StoryEditor

Som krásna. Aj vďaka vráskam

05.03.2012, 23:00
Šediny môžu byť aj vašou ozdobou. Nový trend pro-age už ženám nebráni v prirodzenom starnutí.

Videli ste na minulotýždňovej prehliadke Dolce&Gabbana zvŕtať sa na móle herečku Helen Mirren? Šesťdesiatničku so šedivými vlasmi a priznanými mimickými vráskami?  Tento nový trend sa dá zhrnúť dvoma slovami: pro-age. Alebo inak: aj na vrásky môžete byť hrdá.

Herečka Helen Mirren počas minulotýždňovej prehliadky Dolce&Gabbana v Miláne.

Veľvyslankyne šedín
Nový pro-age trend potvrdzujú aj také herecké ikony ako Diane Keaton či Catherine Denevue v kampaniach L´Oreal, alebo úplne neznáme päťdesiatničky pózujúce pre značku Dove.
„Z globálnej štúdie vyplynulo, že dnešné ženy nad 50 rokov veria, že sú príliš mladé na to, aby boli staré. Pro-age kampaň hrdo ukazuje podstatu žien v tomto veku – krásne a sebavedomé aj s vráskami a so šedinami,“ tvrdí Jiří Nečásek, marketingový riaditeľ Unilever Slovensko.
Ale pozor, prílišné adorovanie veku a odmietanie starostlivosti o vizáž môže pôsobiť kontraproduktívne. „Nedá sa presne určiť hranica, ktorá stanoví, aké ošetrenia v rámci pro-age prijať za prípustné. Budem sa tváriť, že postupne čoraz  viac dehydratovaná pleť náleží vyššiemu veku a nebudem používať žiadne hydratačné a premasťujúce krémy? Grotesknou by bola osoba, ktorá by pri úsmeve s hrdosťou vystavovala na obdiv chýbajúce predné zuby s tým, že to patrí k veku,“ podotýka dermatovenerológ Rastislav Vrabec z Ústavu lekárskej kozmetiky. V rámci pro-age je teda nutné nájsť určitú hranicu medzi „chýbajúcimi prednými zubmi“ a neúmerným množstvom estetických zákrokov. A tá hranica môže byť niekedy veľmi tenká.
Podľa Vrabca je cieľom úprava výzoru, ktorá neruší prirodzený výraz.
„Stačí rozumne zvážiť možnosti súčasnej estetickej medicíny, ponúknuť dané riešenia klientke a snažiť sa vyvarovať radikálnych zmien. Samozrejme, že výsledok závisí aj od názoru klientky,“ dodáva.

Medzi hrdé nositeľky šedín patria aj herečky Meryl Streep (vľavo) a Jamie Lee Curtis.

Slávnostné vrásky
Jiří Nečásek z Unileveru upozorňuje, že cieľom pro-age produktov nie je bojovať proti niečomu alebo niekomu.
„Uvedením týchto produktov sa snažíme pomôcť ženám s prirodzeným kolobehom života – starnutím. Chceme pomôcť zmeniť prístup k starnutiu – od negatívneho pocitu a strachu, k pozitívnemu a slávnostnému.“ Pro-age teda neznamená úplne vylúčenie starostlivosti o pleť či vlasy (prečo by naň inak apelovali kozmetické giganty?). Ide vlastne o voľbu. Niekedy možno stačí nahradiť estetické operácie nechirurgickými postupmi.
„Nechirurgické postupy zahŕňajú aplikáciu botulotoxínu, výplňových implantátov, chemický píling, prístrojové zákroky (laser, IPL, rádiofrekvencia atď.) a tiež produkty dennej starostlivosti o tvár. Za posledných 10 – 20 rokov sa význam nechirurgických zákrokov rapídne zvýšil. Stúpla totiž ich efektivita a bezpečnosť,“ hovorí Rastislav Vrabec z ÚLK.

S vlasmi opatrne
Samostatnou kapitolou sú šedivé vlasy. Aj v tomto prípade je voľba na vás – ak sa rozhodnete nefarbiť ich, neznamená to, že by ste sa o ne nemali vôbec starať. Ak budú upravené a zdravé, pokojne ich vystavte na obdiv.
„Existujú ženy, ktoré nosia svoje šedivé vlasy s hrdosťou, dokonca im to aj veľmi pristane. Pozrite sa napríklad na herečku Helen Mirren, ktorá má biele vlasy, ale vôbec jej to neuberá na kráse ani na šarme. Prípadne sa stačí pozrieť na film Diabol nosí Pradu, kde sa v bielych vlasoch predstavila Meryl Streep, a bola krásna. V prvom rade sa o seba a o vlasy treba starať, mať dobrý strih a potom aj biele vlasy môžu vyzerať štýlovo,“ presviedča Pavol Závadský zo štúdií krásy Pierot.
Šedivý vlas je vlastne vlasom bez pigmentu a môže byť jemnejší či lámavejší. Preto je podľa Závadského dôležité siahnuť po špeciálnych šampónoch, ktoré zvýraznia lesk a zároveň neutralizujú žltý nádych.
„Šampón treba potom doplniť aj o masku či balzam na vlasy. Zrelšie vlasy a vlasová pokožka si zväčša vyžadujú zvýšenú hydratáciu,“ radí Závadský. Najdôležitejšie zo všetkého však je, aby sa žena cítila spokojná a krásna sama. A to by mohol byť pomyselný posledný bod v evolúcii krásy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:10