1/6Pistácie
Strážite si príjem a výdaj? Výberom pistáciovej zmrzliny nič nepokazíte, pistácie v porovnaní so „svojimi druhmi“ majú totiž až štyrikrát menej kalórií. Samozrejme, aj tu platí staré známe pravidlo: všetko s mierou.
Hoci sú nízkokalorické a dlhodobo zasýtia, zjedzte ich denne maximálne za hrsť. Rovnako ako ostatné orechy dokážu účinne bojovať so „zlým“ cholesterolom, nie nadarmo ich odborníci odporúčajú ľuďom so zvýšeným cholesterolom ako prevenciu vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Pistácie vyniknú v spojení so slanou chuťou. Skúste ochutnať salámu mortadela, ktorá sa bez pistácií pri výrobe nezaobíde. Pistáciový olej je zas účinný na hojenie rán a pomliaždeniny.
SNÍMKA: Pixabay
2/6Mandle
Kráľovná medzi orechmi a zázračná potravina. Obsahujú mnoho minerálov a živín, vďaka ktorým bude váš organizmus fungovať ako dokonale „premazaný stroj“. Chcete schudnúť alebo začínate chudnúť?
Potom sú pre vás mandle doslova to „pravé orechové“. V 100 gramoch mandlí sa ukrýva až 21 gramov bielkovín, takže hravo skryjú do vrecka iný populárny zdroj bielkovín - mäso. A čo viac, zo všetkých orechov sú najbohatšie na vlákninu. Vitamíny E zase pomáhajú so všadeprítomnými škodlivými molekulami kyslíka, takže táto pochúťka udrží fit nielen váš organizmus, ale aj vašu pokožku.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Mandľové mlieko alebo maslo sú chutnou a hodnotnou náhradou mliečnych výrobkov. Máte suchú alebo ekzematickú pleť? Uľavte jej mandľovým olejom.
SNÍMKA: Pixabay
3/6Kešu
Cítite sa stále unavení a nevyspatí? Často vás postihujú kŕče? Bývate bezdôvodne podráždení? Jedným z účinných riešení je zaradiť do stravy horčík. A ak máte radi orechy, máte vyhrané.
Kúpte si kešu, zo všetkých orechov totiž obsahujú najviac horčíka. Ak potrebujete schudnúť, alebo sa len cítiť fit, aj tu budú cenným pomocníkom, pretože na 100 gramov kešu pripadá zhruba až 17 gramov bielkovín.
Podobne ako ostatné orechy, aj kešu majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a zdravých tukov – a čo viac, sú aj bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti. Dennou konzumáciou štvrť šálky kešu tak môžete aj ľahšie bojovať so známym strašiakom osteoporózou.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Z pražených jadier kešu môžete vyrobiť skvelú a výživnú alternatívu masla alebo nátierky. Kešu olejom dochutíte šaláty aj ryby, originálni budete aj s carpacciom.
SNÍMKA: Pixabay
4/6Píniové oriešky
Pravdou je, že nie je orech ako orech. To platí v tomto prípade, pretože hovoríme o semienkach borovice pínie. Nenápadné semienka jemnej štruktúry a neodolateľne maslovej chuti poznáme predovšetkým ako prísadu do bazalkového pesta. Skúste ich však jesť aj samé.
Dodajú vám nielen vitamíny A, B, C, D, E, K a mnoho minerálnych látok, ale aj antioxidanty, ktoré fungujú ako hotový elixír mladosti – odrážajú útoky škodlivých molekúl kyslíka a spomaľujú tak starnutie pokožky.
Hŕstkou píniových orieškov denne pomáhate udržiavať v optimálnej hladine nielen svoj cholesterol, ale aj psychickú pohodu a zdravie očí.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Spestríte nimi omáčky, šaláty a slané ryžové jedlá. Jemný píniový olej výborne poslúži ako masážny olej na boľavé svaly alebo na nechtové lôžko na spevnenie nechtov.
SNÍMKA: Pixabay
5/6Lieskové orechy
Máte chuť na sladké a zároveň si strážite príjem sacharidov? Jednoducho siahnite po lieskových orieškoch. Napriek tomu, že chuťovo patria medzi najsladšie orechy, neobsahujú takmer žiadne sacharidy, a preto niet divu, že sú vyhľadávané mnohými gazdinkami či milovníkmi sladkého.
Ďalším ich bonusom je vysoký obsah kvalitných tukov a stráviteľných bielkovín, takže už obyčajná hrsť vás nadlho zasýti a pomôže utlmiť chuť na sladké.
Vitamíny B a minerály vám pomôžu naštartovať lepšiu činnosť srdca, metabolizmu, imunity a zlepšia vám pamäť. Chcete mať pevné a odolné kosti? Riešenie je opäť jednoduché, jedzte pravidelne lieskové oriešky.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Olejom z lieskových orechov ochutíte nielen zeleninové, ale aj ovocné šaláty. Je výborný ako masážny olej alebo výživný krém pre všetky typy pleti, prekrvuje ju a hydratuje.
SNÍMKA: Pixabay
6/6Vlašské orechy
Vlašské orechy sú okrem prísady pri pečení a dekorácii interiéru aj silným liekom na rôzne neduhy. Nechajte ich trochu dlhšie zrieť a hneď máte výživnú potravinu.
V tejto fáze totiž obsahujú mnoho zdravých tukov, ideálnych pri pomoci so škodlivým cholesterolom alebo nedostatkom bielkovín. Pokiaľ patríte ku skupine ohrozenej infarktom, neváhajte ich zaradiť do každodenného jedálnička.
Zrelé vlašské orechy sú významným zdrojom vitamínov skupiny B, dôležitých pre správnu činnosť nervov a mozgu. Nebojte sa teda čarovať s nimi aj v jedálničku detí, zlepšíte ich myslenie, pamäť a pozornosť, čo sa hodí (nielen) v škole.
Použitie v kuchyni a v kozmetike: Olej z lisovaných jadier vlašských orechov je pre svoju chuť vynikajúci v studenej kuchyni. Vhodný je aj na ošetrenie mastnej pleti, na posilnenie oslabených nechtov alebo na regeneráciu vlasových korienkov.
SNÍMKA: Pixabay