StoryEditor

Týždeň pred televízorom

03.09.2004, 00:00

Piatok 3. septembra
19.55, Prima: Pán prílivu
Americká psychologická dráma s výrazným romantickým motívom nakrútená v roku 1991 režisérkou a herečkou Barbrou Streisandovou, ktorá do hlavných úloh angažovala okrem seba aj Nicka Nolta. Príbeh vidieckeho učiteľa, ktorý sa až po rokoch prostredníctvom psychoterapie, snažiac sa pomôcť svojej permanentne o samovraždu pokúšajúcej sa sestre, vyrovnáva s traumatizujúcim detstvom a pri tom sa zahľadí do charizmatickej terapeutky.
21.05, TV Joj: Silverado
Nedocenený western režiséra Lawrenca Kasdana z roku 1985, variujúci klasické žánrové klišé o pomstiteľoch bez bázne a hany, naprávajúcich krivdy napáchané skorumpovanými úradníkmi so šerifom v čele.
23.25, TV Joj: Tajomstvo minulého leta
Štandardná tínedžerská vyvražďovačka druhej generácie, nakrútená v roku 1997 režisérom Jimom Gillespiem, v kľúčovej úlohe s charizmatickým zabijakom v rybárskom plášti a hákom v ruke (namiesto ruky).

Sobota 4. septembra
11.15, TV Markíza: Star Trek: Prvý kontakt
Ôsmy filmový Star Trek, nakrútený v roku 1996 režisérom Jonathanom Frakesom, je považovaný za najlepší diel série vôbec. Právom, na príbeh o Borgskej hrozbe, ktorá sa snaží poraziť federáciu prostredníctvom zmeny minulosti, sa len tak ľahko nezabúda.
17.15, TV Markíza: Spartakus 2/2
Výpravný americký historický veľkofilm subžánru sandallone, nakrútený v roku 1960 slávnym režisérom Stanleym Kubrickom s Kirkom Douglasom a Lawrencom Olivierom v hlavných úlohách. Otrok, gladiátor, vzbúrenec, všetci traja v jednom a vôkol nich majestátne rímske impérium, len škoda toho televízneho rozdelenia na dve časti. Toto je tá druhá.
23.10, Jednotka: Strata času
Americký televízny sci-fi film z roku 1992 o kontakte prevádzkovateľov hostinca s tajomnými cudzincami, pravdepodobne cestujúcimi v čase, zaujímavý predovšetkým tým, že ho režíroval vtedy debutujúci David Twohy, dnes takmer režisérska hviezda podpísaná pod filmami Čiernočierna tma či Riddick: Kronika temna.

Nedeľa 5. septembra
00.00, ČT 2: Betónová záhrada
Britsko-nemecká psychologická dráma režiséra Andrewa Birkina z roku 1992 o štyroch súrodencoch, ktorí sa v depresívnom prostredí veľkomestskej periférie svojráznym spôsobom vyrovnávajú so smrťou rodičov.

Pondelok 6. septembra
10.00, ČT 2: Filmové žánre 1/6 Western
Pozoruhodný britský dokument mapujúci špecifiká jednotlivých filmových žánrov.
18.50, Jednotka: Simpsonovci
Konečne, po krátkom flirtovaní Sipmsonovcov so zaniknuvšou TV Luna sa najlepší televízny seriál všetkých čias dostáva na obrazovky slovenskej verejnoprávnej televízie. Televízor má konečne zmysel.
20.00, Jednotka: Mexičan
Americká viac-menej akčná takmer komédia režiséra Gora Verbinského nakrútená v roku 2001 s Juliou Robertsovou a Bradom Pittom v hlavných úlohách o mafiánskom pešiakovi, ktorý má pre svojho bossa získať cennú zbraň, a o jeho priateľke, ktorá sa nechá uniesť nájomným vrahom, len aby svojho milého zviedla z ilegálnych chodníčkov. Absurdne to už znie, keď to uvidíte, prestanete sa čudovať čomukoľvek.
01.35, ČT 1: Egon Schiele
Portrét expresionistického maliarskeho génia českého pôvodu.

Utorok 7. september
18.30, ČT 1: Simpsonovci XIV, 1/22
Hoci slovenská televízia so Simpsonovcami len začína, na ČT štartuje už štrnásta séria tohto fenoménu a našinec má tak jedinečnú šancu pozorovať, do akej podoby sa seriál vyvinul.
21.20, ČT 2: Ladí neladí
V známom hudobno-publicistickom programe moderovanom Michalom Kaščákom a Petrom Fialom sa tentoraz live predstavia kapely Rude boys The Chancers (ČR) a Polemic (SR).
22.10, ČT 2: Odpočívajte v pokoji I, 1/13
Úvodná epizóda prvej série geniálneho amerického seriálu z produkcie HBO o rodine a podnikaní majiteľov pohrebnej služby, v ktorom sa unikátnym spôsobom snúbi životná múdrosť, smrť a humor. Bezprostredne po tom, ako ČT zreprízuje prvú sériu, mala by nasledovať druhá séria a hádam i tretia.

Streda 8. september
20.35, ČT 1: Priatelia X, 1/17
Premiéra prvej epizódy definitívne poslednej série ďalšieho seriálového fenoménu. Priateľov tiež netreba nikomu zvlášť predstavovať.
22.20, Dvojka: Koncert pre pozostalých
Československá filmová klasika, pravdepodobne jeden z najlepších slovenských filmov vôbec, nakrútený v roku 1976 režisérom Dušanom Trančíkom s Jurajom Kukurom, Janou Paulovou, Kamilou Magálovou a Vladimírom Pavlarom v hlavných úlohách. Takmer existenciálna dráma o ľuďoch konfrontovaných so smrťou blízkeho človeka.

Štvrtok 9. september
20.00, Jednotka: Bravo, Girls!
Americká tínedžerská komédia režiséra Peytona Reeda z roku 2000 o rivalite dvoch tímov roztlieskavačiek. Banálnejšia zápletka hádam ani nemôže jestvovať, o to je pozoruhodnejšie, že na film sa celkom príjemne díva.
21.40, ČT 2: Čierna mačka, biely kocúr
Francúzsko-nemecko-juhoslovanská koprodukčná bizarná "komédia", nakrútená v roku 1998 rešpektovaným "umeleckým" režisérom Emirom Kusturicom, o svadbe podvodníkovho syna a mafiánovej sestry, on je mladučký a navyše miluje inú, ona škaredá ako noc, zväzok je napriek tomu na spadnutie. Nech to dopadne akokoľvek, nudiť sa nikto určite nebude.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:31