Okrem konzumácie čerstvých plodov, ktoré vám zaistia dávku vitamínu C, si môžete šťavnaté citrusy užiť aj v teplých jedlách. Varením sa síce céčko čiastočne ničí, ale chuť zostáva a o tú ide tiež. V prvom rade.
Mandarínková kuracia polievka s pistáciami a mätou
Príprava: 30 minút
Varenie: 70 minút
Porcia: pre 4 osoby
Potrebujeme:
• 2 kuracie stehná
• 2 kuracie krídla
• 1 strednú biela alebo žltú cibuľu
• 3 väčšie mrkvy
• malú hrsť nesolených vylúpaných pistácií
• 2 vetvičky mäty
• olej
• 500 g mandarínok
• 2 lyžice masla
• 2 lyžice hladkej múky
• soľ
• 3 lyžice citrónovej šťavy
• šafran
• 1 lyžicu prírodného cukru
Postup:
1. Kúsky kurčaťa umyjeme a osušíme, stehná v kĺbe rozdelíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame. Pistácie najemno nasekáme, časť lístkov mäty otrháme na ozdobenie, zvyšok pokrájame.
2. V hrnci rozohrejeme tri lyžice oleja, orestujeme kúsky kurčaťa, vyberieme ich a na zvyšnom tuku orestujeme mrkvu a cibuľu. Kúsky kurčaťa vrátime do hrnca, zalejeme litrom vody a pod pokrievkou povaríme asi 30 minút.
3. Z umytých a osušených mandarínok odkrojíme len vrchnú časť kôry a pokrájame ju na tenké rezance.
4. Zvyšok kôry okrájame až na dužinu a vykrojíme dieliky mandarínok zo šupiek. Zachytíme šťavu do misky.
5. Z masla a múky pripravíme zápražku. Kúsky kurčaťa vyberieme, oberieme mäso a pokrájané ich vrátime do hrnca.
6. Do polievky pridáme zápražku, soľ, citrónovú šťavu, šafran, cukor, prípadne prilejeme vodu a povaríme 15 minút.
7. Ku koncu varenia pridáme dieliky, šťavu a kôru mandarínok, nasekanú mätu a päť minút prehrievame. Jednotlivé porcie zdobíme pistáciami a lístkami mäty.
idnes.cz
StoryEditor