1/6Hydina a ryby
Zvyknete umývať kurča pred tým, ako ho idete pripravovať? Ak áno, je načase, aby ste s tým prestali. Nielenže tým mäso nezbavíte baktérií a patogénov, ale umývaním môžete dokonca zvýšiť riziko kontaminácie.
”Umývaním surového kurčaťa v dreze šírite baktérie po celej vašej kuchyni vrátane čistých povrchov, ako sú dosky na krájanie a ostatné povrchy, ktoré zasiahnu kvapky vody,“ hovorí Eric Sieden, riaditeľ pre stravovacie služby v nemocnici Glen Cove, Plainview a Syosset v New Yorku. Jediným naozaj efektívnym spôsobom, ako jedlo zbaviť baktérií je varenie a toto pravidlo sa vzťahuje aj na surové ryby a iné mäso. SNÍMKA: Pixabay
2/6Vajíčka
Všetky vajcia, ktoré sú komerčne predávané, sa čistia mydlom a horúcou vodou, a preto sú škrupiny z väčšej časti dokonale čisté. USDA tvrdí, že prirodzený ochranný povlak, ktorý sa v tomto procese odstraňuje z vajíčka, je nahradený ľahkým nástrekom minerálneho oleja, ktorý vajíčko chráni. SNÍMKA: Pixabay
3/6Huby
Rovnako ako pri mäse aj hubám sa mení chuť, ak ich pred prípravou umývate. Podľa Bon Appetit, ak sú v kontakte s vodou príliš dlho, mení sa ich chuť a konzistencia. Podľa Siedena ”väčšina kuchárov odporúča huby nikdy neumývať, skôr ich utrieť vlhkou papierovou utierkou. Huby sú totiž extrémne savé.” SNÍMKA: Pixabay
4/6Červené mäso
Jeho umývanie je podobne nebezpečné ako umývanie hydiny. Pri červenom mäse však existuje ešte jedno riziko. A to je pridávanie vlhkosti. ”Pridaná vlhkosť počas umývania vytvorí paru, ktorá ovplyvní aj jeho chuť,” varuje Sieden.
Mäso radšej uvarte alebo ak ho chcete zbaviť vlhkosti použite na to papierovú utierku, nezabudnite však dostatočne umyť kuchynské povrchy. Ak plánujete mäso marinovať, americký Úrad pre bezpečnosť a inšpekciu potravín (United States Department of Agriculture ďalej len USDA) ho odporúča nechať v chladničke. Dávajte ale vždy pozor, aby ste zabránili krížovej kontaminácii tekutinou, v ktorej sa mäso nachádzalo. SNÍMKA: Pixabay
5/6Cestoviny
Cestoviny zriedkakedy spôsobujú ochorenia, je tu však aj ďalší dôvod, prečo by sa nemali nikdy umývať alebo preplachovať. Mnohí ľudia po varení oplachujú cestoviny, čo je veľká chyba, ak chcete, aby boli čo najchutnejšie. Tým z nich totiž len odplavíte škrob, čo sťažuje priľnutie omáčok na povrch cestovín. SNÍMKA: Pixabay
6/6Predumyté produkty a šaláty
Ak je na balení výrobok označený ako predumytý, nie je potrebné ho znovu oplachovať či umývať. Ušetríte nielen vodu, ale aj čas. Navyše, viac času stráveného pri príprave v blízkosti iných potravín alebo na rovnakých povrchoch, zvyšuje riziko krížovej kontaminácie.
SNÍMKA: Pixabay