StoryEditor

Nadopujte sa céčkom. Urobte si mandarínkovú polievku

10.03.2014, 07:39
Autor:
iDnesiDnes

Okrem konzumácie čerstvých plodov, ktoré vám zaistia dávku vitamínu C, si môžete šťavnaté citrusy užiť aj v teplých jedlách. Varením sa síce céčko čiastočne ničí, ale chuť zostáva a o tú ide tiež. V prvom rade.





Mandarínková kuracia polievka s pistáciami a mätou
 
Príprava: 30 minút
Varenie: 70 minút
Porcia: pre 4 osoby

Potrebujeme:

    • 2 kuracie stehná
    • 2 kuracie krídla
    • 1 strednú biela alebo žltú cibuľu
    • 3 väčšie mrkvy
    • malú hrsť nesolených vylúpaných pistácií
    • 2 vetvičky mäty
    • olej
    • 500 g mandarínok
    • 2 lyžice masla
    • 2 lyžice hladkej múky
    • soľ
    • 3 lyžice citrónovej šťavy
    • šafran
    • 1 lyžicu prírodného cukru

Postup:

1. Kúsky kurčaťa umyjeme a osušíme, stehná v kĺbe rozdelíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame. Pistácie najemno nasekáme, časť lístkov mäty otrháme na ozdobenie, zvyšok pokrájame.
2. V hrnci rozohrejeme tri lyžice oleja, orestujeme kúsky kurčaťa, vyberieme ich a na zvyšnom tuku orestujeme mrkvu a cibuľu. Kúsky kurčaťa vrátime do hrnca, zalejeme litrom vody a pod pokrievkou povaríme asi 30 minút.
3. Z umytých a osušených mandarínok odkrojíme len vrchnú časť kôry a pokrájame ju na tenké rezance.
4. Zvyšok kôry okrájame až na dužinu a vykrojíme dieliky mandarínok zo šupiek. Zachytíme šťavu do misky.
5. Z masla a múky pripravíme zápražku. Kúsky kurčaťa vyberieme, oberieme mäso a pokrájané ich vrátime do hrnca.
6. Do polievky pridáme zápražku, soľ, citrónovú šťavu, šafran, cukor, prípadne prilejeme vodu a povaríme 15 minút.
7. Ku koncu varenia pridáme dieliky, šťavu a kôru mandarínok, nasekanú mätu a päť minút prehrievame. Jednotlivé porcie zdobíme pistáciami a lístkami mäty.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh spotrebnej IT: tvrdá práca na digitalizácii
01 - Modified: 2022-10-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Jesenné kačacie hody u vás doma: Pripravte si tri recepty ako profesionálne šéfkuchárky 02 - Modified: 2022-09-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Šťavnatý koláč s gaštanmi a jablkami: Na jeseň ako stvorený! 03 - Modified: 2022-09-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Pripravte si lahodný kúsok diviny: Srnčí chrbát v kelovom liste 04 - Modified: 2022-09-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Na slaných koláčoch si pochutnáte vy i návšteva: Hodia sa k poháru vína či piva a príprava je rýchla 05 - Modified: 2022-09-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Výborné pochúťky s pečienkou: Okrem kuracích chutia skvele aj morčacie, teľacie či bravčové
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. december 2022 11:12