StoryEditor

Varí obedy pre psov. A má väčší odbyt než bežná reštaurácia

29.04.2015, 17:00
Autor:
stlstl

Hotové jedlá z hovädzieho, rybieho alebo kuracieho mäsa, porcie od 97 českých korún. Tak vyzerá ponuka vývarovne pre psov, ktorá sa smelo vyrovná „ľudskej“ reštaurácií.


Ľudia, čo nechcú psov kŕmiť granulami, si môžu o objednať jedlo z vývarovne Health for dog. Snímka: Marek Burza

Čo by sa neoplatilo pre ľudí, zrejme sa oplatí pre zvieratá. Zatiaľ čo mnohé reštaurácie by si za hotové jedlo netrúfli požadovať 3,60 eura, keď je to pre psíka, mnohí radi zaplatia. A zrazu uznajú, že keď ide o kvalitný produkt, musí sa to jednoducho zaplatiť. „Čas je dnes zároveň najdrahším tovarom. A kto nechce pchať psa granulami a nemá čas mu variť, môže si objednať jedlo u nás,“ hovorí majiteľka a autorka konceptu Health for dog Petra Stoklasová, o ktorom píše portál idnes.cz.

Zároveň ale dodáva: „Prichádzame s novým konceptom kŕmenia pre psov, ktoré tu ešte nie je, a vzhľadom k náročnosti výroby a kvalitným surovinám máme skôr luxusný produkt, ktorý je určený pre cieľovú skupinu, čo chce svojim psom dopriať to najlepšie. Naším know how je unikátna technológia a receptúry. Zároveň kladieme obrovský dôraz na hygienu. Náš produkt si teda ľudia nemôžu vyrobiť sami doma.“

Tento druh podnikania odpozerala v Spojených štátoch, kde sa zdržiavala, a rozhodla sa ho vyskúšať aj v rodnom Česku. „Nejde len o pohodlie, ale zároveň o zdravie psíkov. Ako ich milovníčka totiž vnímam, ako sa u populácie zvierat začínajú rozvíjať civilizačné choroby, ktoré majú rovnako ako my ľudia z nekvalitného stravovania. A preto sme spoločne s nutričnými odborníkmi vymysleli psie žrádlo, ktoré je zdravé a nechýba v ňom nič, čo by mal zvierací organizmus dostávať,“ pokračuje.

Stoklasová sa rozhodla, že zloženie psích porcií musí kvalitou zodpovedať jedlu, ktoré by bolo vhodné aj pre ľudí. Takže dodávateľmi sú rovnaké spoločnosti, ktoré rozvážajú suroviny aj pre reštaurácie. Nepoužíva sa kŕmne mäso a živočíšny odpad, teda suroviny, ktoré sa bežne využívajú pri výrobe granúl. Preto, keď nás sprevádzala svoju prevádzkarňou, používala zásadne výraz jedlo, nie žrádlo.

V kuchyni je všetko, čo uľahčuje prevádzku. Keby ste nevedeli, že sa tu varia obedy pre Alíka, Maxa, Rexa a ďalších, mysleli by ste si, že ste v kuchyni väčšej materskej škôlky alebo základnej školy. Je tu hrubá prípravovňa zeleniny so škrabkou, chladiace a mraziace boxy, prípravovňa mäsa, regály s gastronádobami, veľké varné centrum aj konvektomaty. Tie si Stoklasová obľúbila najviac a prevažná časť psích obedov sa varí v pare, aby sa nestratila ani kvapka živín a vitamínov.

Na počiatku neobvyklého podnikania mala Petra Stoklasová jednu výhodu. Podarilo sa jej kúpiť bývalú kuchyňu firemného stravovania, takže odpadlo zdĺhavé budovanie prevádzkarne. Avšak všetky schvaľovacie procesy výroby krmív boli tak či tak povinné a neunikla ani veľkému kolotoču schvaľovacích a laboratórnych vyšetrení výsledného produktu i následným papierovačkám, aby získala všetky povolenia pre prevádzku. Potom už len stačilo len kúpiť baliacu linku, aby bolo možné psie žrádlo ponúkať v praktickom a prevoze schopnom balení.

Priznám sa, že som nad predstavou, že by som mala kupovať hotové jedlo svojmu psovi, vrtel hlavou, avšak záujemcov je zrejme dosť. Prevádzkareň sa ešte len zabeháva, ale podľa majiteľky už teraz mávajú pravidelné objednávky na 400 jedál denne. Čo by za to dal kdejaký krčmár.

A ani nemusí preplácať kvalitného kuchára, špecialistu na omáčky či steaky. Stačí dodržiavať základné technologické postupy a dbať na hygienu, ktorá sa v tejto prevádzkarni stráži rovnako ako v reštaurácii a rovnako tak tu prebiehajú aj kontroly hygienikov. Avšak šéfka kuchyne si priniesla prax z nemocničného diétneho stravovania.

„Uvidíme podľa záujmu, počítame, že budeme postupne ponuku jedál rozširovať, možno aj pre mačacích zákazníkov,“ plánuje majiteľka. Zatiaľ sa ponúkajú tri druhy jedál v rôznej gramáži, najmenšie balenie má 200 gramov, najväčšie je polkilové. Jedlá si záujemcovia môžu vyzdvihnúť v mieste prevádzky, ale vývarovňa má aj vlastný rozvoz, takže zachladené jedlo môžete dostať až domov.

01 - Modified: 2007-05-21 17:14:17 - Feat.: 0 - Title: Vizitka Dagmar Ulickej
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou 05 - Modified: 2024-03-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:41