StoryEditor

Poklady slovenskej kuchyne sú čoraz populárnejšie

09.03.2013, 23:00
Autor:
Milan BunoMilan Buno
V receptoch preto nájdete aj med, ale aj červené a biele víno, tiež dubáky, bedle alebo pečiarky.

Milovníci tradičného slovenského jedla si prišli na svoje – práve vyšla už 3.časť série Poklady slovenskej kuchyne, tentoraz z Ponitria. Zaujímavé a chutné regionálne recepty, jednoduché na prípravu a pestrétipy od predjedál, cez polievky omáčky až po koláči, či niečo do špajzy si získali už množstvo čitateľov.

Osou Ponitria je rieka Nitra, takže nechýbajú recepty z rýb. Dlho sa tam ľudia živili aj včelárstvom, pretože med ako doplňujúca potravina sa považovala za elixír života. V receptoch preto nájdete aj med, ale aj červené a biele víno, tiež dubáky, bedle alebo pečiarky, keďže lesy v regióne Ponitria sú bohaté na duby. Zabíjačky sa tam robili hlavne na jar a zahŕňali rôzne špeciality z mäsa a vnútorností. Hurka, krvavnica či žobrácka kaša sú len malou ukážkou z dobrôt, ktorá sa tam pripravujú aj dnes.

Poklady slovenskej kuchyne – Ponitrie prináša vyše 150 receptov, ktoré vám určite zachutia. Popri receptoch ponúka aj dávno zabudnuté kulinárske poklady ukryté v tomto regióne, ktoré zbierala autorka Silvia Pilková počas mnohých rokov. Varenie je jej najväčšia vášeň. Varí už od detstva a načas sa varenie stalo aj jej povolaním. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.

Vyskúšajte jeden z receptov v novej knihe:
Korýtko, hlavné jedlo z hornej Nitry.

Suroviny: 1 starší chlieb, 125 g bryndze, najlepšie májovej, 100 g slaniny, 1 klobásu, 150 g údeného kolena, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky papriky.

Ako na to? Zo staršieho okrúhleho chleba odkrojíme vrch, prípadne použijeme hrubý krajec, a do polovice vydlabeme striedku – vznikne tak akési korýtko. Dovnútra natlačíme bryndzu, slaninu pokrájanú nadrobno, trochu klobásy, údeného kolena a dochutíme soľou a mletou paprikou. Napichneme na ražeň a opekáme nad miernym ohňom. Dobrú chuť!

 
Pozrite si celú edíciu Poklady slovenskej kuchyne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:53