StoryEditor

Exkluzívne v prečo nie?!: Slovák, ktorý vymýšľal Disneyland

19.09.2012, 00:00
Navrhol sieť kasín v Amerike i Európe, aby zistil, že najspokojnejší je v Las Vegas. Architekt Jozef ULBRÍK.

 



Málokto vie, že v Disneyho zábavných parkoch je aj slovenský podpis – ten váš. Ako sa bratislavský absolvent architektúry dostane k práci pre Walta Disneyho?

Človek musí mať kus šťastia, ale tiež vedieť využiť svoju šancu. Ja som odišiel zo Slovenska v septembri 1985, bez toho, že by som sa rozlúčil s rodinou a priateľmi. Po pár mesiacoch pretĺkania sa v Mníchove a Bostone som dorazil do Los Angeles, kde som konečne mohol začať žiť svoj detský sen. V noci som pracoval v čistiarni, cez deň som hľadal prácu ako architekt.
Neyspatý, bez portfólia, vyparádený v mojom „promóciovom“ obleku, ktorý mi poslali rodicia.  A ľudia, čo so mnou robili pohovory, boli často oblečení v kraťasoch a tričkách (smiech). Väčšinou ku mne boli celkom milí... ale nikto nemal odvahu dať prácu mladému architektovi s nie veľmi dobrou angličtinou. Po týždňoch neúspešných pokusov som šťastnou zhodou okolností dostal pozvanie na interview do dizajnérskeho štúdia v Santa Monice. V momente, keď som otvoril dvere do lobby, vedel som na stodesať percent, že tam budem pracovať.

Hovoríme o firme Sussman/Prejza, vašej prvej veľkej práci v Spojených štátoch. Ich neodradili vaše chýbajúce skúsenosti?
Tak ako všetci pred nimi, ani oni nemali v úmysle ma akceptovať. Lenže mali smolu. Ja som bol pevne rozhodnutý, že sa ma nezbavia. Navrhol som im, že budem robiť zadarmo, kým ich nepresvedčím, že som pre nich ten najlepší kandidát. Tak sa aj po pár týždňoch stalo, a ja som sa naozaj citil ako v siedmom nebi. Mal som príležitosť učiť sa od svetoznámej dizajnérskej dvojice Deborah Sussman a Paul Prejza, ktorí mi dali možnosť pracovať na projektoch, o ktorých som predtým ani len nesníval. Napríklad interiéry pre sídla hračkárskej spoločnosti Hasbro v Rhode Island a v Londýne, a tiež ich výstavné expozície pre hračkársky veľtrh v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám vysoký cholesterol. No a čo?! 02 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sprej -- aplikačná forma budúcnosti 03 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Užívanie antibiotík môže vyvolať alergie
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 12:12