StoryEditor

Schindlerová, Janais a Hubáček postúpili do finále Eurosongu

28.02.2009, 07:46
Autor:
TASRTASR
Martina Schindlerová so skladbou Krídla od autorov Janka Lehotského a Jána Štrassera postúpila v piatok večer do finále slovenského národného kola piesňovej autorskej súťaže Veľká cena Eurovízie 2009 (Eurovision Song Contest 2009).

Televízni diváci v SMS hlasovaní zároveň rozhodli aj o druhom postupujúcom, ktorou je speváčka Janais s piesňou Ta ram ta raj. Tretím finalistom na základe rozhodnutia poroty je Zachariáš Hubáček, ktorý súťažil s pesničkou Bolo bolo.

Na tretej pozícii skončila Zuzana Haasová so skupinou Funny Fellows a piesňou V mojej zime, štvrtý bol Miro Jaroš s vlastnou skladbou Malý hlas, piaty známy rocker Paľo Drapák a piesňou Kričím na svätých. Šiesta pozícia patrila skupine Golden Vein a ich kompozícii Chcem nevedieť. Táto trnavská formácia nahradila v semifinále speváčku Brigitu, ktorá deň predtým zo súťaže odstúpila.

Siedmy skončil nominant poroty Zachariáš Hubáček, na ôsmej pozícii Barbora Balúchová s dievčenskou skupinou Red Rose a pesničkou Nakoniec, deviata bola skupina Quasimondo so skladbou 16 barov. Desiata pozícia  sa ušla košickej skupine Nocadeň bratov Kopinovcov a songu s názvom Načo asi myslíš, ich umiestnenie však zaostalo za očakávaním.

Hosťom večera bola speváčka Sisa Sklovská, ktorá v premiére zaspievala novú pieseň Nádej. Po piatkovom večeri poznáme už dvanástku finalistov národného kola. Posledná trojica vzíde z piateho semifinále, ktoré je na programe v nedeľu 1.marca. Týždeň neskôr, 8.marca, opäť v priamom prenose spoznáme víťaza, ktorý bude reprezentovať Slovensko na májovom finále Eurosongu v Moskve.

"Som veľmi rada, že divákom sa pieseň Krídla páčila, že ma podporili a ďakujem všetkým, korí poslali SMSky", povedala pre TASR krátko po vyhlásení výsledkov Martina Schindlerová. Speváčka Janais, ktorá postúpila z druhého miesta nie je ešte na slovenskej hudobnej scéne veľmi známa, v hľadisku však mala početnú skupinu fanúšikov. "Vedeli sme, že do súťaže pôjdu známe slovenské kapely a speváci. Našu účasť podporili hlavne fanúšikovia a moja mamina. Nečakali sme, že postúpime, o to viac sa tešíme", uviedla pre TASR.

Veľkú radosť z postupu mal aj mladý prešovčan Zachariáš Hubáček, ktorý postúpil do finále na základe rozhodnutia poroty. "Tie emócie boli naozaj obrovské, v podstate hneď, keď sme sa dozvedeli, že sme postúpili, tak sme úprimne prejavili, ako sa z toho tešíme. Veľmi si ceníme, že aj porota ocenila tie tréningy a všetko úsilie, ktoré je za tým, je to pre mňa veľká česť." "Najväčším prínosom dnešného kola je jeho rozmanitosť, to je korenie, ktoré tejto súťaži pridáva. Ja stále zastávam názor, že tá škála pesničiek by mala byť široká, mali by poskytovať čo najširší obraz o našej populárnej hudbe", dodal na záver pre TASR predseda poroty Laco Lučenič.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:10