StoryEditor

V Lesnom kine Nostalgia premietnu 33 slovenských filmov

22.07.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR
Tridsaťtri slovenských filmov od mladých slovenských autorov budú mať možnosť vidieť návštevníci tretieho ročníka letnej prehliadky Mladý slovenský film v Lesnom kine Nostalgia v bratislavskom Horskom parku.

Hlavným zámerom projektu je netradičným spôsobom v prírodnom prostredí počas letných večerov predstaviť verejnosti medzinárodne i doma ocenené dokumentárne, animované i hrané snímky novej generácie slovenských filmových tvorcov, ktorí na seba výrazne upozornili v poslednom desaťročí.

Podľa organizátora majú takmer všetci zúčastnení tvorcovia záujem osobne uviesť svoje aktuálne filmy. Patria medzi nich filmári Jaroslav Vojtek, Marek Kuboš, Marek Šulík, Peter Begányi, Zuzana Piussi, Adam Hanuljak či Miro Remo. Ťažisko prehliadky teda tvoria filmy novej generačnej vlny slovenských dokumentaristov, ktorí, každý vlastným štýlom, reflektujú realitu.

Súčasťou prehliadky bude i tvorba mladých animátorov. Tento ročník prinesie profily Kataríny Kerekesovej a Martina Snopeka, zameria sa však i na tvorbu najmladšej generácie tvorcov animovaného filmu. Divákom sa predstavia Andrej Kolenčík, Peter Budinský, Michaela Čopíková, Michal Mészáros, Veronika Obertová a ďalší.
     
"Hranú tvorbu budú zastupovať mladí režiséri ako Mátyás Prikler, Ľubomír Mihailo Kocka či Viktor Csudai, ktorí do stagnujúceho slovenského hraného filmu priniesli iný pohľad, nové témy, sviežosť, invenciu i autentickosť," dodal Pavel Gavalier z FK Nostalgia.
     
Prehliadka Mladý slovenský film štartuje v Lesnom kine Nostalgia v piatok 22. júla projekciou snímok Obedár (r. Ľubomír Mihailo Kocka) a Ďakujem, dobre (r. Mátyás Prikler). Premietať sa bude každý utorok a piatok do 19. augusta. Začiatok predstavení je o 20.30 h. V prípade nepriaznivého počasia sa projekcie uskutočnia v priestoroch Lesnej školy.

01 - Modified: 2004-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj po vstupe má Slovensko osud v rukách 02 - Modified: 2004-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Eurofondy podporia malé podnikanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:47