Tukožrúty, ktoré máme rovno pod nosom: Z týchto dvanástich zázračných potravín sa najľahšie chudne
1/12Plody lesa
Ako je známe, huby v sebe majú minimum kalórií, napriek tomu dokážu zasýtiť a predovšetkým dodajú pokrmom, ktoré kvôli obmedzeniu vysokokalorických surovín bohužiaľ nebývajú až také chutné, znamenitú chuť.
Obsahujú veľké množstvo minerálov a dôležitých vitamínov B a D, čo zvyšuje odolnosť imunitného systému. SNÍMKA: Pixabay
2/12Citrón
Pomáhajú k správnej funkcii všetkých telesných orgánov. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňujú imunitu, čo sa hodí najmä v sychravom jesennom období.
Ak ste sa rozhodli zbaviť prebytočných kilogramov, zmiešajte šťavu vytlačenú z jedného citróna s vlažnou vodou a vypite to ráno a nalačno. Naštartujete tak proces trávenia a vylučovania a rýchlejšie vyplavíte z tela toxické látky. SNÍMKA: Pixabay
3/12Cesnak
Znižuje hladinu cholesterolu v tele, čím sa podieľa na oveľa rýchlejšom spaľovaní tukov. Jeho špecifická chuť výborne doladí diétne pokrmy. Cesnak má navyše antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vzniku mnohých ochorení. SNÍMKA: Pixabay
4/12Ananás
Ananás je nízkokalorická potravina s veľkým obsahom vody. Jeho veľmi šťavnatá dužina obsahuje až 90 percent vody, avšak len 8 percent sacharidov a ešte menšie množstvo bielkovín a tukov. Je bohatý na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu.
Z hľadiska chudnutia je najdôležitejším prvkom ananásu enzým bromelín, ktorý dokáže veľmi účinne odbúravať tuky. Aj preto je ananás považovaný za dokonalého spoločníka pri najrôznejších diétach. SNÍMKA: Pixabay
5/12Chilli
Tušíte, ktorá zelenina je považovaná za najsilnejší spaľovač tukov? Sú to chilli papričky. Obsahujú látku kapsaicín, ktorá v tele vyvoláva tepelnú reakciu, vďaka ktorej sa zrýchli váš metabolizmus a organizmus, čím využíva viac tuku ako palivo.
A čo je ešte zaujímavejšie, tento efekt trvá ďalších niekoľko hodín po konzumácii papričiek. Takto sa údajne najlepšie zbavíte tukov predovšetkým na bokoch a v páse. SNÍMKA: Pixabay
6/12Krevety
Tieto dary mora sú vhodné pre redukčnú diétu. Vďaka obsahu veľkého množstva proteínov a minerálov sú navyše zdraviu prospešné. SNÍMKA: Pixabay
7/12Mrkva
Bohatá na vlákninu je aj mrkva. Kým tá surová napomáha k správnej funkcii čriev, a tým aj nášmu vyprázdňovaniu, varená dokáže dobre zastaviť hnačku. SNÍMKA: Pixabay
8/12Špargľa
Špargľa patrí medzi potraviny, ktoré majú najnižší obsah kalórií, preto si ho obľúbili všetci, ktorí chcú zhodiť pár kilogramov. Táto rastlina však dokáže oveľa viac a na ľudské telo má blahodárne účinky.
Napríklad znižuje hladinu cholesterolu, napomáha k úprave krvného tlaku a zlepšuje látkovú výmenu, zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom.
Špargľa ďalej stimuluje krvotvorbu a upravuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho je skvelým afrodiziakom. Nielenže zvyšuje libido, ale zároveň zlepšuje mužskú aj ženskú plodnosť. SNÍMKA: Pixabay
9/12Avokádo
Len preto, že avokádo obsahuje tuky, si mnohí môžu myslieť, že nie je vhodné pri chudnutí. Opak je pravdou. Mononenasýtené mastné tuky (teda tie zdraviu prospešné) obsiahnuté v tomto tmavozelenom ovocí sa neukladajú ako telesný tuk.
Vďaka tomu je avokádo ako diétna potravina úplne vyhovujúce. A hoci je považované za najkalorickejšie ovocie, nenájdete v ňom žiadny cholesterol. Je navyše bohaté na vlákninu, ktorá podporuje činnosť metabolizmu, vďaka čomu nás zasýti na dlhšiu dobu. SNÍMKA: Pixabay
10/12Cereálie
Obsahujú vlákninu, ktorá znižuje príjem energie rýchlym navodením pocitu sýtosti, takže nebudete mať pocit hladu. Rýchlejšie budete spaľovať aj vďaka tomu, že cereálie majú schopnosť udržať nízku hladinu inzulínu, čím udržujú náš metabolizmus v aktívnom stave.
Medzi cereálie patria všetky obilniny, ako napríklad jačmeň, raž, pšenica, kukurica a ovos. Ich veľkým bonusom je aj to, že pôsobia ako prevencia civilizačných chorôb. SNÍMKA: Pixabay
11/12Strukoviny
Významným zdrojom vlákniny je aj fazuľa. A ako už bolo uvedené, práve vláknina pomáha nabudiť pocit sýtosti a zabraňuje zbytočnému prejedaniu. Mimochodom, ako začnete fazuľu variť, predtým ju na nejaký čas nechajte namočenú. Zabránite tak nežiaducej plynatosti. SNÍMKA: Pixabay
12/12Chren
Chren v kuchyni používame predovšetkým k príprave najrôznejších dipov, ostrejších omáčok a pikantných nátierok. Obsahuje látky podporujúce trávenie a urýchľujúce metabolizmus. Chren je navyše močopudný, čím prispieva k prečisteniu organizmu. SNÍMKA: Pixabay