Japonci sú dlhodobo predmetom úcty a štúdií vďaka svojej dlhovekosti. Priemerná dĺžka života je tu dlhšia ako prakticky kdekoľvek inde na svete. Prečo je teda japonská strava taká zdravá a čo vlastne Japonci jedia, pýta sa server BBC.
Do značnej miery sa podobá tradičnej čínskej strave so značným podielom ryže, varenej i nakladanej zeleniny, rýb a mäsa. V galérii nájdete jednoduché zložky japonskej stravy, ktoré majú ale výrazné účinky na zdravie a robia z Japonska krajinu s najmenej obéznymi ľuďmi či krajinu dlhovekosti.
Nedávna štúdia, ktorú publikoval odborný časopis British Medical Journal, zistila, že tí, ktorí sa držia čo najviac japonských stravovacích zásad - teda stravy s vysokým obsahom obilnín a zeleniny, s primeraným množstvom živočíšnych produktov a sóje, minimálneho množstva mliečnych výrobkov a ovocia - majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.
Štatistiky o Japonsku hovoria sami za seba: Japonci majú najnižšiu úroveň obezity medzi mužmi i ženami. Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete.