StoryEditor

Miliónový účet za festivalové ťaháky

24.05.2006, 00:00

"Tento rok sme rozpočet na interpretov zvýšili o 80 percent," potvrdil pre české Hospodářské noviny David Urban z agentúry D Smack U. Urban sa podieľa na organizácii festivalu Love Planet. V susednom Česku sa uskutoční takmer desať akcií, ktorých usporiadatelia očakávajú návštevu minimálne 10-tisíc divákov. Hlavnými lákadlami sú okrem špičiek domácej hudobnej scény aj zahraniční interpreti, ktorých fanúšikovia poznajú z médií. "Zahraničné hviezdy sú dôležité. Bez nich by sme organizovali menší festival, prišlo by menej divákov," hovorí usporiadateľ United Islands of Prague David Gaydečka.
Celkový účet za angažovanie známych hudobníkov sa vyšplhá na niekoľko desiatok miliónov korún. Presná suma nie je známa, keďže usporiadatelia neradi komentujú objem financií. Rozpočet United Islands of Prague se pohybuje okolo 30 miliónov českých korún, Summer of Love stojí viac ako šesť miliónov korún, pri Love Planet ide o desiatky miliónov korún.

Viac, stále viac
Výdavky na kapely a interpretov stúpajú tiež na Slovensku, čo potvrdil aj Michal Kaščák, organizátor najväčšieho hudobného festivalu na Slovensku, Pohoda. Rozpočet vzrástol aj festivalu Hodokvas. "Výdavky na headlinerov (hlavné hviezdy) sú tento rok vyššie zhruba o 40 percent," hovorí riaditeľ festivalu Michal Taliga. Festival Topvar RockFest uviedol zvýšenie nákladov oproti minulému roku až o 200 percent. Ceny headlinerov, väčšinou zahraničných skupín, ktorých zastupujú svetové agentúry, sú rôzne. Závisí to od ich momentálneho postavenia v hitparádach, žiadanosti, ratingov a pod. "Pre slovenských promotérov nie je jednoduché s týmito agentúrami rokovať, keďže na Slovensku skoro neexistuje hudobný trh, čo znamená predaj singlov a albumov," vysvetľuje Taliga. Ako doplnil -- Slovensko ako potenciálny hráč pri uzatváraní termínov je na jednom z posledných miest záujmu týchto agentúr.

Strop neexistuje
Cieľom každého promotéra je však zlepšovať program -- a tak rád zaplatí viac za známe meno. Ale pozor! Pri zahraničných kapelách žiadny finančný strop neexistuje. Ťahákmi festivalu Topvar Rockfest sú tento rok kapely Korn či Alice in Chains. Ich peňažné nároky zostávajú utajené. Kaščák napríklad tvrdí, že za hlavný ťahák Pohody -- americkú kapelu the Pixies -- sa bude platiť "sedemmiestna suma". Interpreti majú často na jeden termín viac ponúk. Väčšinou si vyberú tú, kde im zaplatia najviac. Termíny sa pritom veľmi často dohadujú aj s ročným časovým predstihom. "Niekoľko kapiel sme dohodli počas minuloročného festivalu," poznamenal Tomáš Holec, spoluorganizátor festivalu Hodokvas. "Exploited, ktorí vystupovali na našom prvom ročníku, sa napríklad sami ponúkli, že prídu zahrať aj na ďalší ročník."
Kapela Toy Dolls, ktorá na Punk Islande vystúpi, má dohodnutý termín už viac ako pol roka. Výdavky sa väčšinou hradia zo vstupného a sponzoringu. "Ideálny stav je pol na pol," prízvukuje riaditeľ festivalu Lokal Life 006 Juraj Hyzzo Hyžný. "My máme zatiaľ pokrytých 30 percent. Sponzori tvrdia, že na budúci rok nám radi dajú viac."
V prípade festivalu Pohoda je pomer sponzori a vstupné 30 : 70. Úspech festivalu teda závisí od návštevnosti. Topvar Rockfest očakáva tento rok 20- až 25-tisíc ľudí, Punk Island asi 5-tisíc. Na Pohode sa minulý rok stretlo viac ako 20-tisíc ľudí, menej to nebude ani toto leto.

Keď menej je viac
Niektorí slovenskí interpreti sa sťažujú, že dostávajú na festivaloch málo peňazí práve kvôli zahraničným interpretom, ktorí sú skvele zaplatení. "Áno, sú skupiny, ktoré sú mediálne známe, ale o ich živé vystúpenie nemajú návštevníci záujem," vysvetľuje Taliga. "Na druhej strane sú aj slovenské kapely, ktoré nevyžadujú od promotérov nič mimoriadne (vrátane honoráru), ale sú veľmi navštevované a prinášajú kvalitu aj naživo." Promotéri podľa neho nemajú chuť pozývať či platiť niektoré slovenské kapely z dôvodu slabej príťažlivosti pre návštevníkov.


Vybrané festivaly a headlineri
Pohoda -- 14. -- 16.7., Trenčín -- Pixies, The Frames -- www.pohodafestival.sk
Topvar RockFest -- 30. 6. -- 2. 7., Nové Mesto nad Váhom -- Korn, Alice in Chains -- www.topvarrockfest.sk
Punk Island -- 21. -- 22. 7. -- Toy Dolls -- www.punkisland.sk
Lokal Life 006 -- 11. -- 12. 8. -- Hextatic -- www.lokallife.sk
Hodokvas -- 17. -- 19. 8. -- Living Colour, I Am X -- www.hodokvas.sk
United Islands of Prague -- 16. -- 25. 6., Praha -- Placebo, Khaled, Rachid Taha
Colours of Ostrava -- 20. -- 23. 7., Ostrava -- The Frames, Värttinä, Robert Plant & Strange Sensation
Love Planet -- 11. -- 12. 8., Tábor -- Pet Shop Boys, Franz Ferdinand
Summer of Love -- 19. 8., Pardubice -- Kraftwerk, Adam Freeland

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:49