Spestrite si stôl slaným koláčom so syrovou náplňou a kúskami mrkvy. Takýto koláč na motív francúzskeho quiche môžete podávať ako teplé hlavné jedlo alebo na večeru ako chladený slaný dezert.
Aj keď je koláč v našich končinách zaškatuľkovaný ako sladký pokrm, inde sú populárne obdoby so slaninou či vajíčkom. Jeden variant so syrom, mrkvou a mladou cibuľkou môžete pripraviť podľa receptu – do formy s priemerom 20 cm dáme cesto so slanou náplňou a upečieme. Mrkvu v koláči môžete nahradiť rôznou zeleninou, poprípade kúskami syra, šunky a pripraviť si viaceré recepty.
Potrebujeme:
Na cesto:
100 g hladkej múky
50 g masla
1 polievková lyžica kyslej smotany
1 žĺtok
soľ
Na náplň:
200 g mrkvy
120 g nízkotučného tvarohu
100 g syra feta
70 g kyslej smotany
2 vajcia
1 mladá cibuľka
petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Z múky, masla, žĺtka, smotany a soli vymiesime na doske cesto, ktoré obalíme mikroténovým vreckom a dáme do chladničky vychladiť približne na 20 minút. Potom ho vyvaľkáme do kruhu a vyložíme ním formu, aj po okrajoch. Vidličkou popicháme dno a vložíme do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch na 15 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Najskôr si nakrájame mrkvu na menšie kúsky a dáme ju variť do vriacej vody na 15 minút. Keď je uvarená, necháme ju vychladnúť. Do misky si dáme tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, nakrájanú cibuľku, petržlenovú vňať a premiešame. Potom zľahka primiešame kúsky fety a dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme mrkvu a vylejeme do formy s cestom. Dáme piecť pri teplote 170 stupňov na 45 minút.
Pripravené v spolupráci s: