StoryEditor

Martin Huba ako Masaryk v jednom z najslávnejších rozhovorov našej histórie mieri do kín

16.12.2018, 08:00
Autor:
redred
Jan Budař a Martin Huba excelujú v príbehu jedného z najslávnejších rozhovorov našej histórie.

Jan Budař ako Karel Čapek a Martin Huba ako T. G. Masaryk excelujú v príbehu jedného z najslávnejších rozhovorov našej histórie. Filmové "Hovory s TGM" prinášajú na plátna kín nečakané napätie, emócie a stret dvoch významných mužov.

V ten deň na jeseň v roku 1928 sú dva symboly československej demokracie na vrchole, rovnako ako celé Československo. Ich kniha, ktorá vznikala celý rok, je konečne hotová.

Vo videu si pozrite aj trailer k filmu:

Karel Čapek preto vyhľadá v zámockej záhrade prezidenta Masaryka a chce mu ponúknuť časť honoráru za knihu ich rozhovorov, ktorá vzniká k 10. výročiu stále mladej republiky. Prezident ale nie je v dobrej nálade, jeho dcéra mu totiž zakázala knihu vydať.

Toto stretnutie nebude ľahké. Čapek nemôže nechať celú situáciu bez odozvy a necháva sa zatiahnuť do vzrušujúcej a dramatickej debaty. Debaty o svete, o politike i politikoch, o Čechoch, i do osobnej debaty o láske, o ženách a zradách.

Masaryk ukazuje, že nie je iba otec zakladateľ a chladná ikona z učebníc, ale muž z mäsa a kostí. Vedľa svojich dejotvorných myšlienok odhaľuje schopnosť intríg a hovorí aj o svojom mileneckom pomere a znovuobjavenej sexualite.

Zábery z filmu si pozrite v galérii:

​Stret dvoch velikánov z rôznych generácií má výbušný potenciál, hoci ich jedinou zbraňou sú vychádzkové palice a slová.

Režisérom filmu je Jakub Červenka, scenár pripravil Pavel Kosatík, ako kameraman film natočil Jan Malíř. "Je to film o dvoch mimoriadnych mužoch, a tiež o tom, že emócie môžu byť niekedy silnejšie ako myšlienka. Dokonca aj u tak výnimočných ľudí," hovorí režisér Jakub Červenka.

Pavel Kosatík vychádzal pri písaní scenára zo samotnej knihy, ale aj z doteraz nezverejnených Masarykových listov. "Masaryk a Čapek sú možno tým najlepším, čo sme počas sto rokov mali. Do ich príbehu v priamom prenose sme chceli vložiť celý ich život a dynamiku,“ dodáva Kosatík k samotnému filmu.

Film vznikol nielen k 100. výročiu vzniku Československa, v tomto roku navyše uplynie 80 rokov od smrti Karla Čapka. Samotnému nakrúcaniu predchádzali rešerše dobových materiálov aj dôkladné herecké skúšky.

Nakrúcalo sa na prelome apríla a mája tohto roku v autentickom prostredí Topolčianskeho zámku, kde dvaja velikáni českej demokracie svoje debaty kedysi viedli.

  • ČR - 2018
  • Dĺžka: 80 minút
  • Premiéra: 3. 1. 2019
  • Žáner: dráma
  • Réžia: Jakub Červenka
  • Kamera: Jan Malíř
  • Hrajú: Martin Huba, Jan Budař

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:44