StoryEditor

Filmové Benátky oslavujú. Zmenami (foto)

30.08.2012, 00:00
Prestížny filmový festival v Benátkach sa začal. O Zlatého leva sa pobijú očakávané novinky.


Herečka Kate Hudson a herec Riz Ahmed

Desiatky svetových premiér, známi režiséri, niekoľko zmien a 80 sviečok na torte. No tie sú len symbolické kvôli prestávkam v rokoch 1933 a 1978 a obdobiu druhej svetovej vojny. Práve 69. ročník najstaršieho filmového festivalu v Benátkach sa začal včera večer slávnostným ceremoniálom. Nechýbali na ňom hviezdy ako Kate Hudson, Robert Redford či Ben Affleck.

Menej filmov
Benátky sú jedným z najhlavnejších filmových festivalov, v Európe sú však populárnejšie Cannes a Berlinale. No zmena, ktorá nastala vlani v decembri, keď na riaditeľskú stoličku zasadol Alberto Barbera, mu môže pomôcť. „Nepáči sa mi myšlienka robiť festival z roka na rok väčší a väčší. Nie je to tá správna cesta, ako propagovať film,“ vyjadril sa Barbera. Aj preto zosekal počet uvedených filmov a redukcia sa dotkla aj hlavnej súťaže. Namiesto 24 filmov sa o hlavnú cenu Zlatý lev pobije len 18 snímok.

„Titulov je v súťaži menej ako v minulých ročníkoch, ale tá zostava režisérov je naozaj výborná. Je tam desať alebo jedenásť známych tvorcov, čo je tiež známka kvality, lebo uviesť film uznávaného režiséra je aj na týchto festivaloch považované za prestížnu vec,“ povedal pre HN riaditeľ slovenského festivalu Art Film Fest Peter Nágel. Už slávnostný ceremoniál otvorila premiéra indického filmu The Reluctant Fundamentalist. Ten hovorí o mladom Pakistancovi, ktorého kariéra na americkej Wall Street sa po teroristických útokoch v USA z 11. septembra dostáva na scestie.

Jesenné premiéry
Benátky, ktoré končia 8. septembra, návštevníkom ponúknu desiatky svetových premiér. „Ukazuje novú sériu jesenných filmov, ktoré ešte nikto nepozná a neboli ani v Cannes, ani na Berlinale,“ vyjadril sa pre HN filmový publicista Radovan Holub. Asi najočakávanejším titulom je The Master od amerického režiséra Paula Thomasa Andersona, ktorý sa preslávil oscarovým filmom Magnólia. Dráma rozpráva o náboženskom kulte, ktorý niektorí kritici označujú za scientológiu. Tvorcovia síce priznávajú, že sa pre hlavnú postavu inšpirovali jej zakladateľom, no spojitosti s týmto kultom odmietajú. Vo filme si zahral aj Joaquin Phoenix, o ktorom sa hovorilo, že rezignoval na herectvo.


Indická režisérka Mira Nair

Prekvapením je snímka To The Wonder, pretože s ňou filmár Terrence Malick prichádza len rok po tom, čo uviedol film Strom života. Zo známych mien Benátky privítajú aj kórejského režiséra Kim Ki-duka či Rakúšana Ulricha Seidla. Napriek tomu sa však neočakáva, že by festival dokázal stvoriť nejaký hit, akým sa vlani stal francúzsky film The Artist. Podľa Nágela totiž taký film, ktorý by zaujal kritikov po celom svete, neprichádza každý rok.

Konečne trh pre nákupcov
Čo však tento rok prichádza ako novinka do Benátok, to je filmový trh. Pre nákupcov z filmového priemyslu je totiž pripravený 5-dňový program, v rámci ktorého si môžu pozrieť nielen nové filmy, ale aj tie z archívu. „Musíme fungovať ako most medzi filmármi a zvyškom filmového priemyslu. Keď som robil pred rokmi na tomto festivale, urobil som chybu, keď som tvrdil, že trh nie je potrebný. Teraz už viem, že to je to, do čoho musíme investovať,“ doplnil Barbera.

Ten sa bude musieť v budúcnosti postaviť aj pred problém nedostavaného filmového paláca. „V celom meste chýbajú peniaze, to je veľký problém Benátok. Hľadajú sa cesty, akým spôsobom udržať festival v prvej lige,“ dodal Holub.


Režisér Jonathan Demme


Členovia poroty Orizzonti - taliansky herec Pierfrancesco Favino a libanónska herečka Nadine Labaki


Režisér a prezident hlavnej poroty Michael Mann


Členovia poroty Opera Prima - francúzsky DJ bob Sinclar a talianska herečka Isabella Ferrari

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:54