Flickr
StoryEditor

Jedenie ovsenej kaše znižuje riziko predčasnej smrti a rakoviny, zistili vedci

16.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Univerzita z Harvardu vytvorila štúdiu, v ktorej sa zaoberala tým, či má jedenie ovsenej kaše vplyv na zdravie človeka a jeho náchylnosť na rakovinu či dokonca predčasnú smrť. Zdravotné benefity tohto jedla sú neodškriepiteľné, keďže 70 gramov celých zŕn denne znižuje riziká, píšu portály independent.co.uk aj telegraph.co.uk. A ide pritom len o jednu misku ovsenej kaše denne.

Popri tom, ako sa hľadá liek na rakovinu, skúmajú vedci čoraz viac oblastí. Najnovšie prekvapujúce tvrdenia prichádzajú z Harvardskej univerzity. Jej výskumníci totiž prišli na to, že aj obyčajné raňajky skladajúce sa z ovsenej kaše či celozrnného jedla, majú moc chrániť človeka pred smrteľnou rakovinou.
Štúdiu tvorí meta analýza 12 menších štúdií uskutočnených v rokoch 1970 až 2010 v USA, Veľkej Británii aj škandinávskych krajinách a zaoberá sa jedením celých zŕn v strave a ich vplyvom na 786 076 účastníkov výskumu.

70 gramov vedie k zdravšiemu životu
Zistilo sa, že 70 gramov zŕn denne, čo je v prepočte objem jednej misky ovsenej kaše, dokáže znížiť riziko úmrtia o 22 percent. Najmä pri zameraní sa na smrteľnú rakovinu je výsledkom zníženie tohto rizika o 20 percent skutočne veľkým číslom.
Pri kardiovaskulárnych chorobách sa percento rovnako znížilo o 20 percent. Doktor Qi Sun, odborný asistent v oblasti verejného zdravia na Harvadrskej univerzite hovorí: „Na základe pevných dôkazov vyplývajúcich z meta analýzy a mnohých predošlých štúdií vyplýva, že ovsená kaša a celé zrná majú blahodarné účinky a myslím si, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by jednoznačne mali odporúčať ich konzumáciu celej populácii, aj pacientom s určitými chorobami, a vďaka tomu je možné dosiahnuť lepší zdravotný stav i pokles úmrtnosti.“

Vysoko cenenými potravinami sú ovsené vločky, otruby aj quinoa. Majú vysoký obsah nutrične zdravých látok ako bielkovín, železa, vlákniny aj kyseliny listovej. Otruby aj napr. klíčky obsahujú o 25 percent viac bielkovín než rafinované potraviny ako biela múka, cestoviny či biela ryža. V ovse dokonca objavili vlákno, ktoré chráni srdce a bioaktívna látka avenanthramid napomáha zastaveniu tvorby tuku v tepnách, pomáha predchádzať infarktom a mozgovým príhodám. Už predošlé štúdie ukázali, že celozrnné potraviny dokázali znížiť riziko nielen kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny, ale aj cukrovky, znižujú cholesterol v krvi aj tlak, regulujú cukor v krvi, zabezpečujú zdravú črevnú mikroflóru a pomáhajú predchádzať ďalším chorobám.
Keďže sa výskum konal len v niektorých krajinách sveta, zatiaľ nie je možné jeho výsledky zovšeobecniť. Je však dôležité podčiarknuť zdraviu prospešné látky v celozrnných potravinách i v jedení napr. spomínanej ovsenej kaše.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 18:16