StoryEditor

Hory dnes ovládnu mesto

28.03.2012, 00:00
Autor:
kulkul
Festival Hory a mesto má oddnes na programe prezentácie, filmy i akčné čísla svetových hviezd.

 „Opäť po niekoľkých rokoch prijal naše pozvanie Rakúšan Thomas Miklautsch, absolútny živel, nekonvenčný typ, ktorý sa venuje windsurfingu a je neskutočne zanietený pre to, čo robí. Veľmi nás teší, keď sa hostia na náš festival vracajú,“ povedal programový riaditeľ festivalu Hory a mesto, ktorý sa dnes začína, Alan Formánek. V priebehu piatich dní ponúkne festival 52 filmov, z toho až 18 slovenských, 11 hlavných hostí, 18 prednášok „cestoklubov“ Kino Svet, 7 fotovýstav, víkendové lezecké preteky a ďalšie sprievodné aktivity, v nedeľu večer ho uzavrú víťazné filmy.

Zahraničné hviezdy
Miklautsch, ktorý sa venuje windsurfingu na vysokohorských jazerách vo ˇVile, Pakistane a okolo Mysu Horn, ako aj skákaniu z pobrežných útesov na ostrove Malpelo v Kolumbii, uvedie na festivale svoju prezentáciu Cesta od extrémnych športov k dobrodružnému filmovaniu. Hviezdou festivalu však bude priekopníčka nielen ženského lezenia, päťdesiatjedenročná špičková športovkyňa Američanka Lynn Hill. Najčastejšie liezla v Yosemitoch, kde vyliezla svoju najslávnejšiu cestu – ako prvá zdolala voľným štýlom cestu Nos na El Capitan, ktorú týmto spôsobom nikto pred ňou a ešte aj dlho po nej nevyliezol. Príde i nemecký šoumen, monocyklista, trojnásobný svetový šampión a držiteľ mnohých rekordov Lutz Eichholz, ktorý predvedie svoje akrobatické umenie v bratislavských uličkách. V rámci programu budú mať aj prezentácie.

Slováci
Otvárací večer bude patriť slovenským filmom a ich premiéram. Na programe je film  ALL IN – Tatry bez limitov, séria kratších filmov: La Bomba, Pocit nekonečna, Nomádi, Vanda a dve animované snímky – Dobrý duch lezcov a Divoké kanoe. Slovenská rafterka a kajakárka Luciša Hollá porozpráva svoje príhody a skúsenosti z vodáckej expedície na Sibíri. Bezprostredne po nej sa premietne film s rovnakým názvom ako jej prezentácia Rieka divokých koní režiséra Mareka Hýžu a ďalšie vodácke filmy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:32