StoryEditor

Týždeň pred televízorom

11.06.2004, 00:00

Piatok 11. júna
11.25, Markíza: Dobrodružstvo bystrejšieho brata
Britsko-americká komédia režiséra Genea Wildera z roku 1975 s tým istým Geneom Wilderom v hlavnej úlohe. Bizarná zlátanina rozvíjajúca zápletku, v ktorej sa vyriešením komplikovaného prípadu pokúša Sherlocka Holmesa okradnúť o slávu jeho mladší brat.
12.05, Prima: Orol a medveď
Takým nostalgickým spôsobom naozaj vtipná americká komédia z roku 1985. Agent KGB sa v nej pokúša získať politický azyl a následne americké štátne občianstvo, jeho železnooponová minulosť mu to však určite neuľahčuje.
23.55, ČT 1: Mimic
Prekvapivo vyzretý monster horor dnes rešpektovaného režiséra Guillerma del Tora, nakrútený v roku 1997, o prerastených zmutovaných chrobákoch vyčíňajúcich v newyorskom metre.
00.35, Joj: Pekelné temnoty
Klasický americký béčkový horor nakrútený v roku 1971 režisérom Bernardom L. Kowalskim o reverendovi, ktorý vedno so svoju rodinou uviazne v mestečku obývanom vospolok ľuďmi posadnutými diablom. A tí určite nebudú pred duchovným stáť v rade na exorcizmus, skôr naopak.

Sobota 12. júna
20.00, Joj: Srdcová sedma
Formálne veľmi zaujímavo riešená britská romantická komédia režiséra Petra Howitta z roku 1998 s Gwyneth Paltrovovou v hlavnej úlohe. Príbeh filmu sa odohráva v dvoch paralelných rovinách a sleduje osudy hrdinky, ktorá v osudnom okamihu stihne, alebo nestihne nastúpiť do metra.
20.55, Dvojka: "Stíny horkého léta"
Československá filmová dráma geniálneho režiséra Františka Vláčila, nakrútená v roku 1977 s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe muža, ktorému sa bezprostredne po vojne počas jeho neprítomnosti do domu nanominujme skupinka benderovcov a drží v zajatí jeho ženu a deti.
22.55, Prima: Vykúpenie z väznice Shawshank
Vynikajúca väzenská dráma americkej proveniencie nakrútená v roku 1994 režisérom Frankom Darabontom so strhujúcimi hereckými výkonmi Toma Robbinsa a Morgana Freemana, o neprávom odsúdenom mužovi, ktorého nezlomí ani dlhočizný trest.
22.35, Joj: Kto z koho
Americká čierna komédia režiséra Davea Paynea z roku 1999 s Mathewom Broderikom v úlohe neprajúceho učiteľa a s Reese Winterspoonovou ako ambicióznou študentkou, ktorú sa jej pedagóg snaží zdecimovať.
01.35, Prima: Ninjova nadvláda
Akčné béčko zúfalej kvality nakrútené bezmenným režisérskym nádenníkom dakedy v roku 1984 zaujímavé jedine tým, že hlavnú úlohu v ňom stvárnil údajný pravý ninja a svojho druhu akčná hviezda menom Sho Kosugi. Pamätníci pirátskych VHSiek z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia si možno spomenú o koho ide, tí ostatní odmietnu uveriť vlastným očiam.

Nedeľa 13. júna
20.00, Jednotka: "Vážení přátelé, ano!"
Výborná československá komédia zo smutno smiešnych osemdesiatych rokov minulého storočia nakrútená režisérom Dušanom Kleinom v roku 1989, asi posledný trezorový film, zakázaný bezprostredne po vzniku, do kín uvedený len pár mesiacov na to. Milan Lasica v ňom neodolateľným spôsobom stvárnil nomenklatúrny káder boriaci sa s typickými problémami tej doby. Dámskych vložiek niet, hádam až príliš skoro sme zabudli, ako to tu fungovalo.
23.30, ČT 2: David Bowie: Špeciál 2/2
Bowie je len jeden. Druhá časť záznamu koncertu z parížskej Olympie z roku 2002.
00.20, ČT 2: Malá cesta
Príjemná maďarská retro komédia režiséra Mihálya Búzása z roku 2000 o skupinke maďarských študentov zbierajúcich ovocie a životné skúsenosti na brigáde v NDR. Česť jej pamiatke.

Pondelok 14. júna
23.35, ČT 2: Pod ochranou neba
Britsko-talianska dráma slávneho režiséra Bernarda Bertolucciho z roku 1990 o svojráznom riešení manželskej krízy, nakrútená podľa literárneho bestselleru amerického spisovateľa Paula Bowlesa s Johnom Malkovichom a Debrou Wingerovou v hlavných úlohách.

Utorok 15. júna
22.10, Dvojka: Posvätné
Francúzsko-izraelská dráma režiséra Amosa Gitaia z roku 1999 o dvoch sestrách pokúšajúcich sa vymaniť sa z nalinajkovaného života, ku ktorému ich odsúdili nemenné tradície ortodoxnej židovskej rodiny.
23.05, Markíza: Bankári
Štandardná britsko-americká krimikomédia z roku 1977 o mafiánskej rodine pokúšajúcej sa kúpiť švajčiarsku banku. Film zaujímavý predovšetkým preto, že ho s Michaelom Cainom a Sibill Shepardovou v hlavných úlohách nakrútil bezprostredne po svojej emigrácii známy československý novovlnový filmový režisér Ivan Passer.

Streda 16. júna
20.55, Dvojka: Štyridsaťštyri
Slávna klasická československá filmová vojnová dráma z roku 1957 podpísaná slovenským režisérskym velikánom Paľom Bielikom o vzbure slovenských vojakov počas prvej svetovej vojny a následných represiách.
22.40, Dvojka: Jazz (2.) Dar
Druhá časť dokumentárneho cyklu mapujúceho históriu tohto hudobného štýlu.

Štvrtok 17. júna
20.00, Jednotka: Wog Boy -- Grécky blbec
Austrálska bláznivá komédia z roku 2000 režiséra Aleksi Vellisa, ktorá si celkom politicky nekorektne a dosť tvrdo uťahuje z gréckych emigrantov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:04