starým ponožkám alebo zhnitej cibuli. Paradoxne, jeho chuť z neho robí favorita tisícok ľudí, najmä v juhovýchodnej Ázii. Slávny prírodovedec Alfred Russel Wallace ( ktorý nezávisle od Darwina objavil teóriu prirodzeného výberu ) opísal jeho dužinu ako "bohatý puding ochutený mandľami."
Africká rohatá uhorka
Chutí ako kríženec uhorky a cukety, je bohatá na vitamín C a vlákninu, pochádza z Afriky, no pestuje sa aj na Novom Zélande, v Austrálii či v Čile.
Physalis
Ovocie známe aj ako mochyňa či židovská čerešňa sa pestuje aj u nás. Patrí do rodiny baklažánov a paradiek, a pre svoju jemnú, osviežujúcu kyslosť sa dá využívať podobným spôsobom.
Zdroj: bussinesinsider.com