Restaurant Day v Helsinkách. Snímka: Ravintola Hesperian Haarukka
Grilovačku vo fúriku, japonskú polievku, špeciality Jara Žídeka, tradičné rómske placky, ale aj antikorupčný guláš. Toto všetko (a ešte oveľa) viac si v sobotu 16. mája budú môcť užiť návštevníci celosvetovej akcie Restaurant Day.
Jednodňovú reštauráciu či bistro si tento rok podľa Petry Nagyovej z Nadácie Pontis otvorí aj trinásť organizácií z Bratislavy, jedna z Trnavy a jedna z Vinodolu, ktoré hľadajú podporu na svoje projekty na darcovskom portáli www.DobraKrajina.sk, a aj takýmto spôsobom chcú predstaviť svoje aktivity. A popri tom samozrejme navaria, napečú či namixujú rozličné dobroty.
V dennom centre Domec, ktoré sa venuje ľuďom bez domova, napríklad chystajú thajské špeciality s pravou talianskou kávou, výstavou fotografií a diskusiami. Rómske placky marikle vám zas ponúknu na dvore Člověka v tísni v Bratislave. Občianske združenie Bronco plánuje otvoriť bistro, v ktorom bude ponúkať japonskú polievku, domáce koláče a falafel. V ARTbistre, ktoré si otvorí Mládež ulice v kníhkupectve Kolomana Bagalu v Bratislave chystajú čítačky, arteterapiu a koláče s pomazánkami pomenované podľa umeleckých diel. V Trnave sa Restaurant Day spojí s blším trhom priamo na pešej zóne. A občianske združenie ZOMOS zas chystá vo Vinodole protikorupčný guláš a špeciality z rôznych kútov Slovenska. Aj takýmto spôsobom chcú poukázať na zneužívanie moci a netransparentné hospodárenie v mestách a obciach. Všetky jednodňové reštaurácie si môžete pozrieť na tejto mape.
Nápad Restaurant Day sa zrodil v roku 2011 vo fínskych Helsinkách a odvtedy sa v rámci neho otvorilo viac ako 17 400 jednodňových reštaurácií v 70 krajinách sveta. Ich hlavným cieľom nie je zarobiť, fungujú na báze dobrovoľného príspevku. Zmyslom je potešiť sa jedlom a sebou navzájom.