StoryEditor

Emigranti na obrazovkách STV

13.09.2002, 00:00

Nie nadarmo sa vraví, že protiklady sa priťahujú a nie je to inak ani v novej televíznej adaptácii divadelnej hry poľského dramatika a prozaika Slawomira Mrožeka (1930) pod názvom Emigranti. V réžii Martina Porubjaka ju v pondelok večer uvedie Slovenská televízia. Protipóly sa tu zbližujú akosi inak, ťažkopádne a zvláštnou cestou, ale predsa ...
Reč je o dvoch nedobrovoľne, v ďalekej cudzine žijúcich vydedencoch. Jedným z nich je naivný gastarbeiter v podaní Mariána Labudu. Je to postava snívajúca o prepychovom dome, luxusnom aute, no najmä o peniazoch, ktoré krvopotne zarába, od rána do večera drie a potom doma šetrí a ukladá v nádeji, že sa raz vráti do svojej domoviny ako bohatý pán. Vo viere, že raz predsa len všetkým ukáže, pretože "bude mať!"
Druhou postavou je vykorenený a smutný intelektuál, premýšľajúci filozof v podaní Milana Lasicu, ktorý leží na pohovke, dumá, číta a píše. Do cudziny neprišiel za zárobkom, bol nútený emigrovať z politických dôvodov. V ich spoločnej domácnosti vládne spočiatku neprekonateľné a averzné prostredie. Žijú v malom, neprívetivom a navyše aj zastrčenom dome, kde si v kufroch pod posteľami ukrývajú svoje posledné konzervy, cukor, a paštéty -- proviant na prežitie, veď v cudzine je všetko drahé, a tak treba šetriť. Obaja sú konfrontovaní s úplne odlišnými životnými a filozofickými postojmi a názormi, no i napriek tomu v závere dochádza k istému súladu, spätosti, a to na základe obyčajnej potreby ľudskej blízkosti a spolupatričnosti. Televízna adaptácia Emigrantov patrí k tomu najlepšiemu, čo Slovenská televízia v rámci domácej tvorby za posledné obdobie pripravila, príjemný výsledok je v tomto prípade súzvukom práce tvorcov aj hercov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:51