Cedíte cestoviny cez sitko? Robíte jednu zo zásadných chýb pri varení, odkazuje šéfkuchárka
1/8Cedíte cestoviny cez sitko
Ak cedíte cestoviny cez sitko a voda, v ktorej sa varili, vám zároveň odteká do drezu, robíte zásadnú chybu.
Práve tá je totiž cenným prínosom pre dokonalé jedlo.
Je ideálna ako základ do omáčok a polievok, keď podlievame mäso či zeleninu alebo ako prirodzené zahusťovadlo.
„Niektoré hrnce mávajú dokonca pridané sitko, ale dá sa kúpiť aj samostatne. Prípadne môžete cestoviny z hrnca vybrať kliešťami,“ vysvetľuje Missy Robinssová. SNÍMKA: Pixabay
2/8Omáčku dávate navrch cestovín
Možno za tento zvyk môžu obrázky v časopisoch, na internete, v kuchárskych knihách alebo to, ako sa v reklamách na omáčky efektne nanášajú na pripravenú porciu cestovín. Nech je ako chce, nerobte to.
„Ak podávate cestoviny s omáčkou, mali by ste ich vždy pridať na panvicu s omáčkou a dovariť ich tam.
Tieto posledné minúty sú rozhodujúce. Zaručia, že cestoviny absorbujú viac chuti,“ hovorí šéfkuchárka Robinssová. Do omáčky môžete pridať aj z vody, v ktorej ste varili cestoviny, ako sme už spomínali vyššie. Zhustne od škrobu z cestovín a pomôže jedlo zahustiť a ochutiť omáčku. SNÍMKA: Pixabay
3/8Cestoviny patria na tanier
Cestoviny sa pritom lepšie jedia z misky. Na príliš plochom tanieri rýchlo vychladnú, výnimkou sú niektoré druhy cestovín, napríklad ravioli, ktoré sa môžu narušiť, ak ich miešame v miske. SNÍMKA: Pixabay
4/8Používate priveľa omáčky
Menej je viac, najmä v prípade, ak nechcete, aby sa vám cestoviny v omáčke „utopili“. Podávate predsa cestoviny, nie omáčku. Platí tu zásada: Keď servírujete cestoviny, v miske alebo na tanieri by nemalo ostať z omáčky takmer nič. SNÍMKA: Pixabay
5/8Do vody, v ktorej varíte, pridávate olej
Prečo je to chyba? Dôvod je jednoduchý. Omáčka sa nespojí s cestovinami, jednoducho povedané nenalepí sa na ne, kvôli oleju, ktorý na nich vytvorí akýsi „ochranný film“. Ak chcete, aby cestoviny s omáčkou vytvorili ideálne spojenie, olej do vody nedávajte. SNÍMKA: Pixabay
6/8Zvyšky cestovín vyhadzujete
Takmer každému druhu cestovín, s pár výnimkami, je možné dať druhý život, napríklad v podobe chutnej frittaty, čo je jedlo podobné omelete alebo vo forme zapekaného jedla. „Pridajte niekoľko rozšľahaných vajec, strúhaný syr a akékoľvek ďalšie ingrediencie, napríklad klobásu a dajte do rúry zapiecť,“ radí na záver šéfkuchárka Missy Robinssová. SNÍMKA: Pixabay
7/8Na varenie používate malý hrniec
Jednou zo zásadných chýb pri príprave cestovín je malý hrniec. Cestoviny nemajú dostatok miesta. Pri varení použite vždy väčšiu nádobu a takisto pridajte aj viac vody. Cestoviny „potrebujú“ miesto, aby sa vo vriacej vode dobre a rovnomerne uvarili, ale aby sa dali aj dobre miešať. Nezabúdajte, že dôležitá je aj dostatočne osolená voda. SNÍMKA: Pixabay
8/8Zabúdate na klasiku
Podľahli ste trendom značiek a drahým verziám cestovín? „ Nie je to nevyhnutné, používajte také, ktorá vám chutia. Cena a značka nie sú základom úspechu kvalitného a chutného jedla,“ odkazuje šéfkuchárka. „Akákoľvek značka vám vyhovuje, použite ju,“ dodáva na záver. SNÍMKA: Pixabay