1/5Tekvica hokkaidó
Tekvica Hokkaidó je typicky jesennou potravinou, ktorá má málo kalórií, ale predovšetkým je zásobárňou vitamínov a mnohých prospešných látok. „Obsahuje vitamíny A, B, C, vápnik, horčík, draslík, betakarotén a fosfor. Pre svoj nízky energetický obsah a vysoký obsah vlákniny je ideálna aj pri redukčných diétach. Výhodou tohto druhu tekvice je aj to, že sa nemusí pred úpravou šúpať a dajú sa z nej pripraviť slané i sladké jedlá alebo napríklad stopercentný prírodný tekvicový kečup,“ dáva svoje tipy Martin Kudera.
SNÍMKA: Pixabay
2/5Čučoriedky
Čučoriedky sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsahujú draslík, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. Ďalej obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín C. Z hľadiska chudnutia je ich výhodou aj ich vysoký obsah vlákniny a nízky počet kalórií. Čučoriedky si môžete dať na desiatu, pridať ich do kaše na raňajky alebo z nich pripraviť smoothie.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
3/5Kuracie prsia (bez kože)
Kuracie mäso je diétne, a preto je vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Navyše ho môžete pripraviť na mnoho spôsobov. „Kvalitné kuracie prsia sú výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú základnou stavebnou jednotkou svalovej hmoty a pre svoju schopnosť dostatočne zasýtiť sú pri chudnutí nenahraditeľné. Ak ich budete navyše pripravovať bez kože, budú takmer bez tuku,“ radí výživová poradkyňa Věra Burešová.
SNÍMKA: Pixabay
4/5Paradajky
Ďalším skvelým pomocníkom pri chudnutí sú paradajky, či už tie čerstvé alebo napríklad vo forme kečupu. Martin Kudera však upozorňuje na to, že musí ísť o stopercentný prírodný kečup, ktorý neobsahuje škrob, farbivá ani inú chémiu.
„Konzumácia kvalitných potravín v čo najčistejšej podobe je zárukou toho, že sa do tela dostanú minerálne a výživné látky a množstvo dôležitých vitamínov. V prípade paradajok sú to napríklad vitamíny C a E, draslík alebo antioxidant lykopén,“ vymenováva Martin Kudera. Pre vysoký obsah vody a nízku energetickú hodnotu sú paradajky výborné pri redukčných diétach.
SNÍMKA: Pixabay
5/5Cuketa
Cuketa patrí medzi „super-zdravú“ zeleninu. Až na malé množstvo cukru neobsahuje takmer žiadne kalórie, ale zase veľa vlákniny a vitamínov. „Cuketa by rozhodne nemala chýbať v zdravom jedálničku. Pomôže vám pri chudnutí aj pri udržaní si štíhlej postavy, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá vás na dlhú dobu zasýti,“ potvrdzuje Věra Burešová, hlavná výživová poradkyňa centier pre výživu a chudnutie Naturhouse.
Dodáva, že cuketa je aj výborne kombinovateľná. Hodí sa ako nízkokalorická príloha k chudému mäsu, je z nej výborný nákyp, ale dá sa použiť aj na prípravu zdravých dezertov. A to sme spomenuli len zlomok jedál z nej.
SNÍMKA: Pixabay