StoryEditor

Prenocujte dnes v múzeách. V Bratislave i v Košiciach

17.05.2014, 13:02
Autor:
tasr, stltasr, stl

V rámci Noci múzeí a galérií si v Bratislave uz po desiaty raz majú ľudia možnosť navštíviť aj kultúrne a historické expozície. Dnes si budú môcť prezrieť viac ako 115 výstav a expozícií. Prístupné budú až do neskorých večerných hodín.

V Bratislave okrem expozícií Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie budú do neskorej noci otvorené aj brány netradičných priestorov. Napríklad v Pechotnom zrube – bunkri v Petržalke sa návštevníci prenesú do prvej Československej republiky. Zažijú atmosféru obdobia od konca prvej svetovej vojny do roku 1935 a budú mať možnosť dokonca si aj zastrieľať z akusticko-expanzných zbraní. "Uvedomujeme si, že naše kultúrne dedičstvo si zaslúži podporu. Aj preto so Slovenským národným múzeom úzko spolupracujeme už sedem rokov. Noc múzeí a galérií je vynikajúcou príležitosťou, ako priblížiť slovenskú históriu a umenie čo najširšej verejnosti," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lenka Lendacká. 

Okrem prehliadok expozícií a výstav v netradičných nočných hodinách umožnia múzeá a galérie návštevníkom nahliadnuť do depozitárov, pripravia ukážky reštaurovania, nočné prehliadky, besedy na zaujímavé témy, koncerty, autorské sprevádzania výstavami a mnoho ďalších akcií. Väčšina zapojených múzeí a expozícií bude otvorená od rána do 23. h, niektoré dokonca až do polnoci. Za symbolické vstupné si návštevníci budú môcť pozrieť aj inak neprístupné expozície a priestory. Podujatie je úzko späté s Medzinárodným dňom múzeí a má tradíciu v mnohých krajinách sveta.



Nevšedné zážitky ponúkne návštevníkom nadchádzajúca aj košická Noc múzeí a galérií. Štvrtý ročník akcie sa začne dnes o 17.00 h, kedy sa otvoria brány 11 košických kultúrnych inštitúcií so sprievodným programom vytvoreným špeciálne pre túto príležitosť. Prvýkrát to bude v jednotnej tematickej dramaturgii.

Jedinečnú atmosféru života mesta pred 100 rokmi - umeleckej a kaviarenskej spoločnosti z obdobia považovaného za zlatý vek Košíc - si budú môcť návštevníci v sobotu užívať až do polnoci. Na návštevu pozýva už tradične Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Východoslovenská galéria či Múzeum Vojtecha Lőfflera. Do programu sa zapojili aj Kasárne/Kulturpark, Pyecka gallery, DIG gallery, ale prvýkrát aj galérie Eckerdt a Rovás, Detská železnica či Kaštieľ v Krásnej. "Do všetkých múzeí platí jedna vstupenka – pre deti do šesť rokov je vstup zdarma, pre mládež do 15 rokov jedno euro a pre dospelých dve eurá," informovala dnes Zuzana Fabiánová z organizácie Košice Turizmus.

Východoslovenské múzeum (VSM) prináša aj tento rok bohatý program na viacerých miestach. Ťahákom bude zrekonštruovaná účelová budova na Námestí Maratónu mieru s Košickým zlatým pokladom. "Každý stý návštevník dostane pamätnú mincu k návšteve zlatého pokladu a účelovej budovy," uviedol riaditeľ VSM Róbert Pollák. Atmosféru mesta z čias našich pradedov priblíži výstava Košice pred sto rokmi, pre záujemcov bude pripravená aj tvorivá dielňa. Na Hviezdoslavovej 3 sa preberú k životu vynálezy a technické výdobytky, ktoré ľuďom v minulosti uľahčovali a spríjemňovali život. Svoj dom otvorí aj Kat Mikluš, v Rodošte privíta návštevníkov František II. Rákoci a Dvor remesiel oživí ručná výroba tehál.

Slovenské technické múzeum (STM) predstaví ikony cestnej a vzdušnej dopravy v období prvej svetovej vojny. "Už od piatka bude po Hlavnej ulici premávať legendárny automobil Ford T. Pred našou budovou nainštalujeme v sobotu stíhacie lietadlo SPAD, ktoré je súčasťou Múzea letectva," informoval námestník riaditeľa STM Ján Melich. Ako sa žilo a bojovalo v zákopoch prvej svetovej vojny, priblíži fotografická výstava Vojna a mier. V areáli múzea sa budú premietať čiernobiele grotesky, v rámci interaktívnych exponátov sa návštevníci oboznámia s postupom mletia obilia na storočnom mlynskom zariadení, podávať sa budú na ochutnávku aj pivné špeciály. Múzeum Vojtecha Lőfflera uvádza výstavu Obrazy Košíc, ktorá mapuje mesto s historickými premenami za uplynulých 100 rokov. Nádvorie múzea sa zmení na secesnú kaviareň s umeleckou atmosférou a hudbou. Deťom sa o 17.30 h predstaví marionetové divadlo s predstavením Herkules alebo dobytie pekla, v programe sú aj rôzne workshopy. "Pripravili sme program, ktorý je pre celú rodinu," priblížila riaditeľka múzea Milena Gašajová.

Poslednú možnosť navštíviť výstavu Košická moderna a jej presahy ponúka Východoslovenská galéria. Do minulosti sa návštevníci prenesú prostredníctvom obrazového umenia, ale aj hudby zoskupenia Quasars Ensemble. Vstúpiť bude možné aj do filmového podzemia či kreatívneho labyrintu. V Swingovej tančiarni v Kasárňach/Kulkturparku bude hrať od 21.30 h Big Band z košického Konzervatória. V Litparku si deti môžu pozrieť divadelné predstavenie O zmiznutom kaštieli. Detská historická železnica ponúka záujemcom nočné jazdy s odchodmi v stanici Čermeľ o 20.00 a 21.25 h. Na konečnej zastávke na Alpinke čaká na návštevníkov pozorovanie nočnej oblohy.

01 - Modified: 2006-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kolumbus. Ten, ktorý objavil Ameriku
01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:43