StoryEditor

Mužom vstup zakázaný. My tu robíme biznis (foto)

30.01.2012, 23:00
Ženy ženám. Našli sme nové a zaujímavé biznis nápady, ktoré sa presadili na trhu: fitness pre ženy, kabelky na mieru a portál určený ženám za volantom.

Katarína Feix a kabelky, ktoré klientkám zhotovuje na mieru.

Vymyslela som kabelky na mieru
Čo sa stane, ak právnička s 11-ročnou praxou dostane dobrý nápad, úplne mimo svojho odboru? Slovensko získa nový podnikateľský koncept a ženy možnosť vytvoriť si kabelku na mieru.
„Neviem, či v Európe existuje niečo podobné. Ešte som sa s tým nestretla,“ uvažuje Katarína Feix, autorka projektu Katie´s bag. Jej nápad funguje na jednoduchom princípe: máte večerné šaty – nemáte k nim kabelku – chcete výnimočnú kabelku. Tak zájdete do Katie´s bag a spolu s Katarínou Feix si môžete vytvoriť svoj vlastný, jedinečný model.
„Ja sama kabelky nešijem. Navrhujem ich, zháňam potrebné komponenty a materiály. Samotná výroba potom prebieha v bratislavskej manufaktúre,“ spresňuje Feix.
Svoju značku oficiálne spustila koncom minulého roka, s prvými dvoma mesiacmi fungovania je zatiaľ spokojná. Súvisí to aj s tohtoročným Plesom v opere, kde ste mohli vidieť hneď sedem kabeliek s jej podpisom.  
„Myslím, že sa to dá považovať za úspech,“ hodnotí. Automaticky sa však vynára otázka, čo sa s dobre rozbehnutou firmou stane po konci plesovej sezóny.
„Prehupneme sa rovno do sezóny svadieb, keďže chystáme kolekciu pre nevesty,“ plánuje Feix. Letnú „uhorkovú“ by zasa mala vyvážiť kolekcia veľkých plážových tašiek a ľahkých šiat. A potom prichádzajú na rad stužkové...
„Návrat k právu zatiaľ nechystám. Najmä preto, že Katie´s bag a moje druhé dieťa sú pre mňa prácou na plný úväzok,“ uzatvára. 

Alena Chorvátová založila web špeciálne pre ženy za volantom.

Učím ženy (nielen) parkovať
Alenu Chorvátovú lákali autá odmalička. Nevydala sa však na cestu súperenia s mužmi (aj keď niekedy na pretekárskom okruhu sa jej to stáva). Práve naopak, rozhodla sa búrať predsudky o ženách za volantom. Radiť im, ako si vybrať auto s dobrými parametrami pod kapotou – nielen s peknou farbou na nej.
„Vždy som sa chcela špecializovať na oblasť áut a žien. Najprv to bolo moje hobby popri zamestnaní, neskôr som sa tomu začala venovať profesionálne,“ hovorí Chorvátová. Prispievala do časopisu, s kolegom založila web venovaný autám, a pred rokom sa jej podarilo založiť vlastný internetový projekt s názvom autoazena.sk. Testuje autá, spovedá odborníkov, odpovedá na technické otázky. A ako to vlastne je s tými „ženskými za volantom“?
„Mnoho mužov si ešte stále myslí, že žena za volant nepatrí. Ale dnes sa to už tak nedá brať,“ hodnotí Chorvátová. Napriek tomu pripúšťa, že určité rozdiely medzi šoférmi a šoférkami sa predsa len dajú nájsť.
„Ženy sú opatrnejšie, a stále ešte málo praktické, napríklad keď dostanú defekt. Ale dnes už sú autá natoľko automatizované, že často aj muži sú bezmocní,“ podotýka s úsmevom. Ale, ruku na srdce, aj muži majú svoje... chyby.
„Okrem toho rastie počet žien, ktoré sa zaujímajú aj o technickú stránku auta. Zaujímavé je, že veľmi často preferujú konkrétne dieselové dvojlitre. Ale prečo, to netuším,“ smeje sa autorka portálu, ktorý je momentálne jej hlavnou pracovnou náplňou. Okrem toho, že ženám radí teoreticky, neraz sa to prehupne aj do praxe.
„Už sa mi stalo, že som sa v podzemnej garáži nemohla pozerať, ako žena vo veľkom terénnom aute oškrela vedľajšie auto. Tak som sa jej opýtala, či ho môžem zaparkovať ja,“ spomína Chorvátová. Apropo, parkovanie. Veľká hodená rukavica pre všetky ženy. Vraj v tom ešte stále výrazne zaostávame...

Takto vyzerá kruhové cvičenie pre ženy v Expreske.

Cvičiť sa dá aj expresne
Aj keď v poslednej dobe pribúda všelijakých produktov „výhradne, špeciálne a len pre ženy“, nemusíte sa cítiť ako nejaký špecifický živočíšny druh. Mnoho z nich má okrem dobre nastaveného marketingu aj svoje reálne opodstatnenie – napríklad ako fitnescentrá pre ženy, ktoré nedávno dorazili aj k nám. Okrem toho, že nemusíte prijímať dobre mienené rady svalovcov odvedľa, cvičenia i stroje sú prispôsobené špeciálne pre ženskú fyziognómiu.
Jedna z takýchto noviniek na našom trhu má názov Expreska a za jej zavedením, stojí – ako inak – žena.
„V Expreske ide o 30-minútové kruhové cvičenie na strojoch konštruovaných špeciálne pre ženy. Cvičíte po 30 sekúnd na ôsmich strojoch a ôsmich medzistaniciach. Tento systém funguje vo svete už okolo 12 rokov. U nás sme prvú Expresku otvorili v septembri minulého roku v Nových Zámkoch,“ vysvetľuje Agáta Vargová, ktorá v súčasnosti prevádzkuje aj druhú pobočku v Nitre. Predtým, ako rozbehla biznis s „fitkami“ pre ženy, podnikala vo viacerých oblastiach. Postupom času však začala uvažovať o nejakej vhodnej franšíze.
„Asi rok som skúmala rôzne koncepty, až kým som v Čechách nenarazila na Expresku. Absolútne ma to nadchlo,“ spomína Vargová. Rozhodla sa uviesť Expresku aj na slovenský trh a s odstupom niekoľkých mesiacov to hodnotí ako veľmi dobré rozhodnutie.
„Počet klientok prevýšil moje očakávania,“ priznáva. Aj preto sa už čoskoro plánuje otvorenie v ďalších štyroch mestách – Prešove, Košiciach, Trnave a Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:46