StoryEditor

Týždeň v kultúre

18.12.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

OTO bez hlásateliek
Slávnostný galaprogram -- vyhodnotenie diváckej ankety osobnosť televíznej obrazovky -- OTO 2003, odvysiela v posledný januárový deň TV Joj. Medzi kategóriami sa už neobjavia hlásatelia, pretože jediná STV, ktorá ich ešte pred rokom mala, všetkých prepustila. Pribudla však nová odborná kategória, kde pracovníci vydavateľstva Euroskop Ringier vyhodnotia najväčší televízny počin. Tohtoročný OTO bude pravdepodobne bez TV Markíza a TA3. Vysielanie OTO na TV Joj považuje Markíza za porušenie pravidiel spolupráce, TA3 sa na ankete nechce zúčastniť z toho dôvodu, že ich spravodajstvo "je o tímovej práci". (SITA)

Zlatá slučka 2003
Finančnú cenu 20-tisíc korún za najlepšie nadabovaný film v 6. ročníku súťaže Zlatá slučka 2003 získalo v pondelok štúdio Dimas za film Vôňa ženy v réžii Pavla Gejdoša. Odborná porota hodnotila najlepšie slovenské dabingy v siedmich kategóriách, ktoré vytvorili štúdiá od 1. septembra 2002 do 30. augusta tohto roku. Najlepšie nadabovaným seriálom sa stali Sopranovci s režisérmi Zorom Laurincom a Jánom Zemanom v štúdiu Atiz, štúdio Roko a režisérku Štefániu Gorduličovú ocenila porota za najlepšie nadabované animované dielo Bartok úžasný. Najlepší dabingový herecký výkon podali Lenka Košická-Kronerová v postave Eby v diele Pády a vzlety, Ivan Romančík v postave Harryho Agenskeho v diele Diamanty a mladý Jakub Čopík v detskej úlohe Mathewa Tutnera vo filme Lassie. (SITA)

Ocenenie Talent roka
Členka Činohry Slovenského národného divadla Zuzana Fialová sa v utorok stala prvou nositeľkou výročnej ceny Talent 2003, ktorú na podporu mladých slovenských hercov založila Nadácia Liberálna spoločnosť, ktorá chce cenu s finančnou dotáciou 250-tisíc korún udeľovať túto cenu každý rok. (TASR)

Rozlúčka s Bednárovou
Posledná rozlúčka s autorkou známeho cyklu pre deti a detskej postavičky Matelko Veronikou Bednárovou sa konala v stredu v bratislavskom krematóriu. Dlhoročná redaktorka a scenáristka STV tragicky zahynula pri autonehode cestou na filmovanie do Sniny. Bednárová nastúpila do vtedy ešte Československej televízie v Bratislave hneď po skončení vysokoškolského štúdia etnografie ako redaktorka v roku 1959. Mnohí si pamätajú zábavný encyklopedický cyklus pre najmenších -- Matelko, v ktorom sa prostredníctvom malej postavičky prihovárala deťom a učila ich vnímať krásy okolo seba. (TASR)

Menej poschodí mrakodrapu
Mrakodrap, ktorý by mal v budúcnosti stáť na mieste slávnych newyorských dvojičiek, bude mať len 73 poschodí. Na stretnutí predstaviteľov amerického stavebného priemyslu to v stredu v New Yorku uviedol Larry Silverstein z firmy, ktorá by mala stavbu realizovať. Dvojičky, ktoré 11. septembra 2001 zničili teroristi, mali 110 poschodí. Hoci plánovaná Veža slobody nebude dosahovať výšku dvojičiek, jej výškový hendikep bude vyvažovať veľká televízna anténa. (SITA/Reuters)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:31