StoryEditor

Ľudia z Opery SND majú pochybnosti o konkurze na generálneho riaditeľa

06.03.2012, 16:02
Autor:
TASRTASRkulkul
Únia Opery SND žiada o zrušenie prebiehajúceho výberového konania

Zástupcovia Únie sólistov, zboru a orchestra Opery Slovenského národného divadla žiadajú, aby sa zrušilo výberové konanie na generálneho riaditeľa SND. So žiadosťou sa obrátili aj na ministerstvo kultúry. Podľa nich nie je vraj pri výberovom konaní dodržaná zásada rovnakého zaobchádzania. Uviedli to dnes popoludní na mimoriadnej tlačovej konferencii.       

Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo 24. januára tohto roku konkurz na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa SND, pričom prvé zasadnutie výberovej komisie prebehlo 27. februára. Na ňom sa otvorili obálky s prihláškami a zverejnili mená uchádzačov. Problémom podľa ľudí z Opery SND je aj fakt, že medzi členmi výberovej komisie sú dvaja zástupcovia SND: riaditeľ Činohry SND Emil Horváth a baletný majster a repetítor Baletu SND Igor Holováč.      

"Nespochybňujeme umeleckú úroveň a odbornú spôsobilosť nominantov komisie, súbor opery však ako najväčšie teleso SND nemá v komisii zastúpenie, z tohto pohľadu prítomnosť riaditeľa činohry Emila Horvátha v komisii znevýhodňuje kandidátov, ktorí majú koncepciu postavenú na spolupráci s iným než súčasným riaditeľom činohry," uviedla Gabriela Húsková, prvá podpredsedníčka ZO Únie sólistov Opery SND.     

Zástupcovia jednotlivých odborových zväzov Únie opery SND zároveň vyjadrili počudovanie nad tým, že súčasný štatutárny orgán SND, ktorý odmietol výsledky poslednej kontroly v SND z minulého roku, dostal od ministerstva kultúry dôveru v nomináciu člena výberovej komisie. Podľa zástupcov únie sa samotný uchádzač Miloš Pietor vyjadril, že Emil Horváth okrem svojej podpory hľadal túto aj u iných riaditeľov. Z pohľadu členov únie tým aktívne loboval za kandidáta ešte pred výberovým konaním.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:23