StoryEditor

Editoriál

16.04.2009, 00:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

stretávame sa s dvojmesačným odstupom, keďže vydavateľstvo mieni, ale kríza mení. Na druhej strane nám zase viac času umožnilo pripraviť viac výnimočných materiálov o výnimočných ľuďoch a veciach. Boli a sú to ľudia, ktorých práca baví a jej výsledky sú úspešné, vlastne mimoriadne úspešné. A pokiaľ si nemyslíte, že aj práca môže byť niekedy hrou -- a to výnosnou -- tak sa iba bavte. Prečo nie?! vám k tomu dá aj tentoraz dosť príležitostí.

Jozef Straus sa dostal tam, kam pred ním pravdepodobne žiadny Slovák -- do rebríčka prestížneho amerického časopisu Forbes, ktorý mu v roku 2002 udelil pomyselnú bronzovú medailu ako tretiemu najlepšiemu zarábajúcemu manažérovi v Amerike. Tento rodák, milovník baretiek a priekopník vo svete sklených vlákien, pritom iba o vlások unikol v auguste 1968 Brežnevovi a Dubčekovi, ktorí sa v auguste 1968 stretli vo Veľkých Kapušanoch. Odchádzal na plánovanú študentskú "farmu" do Kanady, kde napokon aj zostal. A nikdy to neoľutoval. "Keď je niekto na lodi v búrke, treba sa plaviť ďalej a nájsť bezpečný prístav," hovorí tento svojrázny pre prečo nie?! Ak chcete vedieť, ako sa dá na sklených vláknach zbohatnúť a byť prvým vo svete nových technológií, prečítajte si tento skutočne exkluzívny rozhovor. Aj objaviť Ameriku môžete totiž so šarmom a nadhľadom...

Na rozdiel od Strausa nemusel chodiť Juraj Kuracina za hranice, aby dobyl svet. Svoju "profesiu" dostal do génov, keďže jeho starý otec bol jedným z najslávnejších partizánskych veliteľov v Slovenskom národnom povstaní. Pri zbraniach zostal aj jeho vnuk, ale keďže už s fašistami bojovať nemusí, vymyslel športovú pištoľ, ktorú vyváža do celého sveta. Dedo by mal určite radosť, firma Grand Power úspech a prečo nie?! ...námet na dobrý Storyboard.

"Napriek" takýmto kuracinom naberajú cestovateľské vášne Slovákov na obrátkach. Aj taký Zoroslav Kollár má slabé chvíľky, a okrem svojho Zetora či Bugatti Veyron si rád chodí obzerať aj domorodcov na Papuu-Novú Guineu, a teraz dokonca plánuje cestu do africkej Guiney Bissau, kde sa odohráva štátny prevrat. Možno tam bude zase nejaký adrenalín, vysvetlil prečo nie?! Kollár. Ak vás však až tak nezaujíma, kde padne za vlasť ktorý prezident, pripravili sme pre vás sprievodcu miestami, kam sa chodí iba s veľkou odvahou, alebo tam ľudská noha takmer vôbec nevkročila. Už dnes je možný výlet za horskými gorilami, obrnenými transportérmi za polárnymi medveďmi, prenajať si stredoveký hrad či prenocovať v päťhviezdičkovom all inclusive kempe ako David Livingstone.

Pre istú skupinu ľudí však pohľad na horskú gorilu zďaleka neznamená toľko, ako jeden dobrý odpal a stále lepší hendikep. Uhorskú šľachtu, ktorá hrala u nás golf už pred storočím, už síce nemáme, ale pre milovníkov tohto -- pomaly už masového -- športu ponúkame v prečo nie?! užitočnú mapu najnovších a najzaujímavejších ihrísk, s relaxom, nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Najlepšie ihrisko... v Škótsku, najlepšie nové medzinárodné ihrisko... v Dánsku, takmer ešte horúca novinka v Dubaji, Čína alebo Havaj. Pre tých ostatných skvelá správa: v tomto roku pribudnú aj u nás nové štyri golfové ihriská. Kde? Všetko nájdete v hlavnej téme prečo nie?!
Komu to stačiť nebude, môže spolu s našimi someliermi ochutnať mladé tokajské víno, pozrieť si, ako sa šúľa a fajčí skutočne dobrá cigara, či navštíviť mesto s dušou Babylonu -- brazílske Sao Paulo. A hoci je apríl, myslím to vážne. Rovnako ako sľub, že sa uvidíme už v máji.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:50