StoryEditor

Lahodné a exotické. Ovocie, ktoré ste nikdy neochutnali

08.11.2013, 23:02
Autor:
stlstl
Pepino, chlebovník či cherymoya. Pozrite si desať druhov málo známych plodov, ktoré sa oplatí ochutnať.

Pepino

Čosi medzi melónom, hruškou a uhorkou. Zrelé plody sú sladké a šťavnaté. Jeho rodiskom je Južná Amerika.

Cupuacu

Voňavé ovocie, rastúce v povodí Amazonky, sa často používa v dezertoch a sladkostiach - pre svoju čokoládovo-ananásovú chuť. Navyše je plné živín, a niektorí ho vyhlasujú za ďalší veľký "superfruit ." Vzhľadom k svojej hrúbke a maslovej dužine býva  využítaný aj ako hydratačný krém.

Monstera deliciosa

Tento prazvláštny plod, rastúci v dažďových pralesov Strednej Ameriky, pripomína skôr kukuricu ako ovocie. Aby ste sa dostali k jeho dužine s chuťou ananásu, musíte jemne olúpať vrchnú kožu.  Je zaujímavé, že toto ovocie zreje až jeden rok. Pokiaľ neodoláte a pustíte sa doňho skôr, riskujete: môže byť toxické. 

Chlebovník

Chlebovník alebo Artocarpus heterophyllus je najväčší strom na svete, ktorý rodí ovocie. Jeho plody sú národným ovocím Bangladéža a v Indii sa pestuje okolo 6-tisíc rokov. Jeho maslová dužina je plná vlákniny a chuťovo má blízko k škrobom. Populárny spôsob úpravy je vypražiť ho a vytvoriť si z neho chlebovníkové čipsy.

Aguajefruit

Neobvyklé ovocie, pokryté červenkastými šupinami, ktoré je potrebné olúpať. Populárne je v amazonskej džungli, kde sa pred konzumáciou obvykle olúpe spodnými zubami. Je výborným zdrojom vitamínov A, C a tiež vlákniny. Občas sa používa aj na liečbu popálenín. A dokonca sa z neho dá vyrobiť chutné exotické víno.

Cherimoya

Mark Twain raz označil Cherimoyu za najchutnejšie ovocie na svete. Jeho chuť je často prirovnávaná ku krížencovi medzi banánom a ananásom, občas býva pripodobňované k žuvačke. Jeho rodiskom sú Andy, no dobre prospieva aj v stredomorskom podnebí, v Španielsku, Taliansku či Kalifornii.

Langsat

Tieto malé priesvitné guľovité plody sú pestujú najmä v juhovýchodnej Ázii, Indii a Bhutáne a na Havaji. Ako nezrelé môžu byť veľmi kyslé, ako zrelé majú chuť podobnú horkosladkému grapefruitu.

Durian

Vyslúžil si prezývku najsmradľavejšie ovocie sveta: pre svoj zápach, ktorý je prirovnávaný k starým ponožkám alebo zhnitej cibuli. Paradoxne, jeho chuť z neho robí favorita tisícok ľudí, najmä v juhovýchodnej Ázii. Slávny prírodovedec Alfred Russel Wallace ( ktorý nezávisle od Darwina objavil teóriu prirodzeného výberu ) opísal jeho dužinu ako "bohatý puding ochutený mandľami."

Africká rohatá uhorka

Chutí ako kríženec uhorky a cukety, je bohatá na vitamín C a vlákninu, pochádza z Afriky, no pestuje sa aj na Novom Zélande, v Austrálii či v Čile.

Physalis

Ovocie známe aj ako mochyňa či židovská čerešňa sa pestuje aj u nás. Patrí do rodiny baklažánov a paradiek, a pre svoju jemnú, osviežujúcu kyslosť sa dá využívať podobným spôsobom.

Zdroj: bussinesinsider.com

01 - Modified: 2005-08-31 08:13:06 - Feat.: 0 - Title: SOLVIT rieši problémy občanov v únii
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vegetácia je popredu o dva až tri týždne. HN sa pozreli, ako farma rieši čerstvú hrozbu mrazov (+ video) 03 - Modified: 2024-02-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť 04 - Modified: 2023-10-25 08:17:51 - Feat.: - Title: Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie 05 - Modified: 2023-10-10 08:30:00 - Feat.: - Title: Ovocie mizne zo sadov vplyvom klímy a jeho nedostatok pocíti každý. Slovenská úroda naopak prekvapila
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:46