Úsporné varenie. Ako potraviny skladovať, prečo používať pokrievku a ako využiť zvyškové teplo?
1/18Šetrenie, gastro SNÍMKA: Pixabay
2/18Snažte sa nakupovať sezónne
Vždy kupujte to, čo aktuálne dozrieva a čo sa práve žne. Nemá napríklad zmysel kupovať predražené jahody bez chuti v decembri. SNÍMKA: Pixabay
3/18Staré pečivo nevyhadzujte
Nakrájajte ho na kocky a dajte do mrazničky – budete mať pripravený základ napríklad na „karlovarskú knedľu“. Alebo ho nechajte stvrdnúť a nastrúhajte na domácu strúhanku (tá kupovaná sa jej navyše nemôže rovnať). SNÍMKA: Pixabay
4/18Zásobujte sa
Ak pripravujete pokrm, ktorý vyžaduje dlhší čas, uvarte si ho vo väčšom množstve. Pár porcií dajte zamraziť alebo ich podávajte na večeru. SNÍMKA: Pixabay
5/18Nezabúdajte na skladovanie
Múky či orechy tiež skladujte do uzatvárateľných pohárov či plastových boxov. V niektorom balení si už z obchodu môžete priniesť nepozvaného hosťa – múčiara, ktorý môže napadnúť zvyšné domáce zásoby. SNÍMKA: Pixabay
6/18Úmerné varenie
Nepoužívajte zbytočne veľké hrnce a napríklad zemiaky pri varení nevarte v zbytočne veľkom množstve vody. SNÍMKA: Pixabay
7/18Využite čo sa dá
Mnohé rodiny si dodnes napríklad pamätajú (a niektoré aj praktizujú), ako vždy v pondelok bývali k jedlu knedle vo vajíčku – aby sa dojedla kysnutá knedľa od nedeľného obeda. SNÍMKA: Pixabay
8/18Pomôžte si a šetrite s tlakovým hrncom
Na dlhšie varenie (napríklad hovädzieho mäsa) využívajte tlakový hrniec – skráti čas prípravy najmenej o polovicu. SNÍMKA: Pixabay
9/18Zvyšky znovu použite
Dobre zužitkovať sa dá aj studené mäso, ktoré ste varili na obed – nakrájané na tenké plátky doplnené o horčicu či majonézovú omáčku a zeleninu je ho možné podávať napríklad na večeru. SNÍMKA: Pixabay
10/18Kde je to len trochu možné, využívajte pokrievku
Vďaka tomu budete variť až štyrikrát úspornejšie. Skontrolujte hrnce a kastróly či nemajú vyduté dno, nakoľko práve to zapríčiňuje značné tepelné straty. SNÍMKA: Pixabay
11/18Dva v jednom
Vždy keď varíte mäso, pripravte z vývaru aj polievku, pričom to zďaleka nemusí byť len hovädzia polievka, ale napríklad aj polievka z bravčového a samozrejme kuracieho. SNÍMKA: Pixabay
12/18Sporte pri rýchlovarnej kanvici
V rýchlovarnej kanvici ohrievajte len toľko vody, koľko naozaj potrebujete. SNÍMKA: Pixabay
13/18Na nákupy choďte s zoznamom a s plným žalúdkom
Hladní ľudia nakupujú viac a o tom, čo hádžu do košíka, menej premýšľajú. Ak je to možné, nechajte doma malé deti – ich prosenie sa dá v obchodoch len ťažko ignorovať. SNÍMKA: Pixabay
14/18Polievka ako hlavné jedlo
Výdatnejšie tunajšie polievky (v ktorých takzvano stoja lyžice) môžu byť napríklad doplnené kúskom pečiva, aj samostatným hlavným chodom. SNÍMKA: Pixabay
15/18Dbajte na to ako potraviny skladujete
Korenie by malo byť vždy v uzavretých nádobách, aby nestratilo vôňu a chuť. SNÍMKA: Pixabay
16/18Ak varíte na sklokeramickej doske či platničke, využívajte zvyškové teplo
To isté platí pre rúru. Oboje môžete vypnúť chvíľu pred koncom varenia, respektíve pečenia. Vyberajte však správne platničky: nikdy by nemala byť väčšia ako hrniec, ale ani príliš malá. SNÍMKA: Pixabay
17/18Plánujte
Premýšľajte o jedálničku v dlhodobejšom horizonte, minimálne na týždeň dopredu. SNÍMKA: Pixabay
18/18Pre a proti indukčnej varnej dosky
Ak máte indukčnú dosku, priebežne znižujte stupeň, na ktorom pokrm varíte. Počítajte s tým, že indukčná doska síce výrazne znižuje náklady na varenie, je však drahšia, a navyše vyžaduje špeciálne hrnce, vstupná investícia je teda celkovo vyššia. SNÍMKA: Pixabay