Ak patríte k milovníkom indickej kuchyne, určite viete o čom je reč. Lassi je tradičný indický nápoj, ktorý sa v horúcom lete oplatí ochutnať. Dôvodov je viacero – ochladí telo počas horúčav a má očisťujúce účinky na organizmus.
Ingrediencie ani príprava nie je ničím komplikovaná. Vodu, jogurt a koreniny jednoducho zmiešame, čím vznikne základ lassi, od ktorého sa dá ďalej odraziť. Pripravuje sa v sladkom aj v slanom variante a počet druhov, ktoré si takto môžete pripraviť sa preto podstatne zvyšuje. Najväčšiu obľubu si v našich končinách získalo lassi z ovocia ako mango, jahody či banány. Korenie je jeho dôležitou súčasťou, dodáva mu pikantnosť a vôňu. Nevynechajte škoricu, kardamon či zázvor, aby ste nápoju dodali tú správnu chuť.
Ajurvédska medicína využíva lassi na podporu trávenia, redukuje ním cholesterol a zvyšuje imunitu. Skúste do lassi použiť domáci biely jogurt, určite sa tieto účinky po čase dostavia. Pre osvieženie postačí pár kociek ľadu a nápoj je aj na horúce dni ako stvorený.
Suroviny pre 4 porcie:
1 mango
150 g bieleho jogurtu
300 ml vody
2 polievkové lyžice hnedého cukru
1 vanilkový struk
1 čajová lyžička mletej škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého kardamonu
pár lístkov medovky
Postup:
Mango olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do mixéra. Keď je rozmixované dohladka, pridáme (najlepšie domáci) jogurt, vodu izbovej teploty, cukor a ostatné suroviny. Mixujeme asi minútu. Nakoniec dozdobíme kúskami medovky, ktoré zostali a môžeme podávať. Pre studené osvieženie môžete pridať kocky ľadu.