StoryEditor

Užitočný sprievodca labyrintom EÚ

03.06.2003, 00:00

Na Slovensku sa veľa diskutuje o úbohosti vládnej informačnej kampane o fungovaní Európskej únie. Kritika sa občas dotkne aj médií, ktoré rovnako nie sú schopné prinášať ucelené informácie nielen o aktuálnom vývoji, ale, napríklad, ani o histórii, inštitúciách či konkrétnych politikách EÚ. V tieni zatiaľ ostávajú analytici domácich think-tankov a štátnych vedeckých pracovísk, a tak viac užitočných publikácií na túto tému nájdeme v češtine. Jednou z nich je aj kniha Evropská unie: instituce, ekonomická, bezpečnostní a sociální politika (Computer Press, 2002).
Autorská trojica Ladislav Janíček, Miloš Drda a Karel Rais pre čitateľov pripravila veľmi prehľadného sprievodcu. Je rozdelený na osem kapitol, z ktorých každá končí zhrnutím najdôležitejších faktov, kľúčových slov, literatúrou vrátane internetových stránok, a tiež skúšobných otázok.
Obligátne dejiny EÚ a hlavné inštitúcie sú spracované veľmi zrozumiteľne, takže publikáciu ocení aj laik. Autori tu nejdú do prílišných detailov, tie majú priestor v druhej časti určenej jednotlivým politikám. V kapitole venovanej Rade EÚ a Európskej rade vzniká pre slovenského čitateľa mierny terminologický zmätok. V českom preklade sa totiž namiesto Európskej rady používa výraz Rada Evropy, ktorou je v slovenčine označovaná iná medzinárodná organizácia.
Publikácia pri opise jednotlivých inštitúcií zachytáva aj zmeny, ktoré priniesla Zmluva z Nice. V časti venovanej jednotlivým politikám prináša kapitoly o ekonomickej politike -- hospodársky vývoj EÚ, priemyselná, energetická politika a politika výskumu a vývoja, rozpočtová politika a poľnohospodárska politika. Za zmienku stojí kapitola venovaná politike konkurencie EÚ. Autori v nej stroho konštatujú, že Európska komisia navrhla dlhodobé programy liberalizácie strategických sektorov, ako sú telekomunikácie, pošta, energetika a doprava. Dodávajú, že sa zväčša napĺňajú privatizáciou. Vzhľadom na vážnosť tohto vývoja trochu chýba kontext -- vysvetlenie, čo tomuto politickému rozhodnutiu predchádzalo. Záverečné kapitoly sa venujú spoločnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politike, vnútornej politike a justícii a sociálnej politike. Publikácia sa končí témou východného rozšírenia EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:08