Syrniky
Prísady:
230 gramov Cottage syru
3 vajcia
1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky, plus ďalšiu múku na posypanie plechu
2 lyžice cukru
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky jedlej sódy
olej na vyprážanie
Ako na to:
Vo veľkej mise zmiešajte vajíčka a Cottage syr. Najlepšie vidličkou. V samostatnej veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte múku do vaječnej zmesi a dobre premiešajte. Cesto bude zľahka lepkavé. Preneste cesto na dobre pomúčený plech. Vytvarujte z neho krúžky. Tie preneste na panvicu a opekajte asi 2-3 minúty z oboch strán.
Reďkovkovo-uhorkový šalát
Prísady:
dve stredné veľké šalátové uhorky, nakrájané na tenké na kolieska
6 až 8 malých až stredne veľkých reďkoviek, nakrájaných na tenké na kolieska
2 jarné cibule nakrájané na tenko
1/2 šálky ľahkej kyslej smotany
2 lyžice čerstvého kôpru jemne nasekaného
soľ a korenie podľa chuti
Ako na to:
Skombinujte všetky prísady a ihneď podávajte.
Rassolnik
Prísady:
12 šálok vody
320 gramov chudého hovädzieho mäsa, nakrájaného na kúsky
¼ šálky opláchnutého jačmeňa
½ lyžice soli
3 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
1 mrkva na tenké plátky
6 malých alebo tri veľké uhorky (1 a ½ šálky uhorkových kociek )
4 lyžice olivového oleja
1 strúhaná mrkva
1 cibuľa, najemno nakrájaná na kocky
2 kúsky stopkatého zeleru, nakrájaný na plátky
1 lyžica paradajkového pretlaku alebo kečupu
2 lyžice kôpru
2 bobkové listy
½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
smotana (podľa chuti, nemusí byť)
Ako na to:
Vo veľkom hrnci, čiastočne prikrytom pokrievkou, varte 12 šálok vody, hovädzie mäso, jačmeň a soľ. (Asi 30 minút.)
Opekajte pár minút uhorku na 1 polievkovej lyžici oleja. Pridajte ich spolu so zemiakmi a plátkovou mrkvou do hrnca a varte ďalších 10 minút.
Popritom si pripravte zaprášku: na panvici s olejom speňte cibuľu, pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zeler a duste, kým mrkva nie je mäkká. Vmiešajte do nej 1 lyžicu paradajkového pretlaku alebo kečupu a pridajte celú zmes do hrnca. Vhoďte do hrnca 2 bobkové listy, ½ lyžičky čierneho korenia, 2 lyžice kôpru a soľ podľa chuti. Varte, kým nezmäknú zemiaky.
Sbiten (8 porcií)
Prísady:
1/2 šálky medu
340 gramov ríbezlí alebo ríbezľového džemu
3 celé škorice
1 lyžica celého nového korenia
1 lyžica celých klinčekov
štipka soli
7 šálok vody
Ako na to:
Skombinujte všetky prísady vo veľkej panvici na strednom plameni. Priveďte do varu, prikryte a varte 30 minút. Prelúhujte cez jemné sitko, podávajte teplé.
Pečený špik na toaste s cibuľou a kapary
Prísady:
8-10 hovädzích alebo teľacích kostí so špikom (asi 1 až 3 cm dlhých)
1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
1 cibuľa, na tenké plátky
2 lyžice kapary
1 lyžica slnečnicového oleja
1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
plátky ražného chleba, opekané
Ako na to:
Predhrejte rúru na 230 stupňov. Poukladajte kosti na plech, posypte soľou a korením a pečte asi 20 minút.
Pripravte si šalát. V stredne veľkej mise zmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu a kapary. Pokvapkajte slnečnicovým olejom a citrónovou šťavou. Posypte podľa chuti soľou. Z kostí po upečení vydlabte lyžičkou dreň, natrite ju na hrianku a položte na vrch trochu cibuľového šalátu.
Zdroj: buzzfeed.com