1/10Zdravšie stravovanie sa oplatí
Konzumácia a výber zdravších potravín môže ušetriť vaše výdavky, spojené s nákupom a prípravou jedla, potvrdzuje to aj štúdia publikovaná v časopise Journal of American Dietetic Association.
Úspora sa týkala zníženia veľkosti porcií a nákupu menej kalorických potravín. Podľa portálu Web MD majú ľudia tendenciu tráviť veľa času pri potravinách, ktoré obsahujú vysoké množstvo kalórií, ale majú pritom nízku nutričnú hodnotu.
Sú to napríklad limonády, pekárenské výrobky, polotovary a hranolky. ”Keď moji klienti začnú jesť zdravšie, ich účty za potraviny začnú klesať,” hovorí Katherine Tallmadgová, autorka knihy Diet Simp SNÍMKA: Pixabay
2/10Nevyhadzujte, preventívne zmrazujte
Mäknú vám v košíku tri papriky a dva banány? Vykrojte prípadné problematické časti a zamrazte. K paprike môžete pridať vajíčka, čili, vložiť do uzatvárateľného obalu a získate zmes na špagety. Banány zas využijete na smoothie. SNÍMKA: Pixabay
3/10Zamilujte si vajíčka
Aj tie z voľného chovu vychádzajú pomerne lacno vzhľadom k množstvu kalórií a živín, ktoré vám poskytnú. Na jedno vajíčko vychádza tých kalórií približne sto plus šesť gramov bielkovín. Navyše sa dajú využívať mimoriadne rozmanito. SNÍMKA: Pixabay
4/10Sezónnosť a zásoby
Nekupujte napríklad v zime ovocie a zeleninu, ktoré rastú v lete (jahody, špargľu, čučoriedky, maliny). Skúste si ich zaobstarať počas sezóny a potom ich jednoducho zmraziť, prípadne zavariť. V zime si ich potom môžete dopriať z vlastných zásob a výrazne tým ušetríte. SNÍMKA: Pixabay
5/10Dresingy si vyrobte sami
Niektoré potraviny, akými sú napríklad dresingy na šaláty vás môžu stáť omnoho viac, keď si ich kúpite hotové v obchode. Preto je rozumnejšie a cenovo výhodnejšie porozmýšľať nad tým, že si dresing jednoducho vyrobíte sami doma, zo surovín, ktoré máte dostupné.
Pripraviť si vlastnú koreniacu zmes alebo dresing vám môže ušetriť dosť peňazí aj v dlhodobom horizonte. Napríklad len malá fľaša šalátového dresingu môže stáť okolo dvoch eur, pritom ide len o malé balenie. Tieto peniaze by ste pritom mohli využiť hospodárnejšie. SNÍMKA: Pixabay
6/10Vyberajte mäso, ktoré nie je také jednoduché na prípravu
Väčšina ľudí uprednostňuje druhy mäsa, ktoré sa pripravia rýchlejšie, každý sa snaží totiž ušetriť aj pri varení čo najviac času. Treba si však uvedomiť, že ak v tomto prípade šetríme čas, nešetríme naše financie.
Napríklad kuracie prsia alebo steak z tuniaka sa síce pripraví rýchlejšie, ale tieto druhy mäsa sú aj podstatne drahšie. Ak sa teda rozhodnete napríklad pre bravčové plece alebo stehno a necháte si na jeho prípravu dostatok času, poďakuje sa vám nielen peňaženka, ale aj žalúdok.
Pomalé varenie a grilovanie môže premeniť takmer akýkoľvek druh mäsa na jemné, chutné (a zdravšie) jedlo, uvádza portál Book culinary vacations. SNÍMKA: Pixabay
7/10Nakupujte večer
Väčšina obchodov sa snaží ku koncu dňa zbaviť potravín, ktoré majú tendenciu kaziť sa rýchlejšie, preto ich zvyknú vo večerných hodinách výrazne zlacnieť. To je príležitosť pre tých, ktorí sa snažia na jedle ušetriť.
Hovoríme o potravinách ako chlieb, ryby, mäso, ovocie či zelenina. Najčastejšie sa v obchodoch vyraďuje pečivo kvôli tomu, že doba počas ktorej môže byť v obchode skladované, je veľmi krátka. SNÍMKA: Pixabay
8/10Kupujte zmrazené, nie konzervované
Ušetríte peniaze i obličky. Sterilizovaná zelenia obsahuje zbytočne veľa soli, platí to ako pri fazuli, kukurici či hrášku a podobne. SNÍMKA: Pixabay
9/10Porovnávajte ceny
Čím skôr si túto metódu osvojíte, tým lepšie. Na začiatku to môže byť trochu náročné, ale čoskoro z toho vznikne rutina. Mesačne tak môžete ušetriť doslova desiatky eur.
Neporovnávajte len v rámci výrobkov v jednom obchode, zistite si ceny vo viacerých obchodoch, aby ste mali prehľad a nadhľad. SNÍMKA: Pixabay
10/10Neplaťte za atraktívne obaly
Dobrým príkladom sú rôzne koreniny v skle či plaste alebo aj mydlo. Stačí, keď si tovar kúpite len raz a potom dopĺňate zo „sáčkového“ balenia. Rovnako sa nebojte tovaru, ktorý nesie značku daného obchodu alebo nie je zabalený v atraktívnom obale. Ľudia ich často považujú za menej kvalitné, ide však o mýtus. SNÍMKA: Pixabay