StoryEditor

Francúzky strácajú eleganciu, hovorí česká návrhárka (foto)

12.09.2012, 00:00
Odišla do Francúzska, kde sa náhodou dostala k móde. Dnes má v Paríži butik. Návrhárka Kateřina Geislerová.

Na Prague Fashion Weekend ste prišli s kolekciou na jeseň. Čo v nej dominuje?
Predstavím konfekčnú kolekciu prêt-à-porter, ale tiež aj pár couture modelov. Tá prvá línia je skôr na denné nosenie a je inšpirovaná 40. a 50. rokmi vo Francúzku. Sú to prevažne elegantné šaty s nonšalantným nádychom. Veľmi si zakladám na ženskej siulete, takže zvýrazňujem pás, boky a ramená. Kolekciu som nazvala Chercher la flamme a je to slovná hračka výrazu Chercher la femme (za všetkým hľadaj ženu, pozn.red.). Flamme totiž znamená oheň a vášeň, takže za všetkým u ženy je vášeň.

Riadite sa pri navrhovaní tým, čo by ste si vy sama chceli obliecť?
Ako módna návrhárka som začala úplnou náhodou. Keďže to nie je niečo, k čomu by som sa dostala za mlada, môj vzťah k móde je skôr praktický. Myslím to tak, že ma vždy zaujíma oblečenie, v ktorom žena vyzerá pekne a cíti sa v ňom pohodlne. Oblečenie je predsa na to, aby sa nosilo a nie, aby sa len vystavovalo. Takže áno, môj vkus je tiež dôležitý. 

Táto jesenná kolekcia je poctou francúzskej návrharke Madame Grès, ktorá obliekala Marlene Dietrich či Gretu Garbo. Koho obliekate vy?
Modernú ženu v stredných rokoch, ale priznám sa, že mám klientky aj mladé, aj staršie. Nesústredím sa na určitú vekovu kategóriu. Moje zákazníčky majú radi nonšalantnú eleganciu, ale sú aj odvážne, pretože si na seba vezmú oblečenie, ktoré ich môže urobiť stredobodom pozornosti. Na mojom oblečení je totiž vždy nejaký pútavý detail alebo výraznejší strih. 

Sú vaše modely dostupné bežným ženám?
To určite.

Podnikáte už dlhšiu dobu vo Francúzsku, je pravda, že ženy z tejto krajiny sú najlepšie oblečené na svete?
V Paríži som už 20 rokov a je pravda, že prvých desať rokov bola tá elegancia v uliciach prítomná. Ale mám taký pocit, že za posledné desaťročie sa základom šatníka stali džínsy a športovejšie oblečenie. Človek si teraz musí zájsť do luxusnejších častí mesta, aby tú eleganciu videl. Myslím si, že Paríž žije zo svojej slávnej minulosti.

A čo Češky a Slovenky? Viete ich porovnať s Parížankami?
Porovnávať naše ženy a Francúzky nie je veľmi fér, pretože napríklad v Prahe veľa obchodov nie je a v Paríži máte tisíc obchodov v jednej štvrti. Ale z českej ženy cítim, že je tam snaha pekne sa obliekať, a to sa v Paríži trochu vytráca.

Prečo?
V poslednej dobe je trend nebyť príliš elegantný. Nosia sa džíny, oprané oblečenie a roztrhané nohavice. Nechcem tým povedať, že sa mi to nepáči, ale je to tak výrazné, že sa nedbalá elegancia vytratila a je to škoda.

Vy sa však tej elegancie stále držíte. No návrhárstvo ste pôvodne študovať nechceli...
Skončila som univerzitu a stále som si hovorila, že som nenašla ešte svoju cestu. Preto som chcela skúsiť niečo umelecké a stať sa interiérovou dizajnérkou. A úplnou náhodou mi v škole, kde som robila prijímačky, povedala riaditeľka, že ma skôr vidí ako návrhárku. A keďže som nebola úplne rozhodnutá, tak som si povedala, že tam možno vidí niečo, čo som ja ešte nenašla. Tak som začala študovať a veľmi rýchlo som zistila, že mala pravdu.

Asi áno, keďže ste si potom v Paríži otvorili butik.
Začať svoju značku v Paríži a vydržať viac ako tri roky je celkom umenie. Je fakt, že keď som skončila školu, šla som na pár mesiacov na stáže do väčších módnych domov, ale veľmi rýchlo som si uvedomila, že mám čo povedať a chcela som sa tento odbor učiť sama. Keď som robila záverečné skúšky v škole, bola v porote známa spisovateľka Eliette Abecassis, ktorá si objednala celú moju kolekciu. A je pravda, že to mi vtedy dovolilo založiť si značku a tiež ma nadchlo, že sa to niekomu môže natoľko páčiť, že si objedná celú kolekciu.

Napriek nadviazanosti na Paríž svoje modely nechávate šiť v Prahe. Prečo?
To bola tak trochu výhovorka, pretože v Česku mám celú rodinu a cnie sa mi za nimi. Takže som si tu našla celkom rýchlo výrobcu, s ktorým som spokojná. A je fajn, ak človek môže porovnávať rôzne módy a každým mestom sa nejako inšpiruje.

Kto je Kateřina Geislerová
Narodila sa v roku 1974 v Prahe. V 18 rokoch odišla do Švajčiarska, rok nato sa presťahovala do Paríža. Vyštudovala dejiny umenia a európske štúdiá na Sorbonne. Potom vyštudovala umeleckú školu módneho návrhárstva LISAA. V roku 2003 si založila v Paríži vlastný butik.   

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:13