StoryEditor

Chcem o tebe vedieť všetko. Tvoj vírus

20.02.2012, 23:00
Phishing, farming aj hoax. To sú výrazy, ktoré ohrozujú vašu online identitu. Ženy ich však vnímajú menej.

Z nedávnej štúdie, ktorú realizovala spoločnosť Microsoft, vyplynulo niekoľko zaujímavých faktov. Tak po prvé: Slovensko získalo  spomedzi 24 európskych krajín najvyššie skóre indexu počítačovej bezpečnosti. Inými slovami – práve my sa najviac zaoberáme svojou online bezpečnosťou (pre úplnosť treba dodať, že nás síce oficiálne predbehla Malta, ale keďže ju zastupovalo len 11 respondentov, jej výsledky nie sú reprezentatívne). Takže sme na špici. Hlbší pohľad do tejto zaujímavej štatistiky však prezrádza aj jeden menej potešiteľný fakt: ženy sa svojou internetovou bezpečnosťou zaoberajú omnoho menej* než muži.  Ako sa teda nestať online obeťou podvodu?



Môj kamarát malvér
Jedno zo základných pravidiel online bezpečnosti podľa odborníkov znie: Na internete sa správajte tak obozretne, ako v reálnom živote. Ak by táto rovnica platila obrátene, náš život by asi nevyzeral veľmi ružovo. Slováci sa totiž chránia najviac z Európy, no stále len približne na 50 percent.
„Online riziká boli roky chápané najmä ako malvér, teda škodlivý softvér pre počítač. Posledných päť rokov však spôsobil absolútny boom sociálnych sietí a blogov aj ohrozenie jednotlivcov vo vzťahu k ich súkromiu,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Microsoft Slovakia Peter Čerešník. A práve sociálne siete sa ukázali ako dokonalá živná pôda pre mnohé webové riziká, ktoré sa vôbec nekončia pri malvéroch či spame. Oboznámte sa s krádežami identity či so sociálnym inžinierstvom. Okrem toho spoločnosť ESET očakáva, že rok 2012 bude rokom mobilného malvéru (škodlivého kódu).
„Medzi najväčšie online riziká u nás patria aj podozrivé internetové obchody a weby. Ide napríklad o známe prípady tzv. 60-eurových webov, kde používatelia bez problémov vyplnili svoje osobné údaje a súhlasili s podmienkami používania,“ dodáva Zuzana Hošalová z Esetu.
Medzi „novinky“ v tejto oblasti podľa Hošalovej patrí aj fakt, že výrobcovia škodlivého kódu sa začali zameriavať na smartfóny. Osobitnou kapitolou sú falošné antivírusy, nazývané tiež „scareware“. Pracujú s vaším strachom – zrazu vám na monitore vyskočí okno, ktoré vás informuje o možných infiltráciách a odporúča vám stiahnuť si antivírus. Ak tak urobíte, v lepšom prípade zaplatíte za nič, v horšom si namiesto anitvírusu nainštalujete škodlivý kód.



Antivírus nestačí
Ako sa teda chrániť? Len antivírus vôbec nestačí, odborníci však apelujú najmä na dve veci – obozretnosť a bezpečnostnú gramotnosť. Úplným základom je aktualizovaný operačný systém a zároveň aktualizovaný antivírus. Ale...
„Softvér za nikoho nič nevyrieši. Bez obozretnosti to jednoducho nejde. Aj tak vám môže prísť e-mail, v ktorom od vás údajne banka žiada nejaké osobné údaje a vy ich naivne mailom aj pošlete,“ hovorí Hošalová z Esetu. Podľa ich interných prieskumov používajú ich produkty muži aj ženy približne narovnako. Kde je teda hlavný rozdiel?
„Výsledky prieskumu ukázali, že online priestor a jeho riziká poznajú dôkladnejšie muži. Je to určite dané aj samotnou genézou IT. Schválne, koľko žien programátoriek, kóderiek alebo administrátoriek poznáte?“ pýta sa Peter Čerešník a zdôrazňuje, že cestou je hlavne motivovať na štúdium IT čoraz viac žien.
„Prieskum ukázal, že ženy majú vo všeobecnosti menej osvojené pojmy ako phishing, pfarming, firewall, spyware, hoax a v rámci horšej znalosti prostredia sa tak môžu stať ľahšími obeťami,“ uzatvára Čerešník a dodáva niekoľko základných rád. Predovšetkým neklikať bezhlavo na rôzne (najmä blikajúce) odkazy, nevypínať firewall, ak platíte online, overiť si, či má stránka https zabezpečenie, používať heslá zložené z veľkých a malých písmen a čísel, zálohovať dáta – a, samozrejme, vzdelávať sa. Takže hodenú rukavicu máme – a ako typ, ktorý nepatrí práve medzi geekov, môžem potvrdiť, že to s tým hoaxom&co. naozaj nie je také komplikované, ako to na prvý pohľad vyzerá...

*Pozn.: Slovenskí muži získali celkové skóre 55,51 bodu, ženy 47,36. Maximum bolo 100 bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:46