Tiramisu je svetoznámy taliansky dezert. Taliani sú na neho aj patrične hrdí a na tejto delikatese si pochutnávali obyvatelia už od 17. storočia. Populárny bol aj medzi benátskymi kurtizánami, ktorým dodával energiu počas milostných hrátok. Vraví sa, že odtiaľ pochádza aj jeho názov "tirami-su", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu". Či už náladu zlepší alebo nie, zážitok z neho mať určite budete, aspoň ten gastronomický.
Mnohé gazdinky pri tiramisu upúšťajú až priveľmi uzdu svojej fantázii a potom z neho môže vzniknúť jednoduchá smotanovo-piškótová torta. Základom chutného typického tiramisu je syr mascarpone, dlhé piškóty a likér Amaretto. Príprava patrí medzi tie jednoduchšie, a preto ho zvládnete do pol hodiny.
Na prípravu budeme potrebovať 500 g mascarpone, 5 žĺtkov, 100 g kryštálového cukru, 500 g dlhých piškót, 1,5 dc likéru Amaretto, 3 dc kávy – espreso, sterilizované višne a kakao.
Najskôr vymiešame žĺtka s cukrom tak, aby nám vznikla jemná pena. Do nich opatrne pridáme mascarpone a ručne vymiešame do hladkého krému. Pripravíme si silnú kávu, najlepšie espresso, a po ochladení do nej nalejeme likér Amaretto. Piškóty namáčame do kávy, rýchlo z oboch strán, aby neboli príliš mokré. Potom ich ukladáme do misy. Keď máme prvú vrstvu, prelejeme ich krémom a opäť ukladáme ďalšie namočené piškóty. Ak chcete vyšší dezert, môžete navrstviť troje piškóty na seba. Posledná vrstva bude tenká vrstva krému. Pre spestrenie môžeme na krém poukladať sterilizované višne, ktoré vytvoria malé guličky na povrchu dezertu. Tie potom môžeme jemne potrieť zvyškom krému a posypať kakaom. Nakoniec necháme v chladničke aspoň 10 hodín.
Pripravené v spolupráci s:
StoryEditor