StoryEditor

Brezovský bol na Hrane, Vargas je na ťahu (video)

30.07.2010, 16:27
Autor:
aszasz
Festival plný klasickej i menej klasickej hudby pomaly smeruje k svojmu vrcholu. Bratislavu v rámci festivalu Viva Musica! čakajú ešte dva nevšedné koncerty.

Dnešný večer okorení projekt Viva Cinema Orchester, ktorý spája známe spevácke a hudobné osobnosti, veľký symfonický orchester a filmové melódie s atmosférou hollywoodskej show.

Čerešničkou na osemdňovej hudobnej torte bude výnimočný mexický tenorista Ramón Vargas, ktorého bez okolkov nazývajú novodobým Pavarottim. Ten rozozvučí hlavné mesto už v sobotu večer. Ako informovala PR manažérka Viva Musica! Barbora Drahovská, v predaji je už len niekoľko lístkov. Bratislavu si už však pár dní užíva hudby na kilá.

Chodúr pod strechou
Aj napriek nepriaznivému počasiu a dvom „open air koncertom" pod strechou sú organizátori s priebehom festivalu spokojní. „Skoro všetky koncerty boli doposiaľ vypredané do posledného miesta a každý koncert končí standing ovation. Je to úžasný pocit," vykresľuje Drahovská.

Koncerty odohral James Morisson z Austrálie, 4 - TET Jiřího Korna, Roby Lakatos i Martin Chodúr s 80 členným orchestrom. Za jeden z vrcholov festivalu možno ešte pred skončením označiť fenomenálny koncert Hrana pod taktovkou Oskara Rózsu, ktorý bol venovaný pamiatke hudobníka Mareka Brezovského.

Na Hrane jednej legendy

Na Brezovského, ktorý zomrel len ako dvadsaťročný si „spomenulo" nevšedné zloženie hudobníkov. Po rokoch sa na jednom pódiu zišla generácia slovenských hudobníkov, ktorí s Marekom hrávali. „Bol to neskutočný večer plný emócií a zažili sme unikátnu a jedinečnú hudobnú atmosféru," opisuje Drahovská. Prvá časť koncertu bola venovaná komornej tvorbe tohto talentovaného mladíka. Dirigoval ju Oskar Rózsa a zaznela tu napríklad 2. sonáta pre klavír „Túžba" či  „Minikoncertík pre tenor saxofón a sláčikový orchester".

V druhej polovici hudobníci predstavili Brezovského album Hrana, ktorý zhudobnil po jeho smrti Oskar Rózsa. Ten si počas nezabudnuteľného vystúpenia zahral na basgitare, klavíri i bicích. Na pódiu mu asistoval napríklad aj bubeník Martin Valihora či gitarista Michal Bugala. O vokály sa postaral aj Robo Roth. Publikum po skončení koncertu burácalo skoro štvrť hodinu, hudobníkov si dvakrát vytlieskali počas standing ovation.

Autorom hudby bol génius. Slovenský hudobník, hudobný skladateľ a klavirista Marek Brezovský.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:51