StoryEditor

Poľský študent si chcel urýchliť kariéru. Zavesil svoj obraz v múzeu

05.01.2012, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Istému poľskému študentovi výtvarného umenia Andrzejovi Sobiepanovi sa nechcelo čakať niekoľko desiatok rokov kým sa jeho diela dostanú do renomovaných výstavných siení.

Svoj obraz sám tajne zavesil v národnom múzeu v meste Vroclav, kde visel niekoľko dní bez toho, aby si to ktokoľvek všimol. "Rozhodol som sa, že nebudem čakať 30 alebo 40 rokov, kým sa moje práce objavia na takom mieste, chcem z nich mať prospech tu a teraz," vysvetlil v televízii TVN24 Andrzej Sobiepan, študent Vroclavskej akadémie výtvarných umení, prečo sa k neobvyklému kúsku odhodlal. Vďaka tomu sa stal stredobodom záujmu poľských i zahraničných médií.





Pri tvorbe diela z cyklu nazvaného po jednom plemene prasaťa domáceho, Sobiepan použil bravčovú kožu. Na obraze prevláda biela farba, v jeho dolnej časti je padajúci list agátu. Študent povedal, že miesto pre svoj obraz hľadal pri návštevách národného múzea. Vybral to najbezpečnejšie v oddelení súčasného poľského umenia a počkal si na chvíľu, kedy strážca nedával pozor. Celú akciu, do ktorej sa pustil 10. decembra, nahral na kameru.

Pracovníci múzea si nový kúsok všimli až za tri dni. Sobiepan tvrdí, že sa inšpiroval britským pouličným umelcom Banksym, ktorý pred niekoľkými rokmi svoje diela prepašoval do newyorských galérií. Riaditeľ múzea Mariusz Hermansdorfer v televízii TVN24 povedal, že to, čo mladý výtvarník urobil, ukázalo, že inštitúcia má isté nedostatky pokiaľ ide o stráženie umeleckých predmetov. Na druhej strane o Sobiepanovej akcii hovorí ako o "vtipnom happeningu".

Obraz, ktorý bol niekoľko dní "votrelcom" vp Vroclavskom národnom múzeu, si ľudia teraz môžu pozrieť v múzejnej kaviarni. Cez víkend pôjde do dražby v rámci tradičnej celopoľskej charitatívnej akcie, ktorá má pomáhať chorým deťom. Tento rok organizátori zbierajú peniaze na nákup moderných prístrojov pre záchranu života predčasne narodených bábätiek a na inzulínové pumpy pre tehotné ženy s cukrovkou.

01 - Modified: 2004-07-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová tiráž 02 - Modified: 2004-07-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: tv utorok 6. júla
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:01