StoryEditor

Tipy na víkend: Dizajn, Jánošík aj grilovačka

16.05.2014, 10:30
Autor:
stlstl
Neviete, kam vyraziť cez víkend? Máme pre vás päť tipov na prvé majové dni.

Noc múzeí a galérií (akcia)
Kedy: sobota (17.mája)


Jubilejný 10. ročník bohato navštevovanej akcie sa tento raz uskutoční vo viac ako 50 mestách a obciach. A len v samotnej Bratislave bude mať až do večera otvorené svoje brány takmer rovnaké množstvo múzeí.
Na návštevníkov čaká tradične pestrý program. Okrem iného: simulácie archeologických výskumov, predstavovanie starých remesiel, nočné prehliadky múzeí a galérií, tajomstvá depozitárov, tvorivé dielne, premietanie dobových filmov, koncerty... A ruku na srdce, šialené počasie za oknami je na podobné akcie ako stvorené.

 

Váza (výstava)
Kedy: do 21.júna
Kde: Galéria X, Bratislava

Všetci milovníci kvetov a kvalitného dizajnu (takže minimálne všetky ženy) si určite s veľkou chuťou pozrú výstavu, ktorá mala práve včera (štvrtok, 15.mája), vernisáž. Jej hlavnou témou je súčasná váza a svoje predstavy o nej pre výstavu zhmotnili dve desiatky českých a slovenských umelcov rôznych generácií a estetických prístupov.
Okrem klasických kúskov tu nájdete napríklad aj takzvané vrstvené vázy, vázy na stenu či objekty vytvorené z úplne nových materiálov.

 

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (film)
Kedy: piatok až nedeľa (16.-18. mája)
Kde: kiná po celom Slovensku (v Bratislave najmä kino Mladosť a multiplexy)

Ak dostanete chuť užiť si v kine dobrú zábavu, vyberte sa na film s najväčším rozpočtom v histórii švédskej kinematografie. Vznikol podľa knižného bestselleru Jonasa Jonassona a mapuje príbehy svojhlavého Allana Karlssona, ktorý sa síce nikdy nezaujímal o politiku, ale napriek tomu bol vždy nejako zapletený do veľkých historických udalostí 20. storočia. Bojoval v španielskej občianskej vojne, zachránil generála Franca, prispel k objavu atómovej bomby, opil sa s prezidentom Trumanom, stretol sa s Mao Ce-tungom, Stalinom, Churchillom, Kim Ir-senom, Charlesom de Gaullom a mnohými inými… Zábava, ako má byť.

 

Na skle maľované (muzikál)
Kedy: sobota (17.mája)
Kde: Košice, Infiniti Aréna

Ak ste opäť zatúžili vidieť (a počuť) kultový slovenský muzikál Na skle maľované, môžete si svoju túžbu naplniť túto v sobotu v košickej aréne. V muzikáli Jána Ďurovčíka sa v postave Jánošíka predstaví Janko Slezák, ďalej uvidíte Martu Sládečkovú, Zuzanu Tlučkovú, Katarínu Hasprovú, Ivana Vojteka, Pavla Topoľského, Karola Čálika, Romana Fédera, Martina Hudeca a mnohých ďalších.

 

Grilliada (akcia)
Kedy: piatok, sobota (16.-17.mája)
Kde: Banská Bystrica

Jediný slovenský gastrofestival, ktorý je zameraný na grilovanie, získal po minulé roky mimoriadne pozitívne ohlasy a niekoľkonásobne prekročil očakávanú návštevnosť. Nad Námestím slobody v Banskej Bystrici sa bude už dnes vznášať lákavá vôňa grilovaných špecialít, no užijete si aj súťaže, prezentáciu výrobkov, kultúrno-zábavný program a mnohé atrakcie.

 

Pripravené v spolupráci so Citylife.sk

01 - Modified: 2006-05-18 07:06:06 - Feat.: 0 - Title: Béla Bugár: Voči Dzurindovi je averzia. Premiérom bude niekto iný
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:16