StoryEditor

Editoriál

17.09.2009, 00:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

mám dobrý pocit, že tento editoriál píšem práve v čase, keď slovenskí futbalisti majú vážne našliapnuté na svoj prvý svetový šampionát, klasická depresia z jesene sa nekoná, dokonca ani už v ekonomike, a septembrový magazín prečo nie?! sme mohli pre vás dokonale vyšperkovať.

A keď vyšperkovať, tak doslovne. Naša redaktorka Mária Mlaková totiž zohnala čistokrvného Tirolčana a ambiciózneho člena šperkárskej dynastie Swarovských, ktorí sa v našich médiách a zemepisných šírkach inak vôbec neobjavujú. My sme s ním urobili rozhovor v rakúskom Innsbrucku, priamo v krištáľovom impériu, ktoré dnes už visí alebo sa aspoň nosí na značnej časti Slovákov. "Keď podnikanie nesie rovnaké meno ako vaša rodina, musíte s tým zaobchádzať opatrne. Nie je to totiž iba jedna osoba, ktorá je stredobodom pozornosti," hovorí pre prečo nie?! Markus Langes-SWAROVSKI. Príbeh tejto dynastie má viac ako 100 rokov a my vám ponúkame unikátnu možnosť sa s ním zoznámiť z prvej ruky. A ak by ste mali záujem, nájdete u nás aj malého vreckového sprievodcu ich Krištáľovými svetmi - druhým najnavštevovanejším miestom v Rakúsku.

Úspešné dynastie však nemajú iba v zahraničí, jedna z tých domácich má značku Kleinovci. Ak vám to dnes nič nehovorí, ešte nemáte nič stratené. Možno vám viac povie film Piaty element Luca Bessona a stroj budúcnosti, ktorým sa vozil Bruce Willis s Millou Jovovich. Podobný aeromobil pripravuje spustiť na vozovky a do vzduchu zároveň Štefan Klein z Nitry. "S otcom sme tvorili lietajúce stroje, lietajúce sánky a podobne. Dedo začal lietať v roku 1920, čo je len desať rokov po Wrightovi. Brat zase preletel cez Atlantik," vysvetľuje v prečo nie?! Klein. Aeromobil 3 by mal byť hotový do roka, pričom v príprave takéhoto hybridného dopravného prostriedku už Klein predbehol podľa expertov aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Vráťme sa však trochu na zem - redaktorka prečo nie?! Elena Strápková zistila, že Kleinov stroj bude stáť toľko ako luxusný športiak.

Jediné luxusné športiaky vyrába na Slovensku aj Dick Kvetňanský. Tým pádom sa nikto iný nemohol stať novým exkluzívnym spolupracovníkom rubriky Autoview v prečo nie?!, keďže písanie o autách nemusí byť vždy iba pseudovedeckým traktátom (- ódou) na najnovší model, požičaný na víkend. Nuda vám s Dickom Kvetňanským určite nehrozí, už na začiatok máme pre vás darček: test a hodnotenie Audi A5 Sportback, ktoré by ste mali vidieť ako prví na Slovensku.

Mimochodom, Dick Kvetňanský nie je jedinou novou tvárou redakčného kolektívu prečo nie?! Nezávislé, erudované a trefné hodnotenia z oblasti gastronómie očakávame aj od viceprezidenta Asociácie someliérov Slovenska Branislava Pospiša - viac už v najnovšom pokračovaní pravidelnej rubriky prečo nie?! Menu. Pre tých, ktorí sa k profesionálnemu someliérstvu ešte nedostali, máme v Hlavnej téme aspoň malú, ale užitočnú útechu: ako si môžu "vyrobiť" dobré víno priamo doma. Poradia vám tí najpovolanejší.

Nebudem preháňať, ak sa domnievam, že niektorí čitatelia prečo nie?! už služby privátneho bankovníctva využili, respektíve využívajú. Na sto percent sa však mýliť nebudem, ak budem tvrdiť, že šéfku J&T Banky Moniku Céreovú ako modelku ešte nevideli. My sme ju obliekli do najnovšej kolekcie najznámejších slovenských módnych návrhárov a je z toho naozaj originálne Fashion story. A kto iný by to skúsiť mal, ak nie práve prečo nie?!

Prajem vám dobrú zábavu a ešte lepšie čítanie a inšpiráciu. Začíname...

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:36