StoryEditor

Som silný, som Gottzilla. Odznelo na Slávikovi a Gott zvíťazil

28.11.2015, 21:47
Autor:
lucluc

Príde alebo nepríde Karel Gott na vyhlasovanie hudobných cien Český Slávik? A ako už tradične aj vyhrá alebo nie? To boli dve najhlavnejšie otázky dnešného večera, teda aspoň v Česku určite. Prestížne hudobné ocenenie u našich susedov, na rozdiel od Slovenska, oslavuje už 50. ročník. Očakávalo by sa teda, že sa aj pri tejto príležitosti dočkáme noblesného večera s inteligentným humorom na úrovni. Nestalo sa. Jediným dôvodom, prečo sa oplatilo tento "veľký večer" pozerať bolo naozaj len to, či a v akej forme príde Karel Gott. S ním či bez neho, bol to jeho večer.

Gott, Gott, Gotzilla!
Až ku koncu prenosu sa objavil na televíznych obrazovkách a v divadle aj s manželkou Ivanou, ktorá ho v lóži držala za ruku. Cenu pre Zlatého Slávika v kategórii spevák prišiel odovzdať Pavol Habera. Gott sa s viac ako 60-tisícami hlasov okrem toho stal aj absolútnym Slávikom. Umelci v sále vstali a tlieskali a Gott vyšiel na pódium. "Mám rád chvíle napätia, keď sa do poslednej chvíle čaká meno víťaza, to nikdy neomrzí. Tak som si povedal, že tam nesmiem chýbať ani tentokrát. Prečo by som sa mal pripraviť o chvíle radosti, veď čo keby to náhodou dopadlo, a dopadlo to. Svoju slávičiu voliéru som doplnil o miesto 40., to je šťastný deň. Ďakujem všetkým tým, ktorí mi dali silu a energiu, vaša priazeň bola pre mňa tou najlepšou pomocou v liečbe, tou veľmi cennou infúziou. Som rád, že táto moja zdravotná vychádzka je ošperkovaná touto krásnou cenou. Vyzeralo to chvíľami, že neprídem a že mi nebude ostávať nič iné, len byť zlatý bažant. Ďakujem, prajem vám všetkým pevné zdravie, viem, o čom hovorím. A sľubujem, že keď všetko dobre dopadne, nabudúce sa zdržím dlhšie," povedal za veľkého potlesku.



Gott tak získal už svojho 40. Slávika, čo aj podľa slov moderátora večera nemá vo svete obdoby. 24 cien American Music Awards získal Michael Jackson, 22 Grammy má U2 a Stevie Wonder a 27 dokonca Quincy Jones. Nikto neprekročil ani 30, nie to ešte 40. 

Už počas večera mu svoju podporu ukázalo viacero umelcov. Pusu mu poslala Lucie Bílá, tričko s nápisom Team Karel mal spevák Jan Bendig a iný nápis, Som silný, som Gottzilla, mali Richard Genzer a Michal Suchánek. Gottova účasť však bola neistá do poslednej chvíle. "S Karlom Gottom sme si pred prenosom telefonovali a on mi povedal, že urobí všetko pre to, aby prišiel. Sme pripravení na to, že príde, alebo predtočí nejaký pozdrav u seba doma," povedal pred prenosom riaditeľ usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica Jaroslav Těšínský. "Počúvam lekárov, ktorí mi účasť kvôli oslabenej imunite neodporúčajú. Stále som jednou nohou v nemocnici. Ale moje srdce hovorí áno, ísť tam," povedal Karel Gott pre iDNES.cz. 76-ročnému spevákovi koncom októbra diagnostikovali takzvaný Non-hodgkinov lymfóm a spevák začal onkologickú liečbu vo Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.




Pravdepodobnosť, že Gott medzi spevákmi neuspeje, je všeobecne malá. Vzhľadom k jeho zdravotnému stavu a obrovskej podpore, akú mu fanúšikovia vyjadrujú, bolo prakticky nemysliteľné, že by práve tento rok našiel medzi kolegami premožiteľa. Ostatne, stávková kancelária Fortuna na Gottovo víťazstvo vypísala pomer 1,05: 1, o ktorom jej hovorca Petr Šrain hovorí, že je to "absolútne megatutovka". Mimochodom, šancu, že majster cenu prevezme osobne, bookmakeri ohodnocovali kurzom 1,3: 1.

50. krát a (opäť) rovnako
Po minulých (ne)vtipných ročníkoch zmena nenastala. Hneď na úvod večera moderátor večera Libor Bouček priviedol ako svojho moderátorského "parťáka" psa, jednu z cien odovzdával polonahý a visiaci majster sveta a aj keď sa v scenári objavilo pár narážok na doby minulé, nič výnimočné sme nevideli. Lebo viac ako 140-tisíc hlasujúcich rozhodovalo o tom, či víťazi z minulého ročníka speváčka Lucie Bílá, spevák Karel Gott, skupina Kabát a Slávici bez hraníc, košická kapela No Name, svoje víťazstvo obhája. A vo všetkých kategóriách sa to zopakovalo.



Ako prvá sa vyhlasovala speváčka roku. Nominácie získali Monika Absolonová, Aneta Langerová, Anna K., Lucie Bílá, Lucie Vondráčková a Ewa Farna. A posledné tri spomínané aj uspeli. Bronzová bola Ewa Farna, ktorá si pre cenu neprišla, pretože práve vystupovala v Poľsku, vo videu však poďakovala svojim fanúšikom za to, že ju už 10 rokov podporujú. Strieborná bola Lucia Vondráčková, ktorá si po svoju cenu prišla osobne, na rozdiel od minulých rokov, keď sa hlásila z Kanady, kde aj s hokejistom Tomášom Plekancom a deťmi žije. Na Slávikovi aj zaspievala. A na prvom mieste bola, už po 18-krát Lucie Bílá. "Nikdy ma to neprestane prekvapovať a nikdy ma to neomrzí," povedala víťazka a dodala, že hoci Lucka Bílá oslavuje 18-tiny, Hanka (jej rodné meno je Hana Zaňáková) bude mať budúci rok už 50, a to by chcelo aj koncert v pražskej O2 aréne.



V súboji kapiel sa s napätím čakalo na umiestnenie kontroverznej skupiny Ortel, ktorá je spájaná s krajnou pravicou. Vlani skončili štvrtý, tento rok to dotiahli na druhé miesto. Líder kapely Tomáš Ortel povedal, že ďakuje fanúšikom, ktorí neriešili "štvavú kampaň, aj keď vlastne majú pocit, "že sem asi ani nepatria". Tretia skončila Kryštof, ktorá poďakovala ústami Richarda Krajča len na diaľku. A zvíťazila opäť, už po desiatykrát, kapela Kabát. Tej cenu odovzdali Peter Janda a František Ringo Čech.


 

A pred pol 11 sa už začala vyhlasovať kategória spevák roku. Na treťom mieste sa umiestnil Tomáš Ortel, nová tvár súťaže, ktorý sa tak objavil na pódiu už druhýkrát. Na druhom mieste bol Tomáš Klus, ktorý opäť neprišiel a vo videu si ako vždy robil z ceny srandu, a vyhral už spomínaný Karel Gott.

Objav roka a iní
Okrem spomínaných cien boli vyhlásené aj vedľajšie ceny. Spomínanú kategóriu Slávici bez hraníc vyhrala ôsmykrát slovenská skupina No Name, ktorá je v Česku veľmi obľpbená. Najobľúbenejšou pesničkou poslucháčov Rádia Impuls, skladbu V ozvěnách, naspieval David Deyl, hviezdou na internete sa stala kapela Slza, ktorá zároveň prebrala aj cenu Objav roka.

Československá anketa Zlatý slávik prišla na svet v redakcii časopisu Mladý svět v roku 1962 po letných prázdninách. S nápadom prišiel Ladislav Smoljak, v tom čase člen redakčného tímu. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom a hovorilo sa jej "slávik".


 

01 - Modified: 2007-11-22 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: PSA Peugeot-Citroën prepustí tento rok do 8 000 zamestnancov
01 - Modified: 2021-01-31 08:50:23 - Feat.: - Title: Zomrel Ladislav Štaidl, kapelník i autor hitov Karla Gotta 02 - Modified: 2020-12-28 08:54:51 - Feat.: - Title: Stále jej veľmi chýba. Ivana Gottová si zaspomínala na Karla pri vianočnom stromčeku 03 - Modified: 2020-10-03 06:23:01 - Feat.: - Title: Hovorkyňa Karla Gotta v rozhovore prezradila aj to, aké boli jeho posledné chvíle 04 - Modified: 2020-07-15 10:12:31 - Feat.: - Title: Najintímnejšia sonda do duše Karla Gotta: Pozrite si prvé zábery dokumentu Karel 05 - Modified: 2020-03-05 10:23:18 - Feat.: - Title: Ďalšie prekvapenie pre fanúšikov Karla Gotta. Maestro stihol pred smrťou uskutočniť obrovskú vec
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:16