StoryEditor

Pozrite sa, ako vyzerá slávna „Obecná škola“ dnes. Kultovú budovu nespoznáte

20.12.2017, 12:00
Rastúce kroviny, požiarom sčernelé budovy, pozostatky minulosti.

Tak to vyzerá v areáli bývalej základnej školy, v ktorej sa točila slávna Obecná škola. Pôsobisko legendárneho učiteľa Hnízda zo svěrákovského filmu už ale zrejme nebude stáť dlho, píšu Lidovky.

Schátraný areál v pražskom Bohdalci možno čoskoro podľahne času alebo požiarom, prebývajú tam totiž bezdomoci. O jeho záchrane sa neuvažuje. Vchod do areálu školy z ulice Pod Vršovickou horou oku okoloidúceho ľahko unikne.

Pozrite sa, ako vyzerá areál známej školy dnes:

​Nenápadná bránka bez dvierok uprostred plotu prerasteného krovinami k návšteve zrovna nepozýva. Pritom sa za ňou skrýva miesto, ktoré väčšina národa dôverne pozná. Aspoň z televízie. 

Areál duchov a bezdomovcov

Prejdete pár metrov po zablatenej cestičke, ktorá vedie popri betónovom priestranstve. Kedysi tu bolo ihrisko, no okamžite sa ocitnete pred päticou budov, ktoré sa zapísali hlboko do sŕdc českých aj slovenských divákov.

Budovy, v ktorých sa nakrúcala slávna Obecná škola Zdeňka a Jana Svěrákovcov, stále stojí. Celý areál tvoria podlhovasté jednoposchodové budovy z tmavohnedého dreva. Štyri z nich paralelne vedľa seba, piata kolmo k nim.

V tej piatej, najväčšej, bola  riaditeľňa. Väčšina okien je vybitých, múry posprejované. Chodníčky medzi budovami sú však celkom upravené, pri zadnom vchode do najväčšej budovy je dokonca niečo ako náznak záhradky.

Nad záhonom pozdĺž steny budovy hlása nápis blednúcou modrou farbou "Potkaní cintorín - bacha, neokopávat". Kedysi riaditeľskú budovu teraz obýva len niekoľko ľudí, ktorí sa v rámci svojich možností snažia o okolie starať.

Nevítaní návštevníci tu z času na čas založia požiar. Objektu to samozrejme vôbec neprospieva.  Prechádzky okolitými kolóniami Slatiny aj samotnými pozemkami školy realizuje projekt Praha Neznámá Petra Rysku.

"Škola tu fungovala ako súčasť občianskej vybavenosti Slatina, v okolí totiž ľudí z kolónií príliš radi nemali. Škola vydržala až do osemdesiatych rokov, potom tu vznikla umelecká škola a od polovice deväťdesiatych rokov už areál nie je využívaný," sumarizuje osud areálu Ryska.

Svěrák: Vraciam sa tam nerád

Zdeněk Svěrák, ktorý ku slávnemu filmu napísal scenár, priamo pri areáli býval a školu navštevoval. Na miesto, kde trávil detstvo, ale veľmi nechodí. "Nerád tam chodím, maže mi to spomienky," povedal pre Lidovky.cz  Svěrák s tým, že areál samotný aj okolie sa zmenili takmer na nepoznanie.

Zatvorený je teraz už aj hostinec u Lukešovcov, ktorý detskí hrdinovia filmu Obecná škola ľudovo povedané vydymili. "Dalo sa však čakať, že to tam takto dopadne. Zostalo to bez majiteľa. Koniec koncov to mali byť dočasné drevené stavby," upozornil Svěrák na fakt, že škola stojí na kraji núdzovej kolónie Slatiny, kde stavby už za prvej republiky rástli náhle a bez povolenia.

Od tej doby sa žiadnemu z režimov nepodarilo vysporiadať sa s kolóniou.  Samotná škola navyše fungovala len do piatej triedy, potom deti odchádzali do Vršovíc.

Jediné, čo v okolí vydržalo sú budovy elektrickej rozvodne. Práve na tieto miesta jazdil na bicykli Zdeněk Svěrák a do tamojšieho obchodu chodila nakupovať Libuše Šafránková.

Budúcnosť areálu je dodnes nejasná

O tom, či by sa samotný areál školy alebo aspoň jeho časť mala zachrániť, nechce Svěrák príliš špekulovať. "Či je ten film taký hodnotný, aby stálo za to aspoň jeden z tých pavilónov zachrániť? To neviem, nechcem byť taký domýšľavý," hovorí legendárny český scenárista a herec.

Pozemok, na ktorom pätica budov stojí, totiž patrí súkromnému majiteľovi, zatiaľ čo budovy patria mestskej časti Praha 10. Podľa tlačového hovorcu mestskej časti Víta Nováka fakt, že sa o areál delia dvaja majitelia, zásadne sťažuje akýkoľvek posun.

Novák navyše uviedol, že majiteľ pozemku by bol pravdepodobne najradšej, keby tam budovy vôbec nestáli. Zděnek Svěrák je už s osudom tohto miesta zmierený. "Časom sa všetko mení. Keď tam nechodím, tak nesmútim," uzatvára svoje spomínanie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:15