StoryEditor

Editorial (február 2009)

25.02.2009, 23:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

mám pre vás ponuku. Nechceli by ste aspoň na chvíľu (alebo na pár riadkov) zabudnúť na všadeprítomné pesimistické prognózy o znižujúcom sa ekonomickom raste, prepúšťaní či škrtaní firemných nákladov? Každá kríza sa totiž raz skončí a každá negatívna vec v sebe obsahuje zárodok toho dobrého. Ruku na srdce, nedokázali sme akceptovať ani tých pár rokov, čo sme sa dobre mali, ale teraz aspoň vieme, aké to zase byť môže. Nemusíme sa spoliehať na vládu, národ či dokonca celý štát, ale veriť sami sebe. Alebo sa aspoň na začiatok... inšpirovať úspechom tých druhých. A práve o tom februárové číslo magazínu prečo nie?! je.
Aj preto sa slovensko-americká výtvarníčka Zuzana Rudavská hodí do prvého tohtoročného prečo nie?! stopercentne. Po emigrácii do Ameriky totiž zažila aj tú nepríjemnejšiu stránku života a časy, kedy sa museli s bratom (mimochodom, známym filmárom) naučiť prežiť bez cudzej pomoci. Na pomalú kariéru sa nespoliehala a dnes už má za sebou výstavy v najrenomovanejších galériách, uznávanú cenu americkej nadácie Pollock Krasner za sochársku tvorbu a spolu s bratom ďalšiu prestížnu cenu Zlatý orol za videoklip pre kultovú skupinu Dead Can Dance. Mimochodom, jej tvorba sa dostala aj na odovzdávanie Oscarov, ale viac už v rozhovore s prvou ženou na titulnej stránke prečo nie?!

Na trase Spojené štáty americké -- Slovensko pravidelne aj ďalšia z hlavných postáv prečo nie?!, tentoraz luxusná Double Cross Vodka priamo zo Starej Ľubovne. Američania si ju nevedia vynachváliť a Slováci... by ju mali doma ochutnať už čoskoro. V pozadí projektu stojí aj Slovák Juraj Droba. "Spojili sme moderný, inovatívny dizajn s tradičnými slovenskými symbolmi, ako čistá tatranská voda, krásna krajina, tradičný výrobca destilátov, a slovenská poézia," hovorí pre prečo nie?! v rubrike Storyboard.

Aj keď v takejto vodke sa ešte kúpať vo veľkom nedá, ľahšie je to určite s pivom a čokoládovou masážou. V hlavnej téme prečo nie?! sme si okrem toho vyskúšali detoxikáciu pijavicami, píling drobnými rybičkami či masáž skutočnými hadmi. Niečo, samozrejme, aj za pomoci ostatných, pretože inak by ste si tento unikátny pohľad do zákulisia tých najnetradičnejších kúpeľov a wellness nemohli pravdepodobne už prečítať. Ak sa však otrasiete z prvého šoku, čaká vás, spolu s prečo nie?!, skvelá prechádzka po mape vlastného zdravia.

Naopak, prstom po mape dlho nemusel blúdiť redaktor Pavel Novotný. Do prečo nie?! totiž našiel ideálne m(i)esto -- trochu luxusné, netradičné, starobylé a na hrane dvoch kontinentov. Reč je o Istanbule, kde vás zoberieme na skúšku na jeden typický turecký euroázijský flám. Ak si ho budete chcieť pozrieť na vlastné oči, nezabudnite, že oko -- a to priamo -- slávičie môžete ochutnať priamo.

Naopak, takým minciam na veku až tak nezáleží. Ich hodnotu ovplyvňuje vzácnosť, vysvetlil prečo nie?! numizmatik Marcel Pecník. Zďaleka to však neznamená, že ak nájdete dobový falzifikát päťtisícovky z roku 1919, nemôžete ju zhodnotiť na dobrých 400-tisíc Sk, pardon, 13-tisíc eur. Čosi už o tom zrejme započul aj magický Karl Lagerfeld, ktorý na počesť Coco Chanel vytvoril kolekciu pamätných mincí.

Samozrejme, vo februárovom čísle prečo nie?! toho nájdete ešte omnoho viac, ale práve preto by ste si už nemali čítať editorial, ale vychutnať si všetko to, čo nasleduje po ňom. Príjemné čítanie, ďaleko od všedných problémov.

Peter Vavro
šéfredaktor HN a šéfeditor prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:21