1/7Tekvica je bohatým zdrojom niekoľkých druhov karotenoidov, ktoré pomáhajú tlmiť alergické problémy.
Štúdie preukázali, že ich vysoký obsah v krvi je spojený s nižším výskytom alergických príznakov.
Tekvicu si môžete upiecť alebo rozmixovať do podoby krémovej polievky. Podobné účinky má aj zeler, mrkva a kurkuma. SNÍMKA: Pixabay
2/7Vynechajte alkohol, žĺtky, glutasol
Zatiaľ nie je k dispozícii liek, ktorý by vyriešil samotnú príčinu alergií. Odborníci na výživu preto navrhujú úpravu jedálnička.
Tam treba zaradiť potraviny, ktoré posilňujú imunitný systém a tlmia alergické prejavy. Zároveň je nutné vzdať sa alkoholu, kofeínových nápojov, produktov obsahujúcich umelé farbivá, príchute a konzervanty.
Obmedzenie sa týka aj mliečnych výrobkov, vaječných žĺtkov, potravín s glutasolou, rafinovaného cukru a stužených tukov. Vhodné je vyradiť aj pokrmy s lepkom. SNÍMKA: Pixabay
3/7Ananás, cesnak, ligurček, kustovnica
Obľúbené sladké tropické ovocie obsahuje enzým bromelaín, ktorý si dokáže poradiť so zápalom spôsobeným sennou nádchou.
Ale pozor, to platí iba pre ananás v čerstvom stave, nie pre ten kompótový. Pri alergiách pomáha aj cesnak, a to vďaka účinnému prírodnému antihistaminiku – látke zvanej kvercetín.
Najväčšie množstvo ukrýva šupka, takže ju nevyhadzujte. Vysušte ju a v mlynčeku na kávu pomeľte na prášok. Do 250 ml vriacej vody pridajte z neho polievkovú lyžicu a nechajte vylúhovať cez noc.
Dobrým zdrojom kvercetínu je aj cibuľa, ligurček, čerstvé kapary, špargľa, kustovnica (goji), rukola, čerstvý koriander, karobový prášok, listy reďkovky, ríbezľa čierna alebo arónia. SNÍMKA: Pixabay
4/7Brokolica, pomaranč, rakytník
V brokolici nájdete vysoké množstvo vitamínu C, ktorý funguje ako prírodné antihistaminikum (látka pôsobiaca proti príznakom alergie).
Štúdie preukázali, že užívanie 500 mg vitamínu C denne pomáha zmierniť alergické prejavy, astmu, respiračné ochorenia, zdurenie nosovej sliznice a slzenie očí. Ďalšie látky obsiahnuté v brokolici prečisťujú vedľajšie nosové dutiny.
Vysoké množstvo „céčka“ sa nachádza aj v citrusových plodoch, ako sú pomaranče, citróny, mandarínky, limetky či grapefruity, ďalej v rakytníku, šípkach, jahodách, mangu, zemiakoch, ananásovom melóne (sladkom), v kapuste, paradajkovej šťave alebo v červenej paprike. SNÍMKA: Pixabay
5/7Chilli papričky, japonský chren
Na chronicky upchatý nos sa sťažuje prevažná väčšina alergikov. Tohto problému vás môžu zbaviť výrazne pikantné jedlá.
Pri ich príprave preto rozhodne nešetrite čili papričkami, samozrejme, pokiaľ nemáte zdravotné problémy so žlčníkom.
Rozširujú totiž cievy, čistia zanesené dutiny a podporujú tvorbu vodnatého sekrétu, ktorý pomáha odstrániť hlien pri kašli alebo kýchaní.
Podobný efekt dosiahnete aj s klasickým chrenom, prípadne aj s japonským chrenom wasabi. SNÍMKA: Pixabay
6/7Kel, petržlen, špenát
Látky ukryté v zelených kelových listoch prečisťujú vedľajšie nosné dutiny a obsahujú mnoho karotenoidov, ktoré dokážu zmierniť problémy spojené s alergiami.
Podľa odborníkov na fytoterapiu petržlen „brzdí“ produkciu histamínu, ktorý je spúšťačom alergických reakcií. Listová zelenina je prospešná aj vďaka vyššiemu obsahu chlorofylu, ktorý pozitívne ovplyvňuje fungovanie imunity. SNÍMKA: Pixabay
7/7Kyslá kapusta, cmar, kimči
Na našu odolnosť má dôležitý vplyv aj stav črevnej mikroflóry, kde sídli väčšina imunitných buniek.
Môžete ju podporiť konzumáciou potravín obsahujúcich probiotické baktérie, kam patria hlavne jogurty so živými bakteriálnymi kultúrami, kefír alebo tradičný cmar (čistá zvyšková tekutina pri výrobe masla), kyslá kapusta a nakladané uhorky, ale aj tempeh (kvasený výrobok zo sóje), kimči (fermentovaný kórejský šalát), miso (korenená sójová pasta) či napríklad kombucha (fermentovaný nápoj z čierneho alebo zeleného čaju). SNÍMKA: Pixabay