StoryEditor

Týždeň pred televízorom

23.07.2004, 00:00

Piatok 23. júla
20.35, ČT 1: Fanfán Tulipán
Francúzska romanticko-dobrodružná komédia z roku 1952 režiséra Christiana Jaquea, pôvodne čiernobiela, neskôr kolorovaná, s nezabudnuteľným Gérardom Philipom a rozkošnou Ginou Lollobrigidou v hlavných úlohách. Láska, šermovanie, úteky, skrátka všetko, čo má dobrodružný film mať.
22.35, Dvojka: Recept na manželstvo
Sladká talianska romantická komédia nakrútená v roku 2002 režisérom Alessandrom de Altarim o svadbe umeleckej maskérky a reklamného manažéra, ktorú okorení svojrázny progresívny mladý kňaz. V talianskych kinách to bol hit, azda sa nestratí ani na STV.
22.55, Joj: Halloween: Predvečer sviatku Všetkých svätých
Hororová klasika režiséra Johna Carpentera, nakrútená v roku 1978, o jednej z najväčších popkultúrnych hororových ikon -- psychopatickom zabijakovi Michaelovi Mayersovi, stelesnení číreho zla. Jeden z prototypov subžánru, neskôr známeho ako tínedžerská vyvražďovačka.

Sobota 24. júla
14.45, Prima: Duel
Americká, pôvodne televízna hororová dráma nakrútená v roku 1972 režisérom Stevenom Spielbergom o naháňačke, ktorá sa zvrhne na boj na život a na smrť. Obchodného cestujúceho začína ohrozovať veľký nákladiak, len tak, bez príčiny, na ceste pustou krajinou.
17.10, ČT 2: Philadelphia
Oscarová dráma režiséra Jonathana Demma z roku 1993 o úspešnom právnikovi postihnutom aids, bojujúcom proti diskriminácii. Svojho času pomerne slávna filmová moralita s Tomom Hanksom a Denzelom Washingtonom v hlavných a Antoniom Banderasom v jednej z vedľajších úloh.
21.10, ČT 1: Hviezdne vojny: Epizóda 1. -- Skrytá hrozba
Film, v ktorom sa v roku 1999 režisér a scenárista George Lucas vrátil do svojho "Star Wars" sveta, aby divákom ukázal, čo sa stalo pred príbehom klasických Hviezdnych vojen. Z odstupom času to hádam bude menej žalostné.
22.25, Prima: Besný pes a Gloria
Vydarená americká krimikomédia z roku 1993, režírovaná Johnom McNaughtonom, o nesmelom policajnom fotografovi, ktorý sa zaľúbi do priateľky mafiánskeho bosa. V hlavných úlohách sa objavili Robert De Niro, Uma Thurmanová a Bill Murray.

Nedeľa 25. júla
10.30, ČT 1: Múdrosti starého klauna: Vlastimil Brodský
Kratučký láskavý dokument o jednom z géniov českého herectva.
22.00, Joj: Čierny pes
Priam desivo zlý akčný film, nakrútený americko-britsko-francúzsko-nemecko-japonskej koprodukcii režisérom Kevinom Hooksom v roku 1998. Žalostný pokus oživiť hereckú kariéru Patricka Swayzeiho, pri ktorom herecky sekunduje Meat Loaf v zlátanine o ilegálnom prevoze zbraní.

Pondelok 26. júla
20.55, ČT 2: Svet prízrakov
Len relatívne nedávno na Jednotke uvádzaná americko-britská trpká, takmer existenciálna komédia režiséra Terryho Zwigoffa, nakrútená podľa komiksovej predlohy v roku 2001 s Thorou Birchovou, Scarlett Johanssonovou a Stevom Buscemim v hlavných úlohách, o dvoch čerstvých absolventkách strednej školy, ktorým sa akosi nedarí naskočiť do vlaku úspešnej dospelosti. ČT film uvádza v rámci cyklu Americké nezávislé leto.

Utorok 27. júla
22.00, Dvojka: Stratení na Sibíri
Pozoruhodná sovietsko-britská koprodukčná dráma režiséra Alexandra Mitta z roku 1991 o archeológovi, ktorý trávi najlepšie roky svojho života uväznený v sibírskom gulagu.
22.20, Markíza: Francúzska spojka
Klasický americký kriminálny triler režiséra Williama Friedkina z roku 1971 s Geneom Hackmanom v hlavnej úlohe buldočieho policajta na stope pašerákom drog. Vynikajúci film pravdepodobne s jednou z najfascinujúcejších filmových naháňačiek všetkých čias.

Streda 28. júla
20.00, ČT 2: Streda, ten šialený deň!
Francúzska komédia režiséra Pascala Thomasa z roku 2001, ktorú by sme mohli označiť za rodinnú, keby táto charakteristika neevokovala presladený gýč. Francúzske deti v stredu nechodia do školy, ale mali by sa venovať všelijakej záujmovej činnosti, krúžkom, športu, a tak ďalej. Na starosti to, samozrejme, majú večne nestíhajúci rodičia. Ak by sa staršie deti nestarali o tie mladšie, veľa by ich kvôli takýmto stredám rástlo pre šibenicu.
22.15, Markíza: Donaha
Britská horko-smiešna komédia z roku 1997, nakrútená režisérom Petrom Cattaneom, o šiestich nezamestnaných oceliaroch, ktorí sa v honbe za dennou skyvou chleba rozhodnú presadiť v oblasti mužského striptízu.

Štvrtok 29. júla
20.00, Markíza: Dravé zvery
Voľné pokračovanie hitu Ryba menom Wanda, nedocenená britsko-americká komédia režisérov Roberta Younga a Freda Schepisa z roku 1997 o zoologickej záhrade, v ktorej sa všetky zvieratká musia zmeniť na krvilačné šelmy, aby sa predišlo jej zatvoreniu. Vo filme komediálne excelujú John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtisová a Michael Palin.
21.50, ČT 2: Mulholand Drive
Dosiaľ jeden z posledných filmov amerického režiséra Davida Lyncha, nakrútený v americko-francúzskej koprodukcii v roku 2001. Pôvodne pilotný film k seriálu, ktorý nikdy nevznikol, takže to, čo malo trvať zopár hodinových epizód, sa odohrá počas necelej dva a pol hodinky. Naozaj čudný film, ktorému možno porozumejú len tí najväčší majstrovi fanúšikovia. Nám ostatným musí stačiť naozaj fantasticky nakrútená lesbická scéna.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 21:08