StoryEditor

Kapela Lucie v Košiciach: Všetko je znova fajn

27.05.2014, 07:35
Autor:
tasr, stltasr, stl

Konečne, zaznelo včera večer v metropole východného Slovenska. Košice a zaplnená Steel Aréna bola prvou z dvoch slovenských zastávok najúspešnejšej českej rockovej kapely Lucie, ktorá sa po desiatich rokoch v rámci turné Lucie 2014 predstavila fanúšikom na východe Slovenska. Prišla v najslávnejšej zostave, teda David Koller, Robert Kodym, P.B.Ch. a Michal Dvořák. Piatym do partie bol syn Davida Kollera Adam za bicími nástrojmi, pretože David striedal bicie so španielskou gitarou a mikrofónom na forbíne pódia. Návrat ako z veľkej knihy. 



Všetko je znova fajn a dlhá pauza bola zabudnutá už pri prvých akordoch hitu Amerika. Ani nemusel David Koller vyzývať publikum, aby sa spevom pridalo, východniari sa totiž pridali sami už pri prvej slohe známeho to songu z úspešného albumu Černý kočky mokrý žáby, vydaného v septembri 1994. Lucie striedala známe hity s menej známymi piesňami z prvých albumov, a tak postupne prišli na rad Pohyby, Daniela, Lucie, Vona říká jó, Nech to stát, Srdce, Kengi, Mít Tě sám, Laura, Utíkej, Noc, Sen, Zkamenělý dítě, Medvídek, Šrouby do hlavy, Lovec, střelec, doktor & vědec, Panic, Oheň a Černí andělé, ktorá bola poslednou. 

Z elegantného pódia, akým bolo to pondelkové košické, sa neodchádza jednoducho. Aj Lucie sa vrátila dvakrát. Pri prvom návrate to boli piesne Krev a R'n' R, Dotknu se ohně a Trumpety. Pri druhom návrate zahrala kapela Ameriku s tým, že diváci budú spievať. Nebol to pre Steel Arénu žiaden problém. David Koller primiešal kúsok ľudovky Ešte si ja pohár vínka vypijem, ani tá publiku nerobila problém pridať sa. Tretí návrat sa už nekonal, stačili dve hodiny rocku. "Výborný pocit, až na to teplo v aréne, tento koncert sme mali ako dvojhodinový pobyt v saune,“ reagoval po koncerte David Koller. „Do dnešného koncertu sme dali celú energiu, ktorú sme si šetrili desať rokov, čo sme tu naposledy hrali, je to super, že sme tu,“ dodal Robert Kodym. „Museli sme sa vojsť do dvadsiatky skladieb, alebo o niečo menej. Tak sme sa o tom bavili, a hlavne o tom, že to čo sme nehrali po prvej alebo druhej platni, keď sme sa na chvíľu prvýkrát rozpadli. Potom sme chytili druhý dych, chceli sme hrať nové veci, tak sme nechali prvé platne tak a nehrali sme ich. Teraz sme zistili, že tam máme piesne, ktoré by sme si znova dali, ktoré sú energické, dosť rokenrolové. Tak sme ich tam dali a bavíme sa,“ doplnil k zloženiu piesní koncertu David Koller. Takto sa do koncertného playlistu dostali piesne Utíkej, Dotknu se ohně či Lucie.

Koncertné pódium na celú šírku hracej plochy, vybavené špičkovou svetelnou technikou, pyrotechnickými efektmi, kde nechýbala trojdielna zadná video projekcia, prispelo mierou nemalou k úspechu dvojhodinovej rockovej nádielky. S týmto aparátom a technickým vybavením sa skupina „vojde“ iba do najväčších hál na Slovensku a doma v Českej republike. Aj sa tak stane, už vo štvrtok (29.5.)vystúpi Lucie v Bratislave na ZŠ Ondreja Nepelu, Ostrave (1. a 2.6.), Brne (4. a 5. 6.) a Prahe (10., 11., a 12. 6.). 

Skupina Lucie je na scéne od roku 1987. Rok nato vydali debutový singel Pár fíglů. V roku 1990 vydali album Lucie, na ktorom boli hity Troubit na trumpety by se nám líbilo a Šrouby do hlavy. Rok nato vydali druhý In The Sky a v roku 1994 tretí Černý kočky, mokrý žáby. Úspešná dráha skupiny, keď štyrikrát po sebe získali českého Zlatého slávika v rokoch 1999 až 2002, sa skončila vydaním albumu Lucie v opeře v roku 2003. V jubilejnom 20. ročníku cien Anděl českej akadémie populárnej hudby 23. februára 2011 získala Lucie ocenenie ako skupina a interpret dvadsaťročia a album Černý kočky, mokrý žáby je albumom dvadsaťročia. V pražskom Hudobnom divadle Karlín mal 30. októbra 2013 premiéru muzikál Větší než malé množství lásky s pesničkami tejto kapely. V rovnakom čase sa do obchodov dostal špeciálny box s názvom Platinum Combo Box, ktorý obsahuje všetky radové albumy skupiny aj live dvojalbum koncertu z Lucerny. Bratislava sa má načo tešiť.

01 - Modified: 2006-06-01 22:24:16 - Feat.: 0 - Title: Pravicová vláda -- problém dvadsiatich mandátov
01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 05 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:00