StoryEditor

Eurosong vo Viedni sa blíži do finále. Česko nepostúpilo

22.05.2015, 13:07

Viedeň už od minulej nedele žije 60. ročníkom pesničkovej súťaže Eurosong, ktorej sa zúčastňuje spolu 40 krajín. Rakúska verejnovprávna televízia ORF súťaž hosťuje vďaka vlaňajšiemu víťazstvu Conchity Wurst, ktorá pred pár dňami vydala svoj debutový album. Ten sa v Rakúsku okamžite stal platinovým. Všetko teda nasvedčuje tomu, že fenomén Conchity nebol len chvíľkovým ošiaľom a speváčka si ďalej získava srdcia fanúšikov nielen v Rakúsku, ale aj v ďalších kútoch Európy. Momentálne spolupracuje s Jeanom Paulom Gaultierom a bola aj hosťom tohtoročného udeľovania Zlatých glóbusov. Jej vystúpenie otvorilo utorkové prvé semifinále súťaže Eurosong, včera večer si vo Viedni prevzala za predaj debutového albumu Conchita platinovú platňu. Počas finálového večera v sobotu bude pripravovať rozhovory so súťažiacimi v zákulisí.



Conchita pred médiami. Snímka: Reuters


Budovanie mostov – to je témou tohto jubilejného ročníka. Hudba je oslavovaná pre svoju schopnosť spájať národy, kultúry, ale aj ľudí, ktorí majú ťažkosti s integráciou do väčšinovej spoločnosti. Touto témou žije aj hosťujúce mesto Viedeň. Sexuálne orientácie všetkého druhu dostali symbolickú „zelenú“ na prechodoch pre chodcov, ktoré tradične slúžia ako „mosty“, spájajúce dve strany cesty. Viedeň sa vyzdobila do farieb Eurovízie – jej logá zdobia autobusy a električky, metro aj parky, a reklame neuniklo ani historické jadro mesta. Väčšina národných denníkov Eurovízii každý deň venuje svoje titulné stránky. Na hlavnú tému ročníka stavili aj mnohí z účastníkov: Poľsko aj Fínsko sú oboje reprezentované spevákmi s telesným postihnutím. Po víťazstve Conchity je Eurovízia mnohými videná ako nástroj sociálnej inklúzie.


V druhom kole aj Česko
Po rokoch sa na súťaž vrátila aj susedná Česká republika. Českí reprezentanti, Marta Jandová a Václav Noid Bárta, boli vo Viedni médiami ako aj fanúšikmi vnímaní pozitívne a všetko nasvedčovalo tomu, že sa môžu prvýkrát prebojovať do veľkého finále. Viac skeptickí boli ale bookmakeri, ktorí ich dávali na posledné miesto. Vo včerajšom večernom finále napokon neuspeli.

České duo, ktorého vizitku natočili usporiadatelia na hrade v Tirolsku, si však náladu súťaže pochvaľovalo. "Všetci sú k nám veľmi milí a rozmaznávajú nás. Je to zábava a obrovské dobrodružstvo, výlet do krajiny divov a do skvelého mesta," odkázala Marta Jandová a Václav Noid Bárta sa pridal:" Zažiť hudobnú súťaž takého obrovského formátu sa človeku podarí len raz za život.“ Jandová a Bárta s piesňou Nádej nikdy neumiera podľa Mirky Spáčilovej z idnes.cz spievali čisto, potlesk zožali aj za scénické gesto, kedy speváčka odhodila svoje črievičky. Neboli však zďaleka jediným párom. Na duety stavila aj Litva, Nórsko alebo San Maríno, ktoré vyslalo vôbec najmladších súťažiacich: dohromady mali 32 rokov.





Stále bez Slovenska
Zaujímavosťou je, že text českej piesne Hope Never Dies napísala Slovenka Tereza Šoralová, sestra speváčky Lucie Šoralovej. RTVS napriek tomu pravidelne vyvracia možnosť návratu. Slovensko sa Eurovízie naposledy zúčastnilo v roku 2012 v azerbajdžanskom Baku. Náš reprezentant, Miroslav Šmajda, sa do finále neprebojoval. Asistentka generálneho riaditeľa telerozhlasu Tatiana Martinkovičová včera uviedla, že absolútnou prioritou verejnoprávneho média je domáca tvorba. Projekt je preto programovo, ako aj finančne neúnosný. RTVS sa však napriek tomu do Viedne rozhodla vyslať malú delegáciu pozorovateľov, čo môže nasvedčovať vzrastajúcemu záujmu telerozhlasu o návrat.

Eurovízie sa poprvýkrat zúčastní aj Austrália, ktorá ako nečlen Európskeho zväzu vysielateľov (EBU) na účasť získala výnimku pri príležitosti 60. jubilea. Eurovíziu už tradične odvysielajú aj v Číne, južnej Amerike, Kanade či Spojených štátoch. Ukrajina, ktorá na Eurovízii žne pravidelné úspechy sa súťaže nezúčastňuje pre stále trvajúci konflikt na východe krajiny a prehlbujúcu sa hospodársku krízu. Možno práve preto je medzi mnohými kontroverzne vnímaná účasť Ruska, ktorého reprezentantka Polina Gagarina v svojej skladbe spieva o mieri. Aj keď sa ruská reprezentantka v semifinále vyhla vlaňajšiemu vypískaniu, na tlačovej konferencii musela odpovedať na nepríjemnú otázku o situácii LGBT menšiny v Ruskej federácii.


Celý večer druhého semifinále si môžete pozrieť tu.


Na plecia ORF sa zniesla kritika pre nedostatočnú dynamickosť semifinálnych večerov a za nezaujímavé vystúpenia, ktorými sa tradične napĺňa program počas čakania na výsledky hlasovania. Vo finále sa preto očakávajú produkčné zmeny. Veľké finále sa uskutoční už túto sobotu a môžete si ho pozrieť na oficiálnej webovej stránke Eurovízie. Súťaž je v tomto roku veľmi vyrovnaná a o možnom víťazovi sa preto nedá špekulovať. Stávkové kancelárie však za favoritov považujú Švédsko, Taliansko, Belgicko a dokonca aj Rusko, ktoré sa stále môže spoľahnúť na hlasy z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.


 

V sobotu sa rozhodne
Do finále, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. mája vo viedenskej Stadthalle, sa v utorkovom prvom semifinále dostali Albánsko, Arménsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Gruzínsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko a Srbsko. Vo včerajšom druhom semifinále si postup vybojovala desiatka ďalších krajín. Do finále postúpili Azerbajdžan, Cyprus, Izrael, Čierna Hora, Lotyšsko, Litva, Nórsko, Poľsko, Slovinsko a Švédsko. Nepostúpila teda napríklad aj spomínaná Česká republika.

Na galavečeri sa k dvadsiatke finalistov pripojí hostiteľská krajina Rakúsko, päť hlavných sponzorských krajín (Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo), ako aj čestný hosť, ktorým je tohto roku Austrália. Ak by však táto krajina triumfovala v Eurovíznej pesničkovej súťaži 2015, medzi ktorej favoritov sa podľa kurzov stávkových kancelárií nepochybne radí jej súťažná pieseň, potom by tamojšia televízia musela spoluorganizovať budúcoročnú súťaž na starom kontinente v spolupráci s niektorou z európskych televíznych spoločností. V takom prípade by Austrália mohla štartovať v súťaži aj v roku 2016.     

Z Viedne Michal Smrek

01 - Modified: 2007-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákonník práce, priorita číslo jeden
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:02