StoryEditor

Editoriál (marec 2010)

17.03.2010, 23:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

pokiaľ vás nechala chladnými pravidelná politická estráda s vtipmi o ženách a pre ženy v kulturákoch po celom Slovensku, prečo nie?! vám ponúka iné riešenie: pohľad na ženy, ale aj mužov, na ktorých sa nemusíte za každú cenu smiať, záujem však vzbudzujú minimálne rovnaký. Pretože sa im mimoriadne darí, práca ich mimoriadne baví a môžu byť (aj keď nie za každú cenu) vzorom pre všetkých vlastencov s ručením obmedzeným.
Taká Jana Košecká popiera niekoľko zákonitostí: je to žena, ktorú fascinuje sci-fi, a je to Slovenka, ktorá fascinuje americkú vedu. Dostáva prestížne ocenenia, spolupracuje s poprednými vedcami a univerzitami a hlavne... pripravuje novú generáciu robotov. "Futbalistov, ktorí patria medzi takzvaných humanoidných robotov. Typ ich pohybov je blízky pohybom skutočných ľudí. Tí naši súťažia v robotickej futbalovej lige,“ hovorí pre prečo nie?! Tí, ktorí sa už nemôžu dočkať 160-ky na našich diaľniciach, by zase mali vedieť, že rovnakou rýchlosťou sa dokáže pohybovať auto bez šoféra z dielne Košickej a spol. Ale pozor, Terminátor: Deň zúčtovania zostáva zatiaľ iba v kultovom trezore filmov sci-fi. "Roboty nikdy nedokážu ľudí úplne nahradiť,“ znie dobrá rada pre katastrofické scenáre budúcnosti.
Dobré vyhliadky však nemajú na tejto planéte iba roboty. Priamo v Považskej Bystrici vznikla tzv. molekula života, verejnosť sa zatiaľ oboznámila s jednou z jej aplikácií - liečivým preparátom zvaným Matuzalem. Iba s bibliou si však tentoraz nevystačíte. "Naša molekula je niekde tam, kde boli počítače v 20. rokoch minulého storočia. Základ je daný, kde sa to však skončí, nevieme,“ vysvetľuje v rubrike Storyboard Ján Keresteš starší zo slovenskej firmy Nika. Sám na 72 rokov vďaka svojmu vynálezu nevyzerá a dúfa, že realitou sa môže stať očakávaných 110 rokov. Silné, veľmi silné argumenty vám ponúka náš nový kolega Marián Repa v prečo nie?!
Tí, ktorí by na dôkaz museli čakať ďalšie storočie, však šancu dostanú skôr: presnejšie ich rodičia, ktorí si sen o olympionikovi v rodine chcú splniť už v roku 2016 v Brazílii. Stačí na to 1 400 eur za školský rok, záujem o skvelú kariéru svojho dieťaťa a dobrá orientácia na slovenskej mape. Už od septembra pribudnú v Bratislave a vo Veľkej Lomnici dve špeciálne gymnaziálne triedy. Z Veľkej Lomnice pochádza aj redaktorka prečo nie?! Mária Mlaková, a preto sa o reálnosti sna niektorých našich rodičov išla presvedčiť na vlastné oči.
Na ceste časom sa ešte môžete zastaviť najprv v unikátom hoteli s ešte unikátnejším názvom Designhotel 21 cakov:makara: existuje na to minimálne 21 dôvodov, alebo v skutočných uliciach San Francisca, kde spolu s redaktorkou HN Katarínou Šimurkovou nájdete určite viac ako Michaela Douglasa v známej úlohe postpubescentného detektíva z minulého storočia.
Takže, vážené čitateľky, nenechajte sa znechutiť vtipmi z minulého storočia, a vážení čitatelia, zase štvrtým miestom hokejistov z Vancouvru. Dôvodov na dobrú náladu je našťastie dosť, napríklad aj v marcovom čísle prečo nie?!

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:38