StoryEditor

Máme Stonehenge aj Čínsky múr. Pozrite si divy Slovenska

13.08.2014, 00:01
Vyberte sa na turistiku za divmi sveta na slovenský spôsob.

Slovenský „čínsky múr“

Hovorí sa mu aj Val obrov či Spečený val a je to približne 60 km dlhý pás vyvýšenej zeme a kamenia, ktorý v niektorých miestach dosahuje výšku až 3 metre a šírku 15 metrov. Jeho hlavná vetva sa tiahne zo severu od Sitna až na juh po rieku Ipeľ. Na niektorých miestach je viditeľný voľným okom. Záhad súvisiacich s týmto valom je niekoľko – kedy bol postavený, kým, aký mal účel a prečo je zemina na niektorých miestach spečená. Vznik sa odhaduje medzi mladšou dobou bronzovou a obdobím Veľkej Moravy a mohol slúžiť na obranu alebo ako ochrana pred povodňami.
Kde: Dobrý prístup k niekoľkostometrovému zachovanému úseku valu je z obce Pečenice približne 20 km od Levíc.


Raslavkameň

Aj v Slanských vrchoch sa nachádza tajomné miesto. Z obce Abranovce sa za pol hodiny dá prísť k machom obrastenému kameňu v lese. Dlhý je približne dva metre a vysoký trištvrte metra. Vďaka otvorom pripomína hlavu. Miestni ho nazývajú Raslavkameň a viaže sa k nemu viacero legiend. Nie je vyjasnené, aký bol jeho účel, mnohí však veria, že voda z otvorov v kameni má liečivé účinky. Okolie je plné darov. Najstarším z nich je polgrajciar z roku 1776. Kde: Abranovce (okres Prešov).


Ochtinská aragonitová jaskyňa

Jaskyňa je svetovým unikátom a patrí medzi tri sprístupnené jaskyne tohto druhu na svete – ďalšie dve sú v Mexiku a v Argentíne. Vnútro jaskyne tvoria minerály aragonitu, no nenachádzajú sa tu stalagmity a stalaktity ako v bežných jaskyniach, ale trsové a kríčkové útvary. Jaskyňa je dlhá približne 300 metrov, sprístupnených je 230. Najkrajšia časť jaskyne je sieň nazývaná Mliečna dráha – ide o puklinu na strope, ktorá je vyplnená bielymi  aragonitovými strapcami. Jaskyňa je zapísaná do zoznamu UNESCO.
Kde: Medzi Jelšavou a Štítnikom, v Banskobystrickom kraji.


Kamenný vodopád

Súčasťou prírodnej rezervácie Šomoška je aj Kamenný vodopád. Vznikol stuhnutím lávy. Tvoria ho šesťboké čadičové stĺpy a je vysoký až deväť metrov. Jeho vek sa odhaduje na 4 milióny rokov.
Kde: Fiľakovo, Banskobystrický kraj


Kamenné more

V Štiavnických vrchoch sa nachádza Kamenné more – najnavštevovanejšie turistické miesto vo Vyhniach. Rozprestiera sa na úpätí vrchu Kamenná a je to najväčšie more v sopečnej časti Karpát. Tento unikát vznikol vplyvom mrznúcej vody, v dôsledku čoho balvany postupne zvetrávali a uvoľňovali sa pri zemetrasení.
Kde: Obec Vyhne vo Vyhnianskej doline.


Čo nájdete v prílohe Leto s HN

  • divy sveta na slovenský spôsob
  • zaujímavosti o slovenských unikátoch
     

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v stredu 13. augusta 2014).
 

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Všetky tipy nájdete TU.

01 - Modified: 2006-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Kobylky" sa dali na lobizmus
01 - Modified: 2023-11-13 09:56:16 - Feat.: - Title: Slovenský turizmus hlási úspechy. Predpandemické maximá prekonalo až päť krajov 02 - Modified: 2023-09-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Zamorenie hlodavcami využili vo svoj prospech. V New Yorku sa rozbieha potkania turistika 03 - Modified: 2023-07-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Sociálne siete z nás robia horších turistov. Sme bezohľadnejší a hlúpejší, toto ti pomôže byť lepším cestovateľom 04 - Modified: 2023-07-10 13:12:36 - Feat.: - Title: Dovolenkári ubytovaní na Liptove od júla nemusia sami riešiť poistenie na hory 05 - Modified: 2023-07-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Vladimír Vallo z chaty na Grúni: Nevidím veľký rozdiel medzi chatami u nás a v Alpách
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:37